Facebook-app op de iPad

Facebook in Nederland over hoogtepunt heen in 2018

Facebook is in Nederland niet meer zo populair als voorheen. Het bereik van de dienst neemt maandelijks af, maar van een vertrouwensdip is nog weinig te zien in de nieuwste cijfers van Vinex/Nobo.

Wil je iets leuks delen met de wereld, dan is Facebook nog steeds dé plek om dat te doen in Nederland. De profielensite is qua bereik populairder dan Instagram en WhatsApp. Steeds meer gebruikers wenden zich af en dat kan liggen aan de steeds terugkerende privacyproblemen. In de loop van afgelopen jaar daalde het bereik van rond de 75% naar 70%. Instagram en WhatsApp stijgen ondertussen licht, maar kunnen het verlies niet goedmaken. Rond 2020 zal het bereik van WhatsApp waarschijnlijk groter zijn dan van moederbedrijf Facebook zelf. Ook in andere landen is te zien dat mensen zich afkeren van Facebook, vooral jongeren. Zij richten zich meer op Instagram en Snapchat.

Facebook minder populair in 2018

Voor Facebook begon 2018 zo goed: CEO Mark Zuckerberg schreef dat zijn persoonlijke uitdaging voor 2018 zou worden om “belangrijke issues te fixen”. Hij verwees daarbij naar problemen waar Facebook mee te kampen had, zoals inmenging bij verkiezingen, haatgroepen en smartphoneverslaving. “We maken te veel fouten om ons beleid uit te voeren en misbruik van onze tools te voorkomen”. Het plan was om van 2018 een succesvol jaar te maken, maar de werkelijkheid bleek anders. Het was Facebook’s meest dramatische jaar ooit met schandalen en verlies van vertrouwen. Ook op de beurs ging het niet goed.

Facebook Nederland

Positieve puntjes zijn er ook: Facebook beloofde begin van dit jaar om de berichten van persoonlijke vrienden meer centraal te stellen, ten koste van berichten van bedrijven. Alleen had Facebook een andere trend niet zien aankomen: mensen gingen steeds minder berichten in hun nieuwsfeed posten. De interactie met vrienden verplaatste zich meer naar groepschats en Instagram Stories.

Personele veranderingen
Facebook zag zich dit jaar ook geconfronteerd met vertrek van personeel. Jan Koum vertrok bij Facebook, terwijl zijn voormalig compagnon Brian Acton opriep dat het tijd was om Facebook te wissen. Daarna vertrokken Instagram-oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger. Zoals uit de grafiek is af te lezen is Facebook nog steeds een factor om rekening mee te houden, maar het lijkt z’n beste tijd te hebben gehad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.