iPhone 8 render

Dit is de iPhone 8: Waarom Apple niet altijd de eerste wil zijn

Apple loopt met de 3D-gezichtsscanner mijlenver voorop op de concurrentie. Toch is dat lang niet altijd het geval en dat vindt Apple prima.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Als Apple in september de iPhone 8 aankondigt, zal er volgens de geruchten een spectaculaire nieuwe 3D-sensor voor gezichtsherkenning in zitten. Daarmee loopt Apple ‘twee jaar voor op de concurrentie‘, vindt Ming-Chi Kuo. En dat is bijzonder, want Apple loopt lang niet altijd voorop. En dat is een bewuste keuze.

Update september 2017: Inmiddels kun je de iPhone 8 Plus en de iPhone 8 kopen en kun je zelf ervaren hoe het zit met de nieuwe functies.

iPhone 8 render

Apple loopt niet altijd voorop – en wil dat ook niet

Bij de iPhone krijg je al snel de indruk dat Apple op alle fronten de eerste was: de eerste met een App Store, met een 64-bit processor en een Siri-assistent. En dat klopt: Apple was op de genoemde punten inderdaad de eerste. Maar dat is lang niet altijd het geval. Bloomberg heeft een interessante tijdlijn gemaakt, waarop je kunt zien welke fabrikant de eerste was. Wat daarbij opvalt is dat Apple niet altijd de eerste was. Het weglaten van de koptelefoonaansluiting, dubbele camera’s, waterbestendigheid, mobiel betalen en het inbouwen van 4G: op al die punten was de concurrentie Apple vóór.

Maar hoe erg vindt Apple dat zelf?

Afgelopen juni vertelde Tim Cook in een interview:

We voelen geen ongeduld om de eerste te zijn. Dat is niet hoe we in elkaar zitten. Ons ding is om de beste te zijn en de gebruiker iets te geven dat echt verschil maakt in zijn leven.

Het ging daarbij over de HomePod, maar het geldt net zo goed voor de iPhone. Apple hoeft niet de eerste te zijn.

Hieronder zie je op welke fronten de iPhone 8 nieuw is en welke functies en eigenschappen al eerder bij de concurrentie te zien waren.

iPhone 8 schema nieuwe functies

Apple loopt met de iPhone 8 wél voorop

Toch zal Apple bij de iPhone 8 waarschijnlijk wél weer voorop lopen qua innovaties. Met name door de 3D-camera en sensoren voor gezichtsherkenning. Terwijl andere fabrikanten nog worstelen met sensoren die gemakkelijk te foppen zijn heeft Apple volgens de berichten het Ei van Columbus gevonden. De bekende analist Ming-Chi Kuo denkt dat Android-fabrikanten anderhalf tot twee jaar nodig hebben om dezelfde nauwkeurigheid te halen.

Apple heeft steeds gekozen voor ‘het beste, niet het eerste’ en dat bleek een succesformule. Want al wordt er stelselmatig geklaagd over het gebrek aan innovatie bij Apple, ze zijn er toch mooi maar in geslaagd om in tien jaar tijd meer dan 1,2 miljard iPhones te verkopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 september 2017, 17:11
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen innovatie, iPhone 8
Device iPhone 8

Actuele iPhone 8 deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.