iOS 9 toetsenbord shortcuts

Apple werkt aan een iPad Pro: 3 hints in iOS 9

Apple heeft de iPad Pro nog niet aangekondigd, maar in iOS 9 zitten nu alvast functies speciaal voor de grotere iPad. We zetten 3 hints op een rij.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

multitasking-ios-9-ipadiOS 9 zit bomvol nieuwe functies, maar de allergrootste vernieuwingen zijn vooral gericht op de iPad. Diverse nieuwe functies wijzen erop dat Apple zich voorbereidt op een compleet nieuw apparaat: de iPad Pro. Veel nieuwe functies sluiten perfect aan, op wat we tot nu toe hebben gehoord over deze grotere iPad.

1. Multitasken op een grotere iPad

De iPad kan vanaf iOS 9 meerdere apps tegelijkertijd draaien. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld een tekstverwerker naast een boek in iBooks gebruiken, of de Twitter-app naast Safari draaien. iOS 9 biedt ondersteuning voor drie vormen van multitasking:

  • Slide Over – Je schuift een smalle app in beeld vanaf de rechterzijde van een andere applicatie. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld snel je mail lezen of een tweet versturen. Werkt op de iPad mini 2, iPad mini 3, iPad Air en iPad Air 2.
  • Split View – Twee apps worden naast elkaar getoond en kunnen tegelijkertijd worden gebruikt. Een app neemt de helft, eenderde of tweederde van het scherm in beslag. Werkt alleen op de iPad Air 2.
  • Picture in Picture – Je kunt video’s vanuit een app bovenop andere apps bekijken. Werkt op de iPad mini 2, iPad mini 3, iPad Air en iPad Air 2.

Meer informatie: Multitasken op je iPad met iOS 9

Multitasken-Split-View

Deze nieuwe vormen van multitasking zijn handig op de huidige iPads, maar het lijkt helemaal tot zijn recht te komen op een iPad Pro. Volgens geruchten krijgt de iPad Pro een groter scherm van 12,9-inch, waardoor apps zelfs in Split View duidelijk in beeld gebracht kunnen worden. Dat niet alleen: de iPad Pro gebruikt vermoedelijk een krachtigere A9-processor. Deze kan ervoor zorgen dat je in Split View misschien zelfs drie apps tegelijkertijd kunt tonen.

2. Toetsenbord en muis met iPad Pro

iOS 9 toetsenbord shortcutsVolgens eerdere berichten zal de iPad Pro een usb-poort krijgen, waardoor de grotere iPad een muis en toetsenbord ondersteunt. Daarmee zou Apple wegstappen van wat we gewend zijn: je ‘hoort’ de iPad immers met het aanraakscherm te bedienen, met af en toe een Bluetooth-toetsenbord om langere teksten te schrijven. Het gerucht over een iPad Pro met muis en toetsenbord werd aanvankelijk door lezers met enige scepsis ontvangen, maar Apple lijkt zich in iOS 9 toch hierop voor te bereiden.

iOS 9 bevat toetsenbordverbeteringen voor de iPad Pro, waardoor je efficiënter aan teksten kunt werken. Sommige van deze vernieuwingen zijn voor het virtuele toetsenbord: zo heb je boven de knoppen extra opties, waarmee je bijvoorbeeld tekst kunt knippen of plakken. Bluetooth-toetsenborden hebben in iOS 9 echter ook een boost gekregen. Het is voortaan mogelijk om met toetscombinaties tussen apps te wisselen, of om snel acties vanuit apps uit te voeren. Het gebruik van een fysiek toetsenbord met de iPad wordt hierdoor veel efficiënter – net op tijd voor het iPad Pro-toetsenbord uit geruchten.

Meer informatie: iOS 9 uitgelicht: toetsenbord wordt nog krachtiger

ios-9-ipad-app-switchen

De hint naar muisondersteuning in iOS 9 is wat subtieler. Apple heeft het virtuele toetsenbord in iOS 9 een speciale selectiemodus gegeven, waardoor je makkelijk tekst kunt selecteren. Houd het toetsenbord met twee vingers ingedrukt en je kunt heen en weer vegen om door je schrijfwerk te navigeren. Je ziet hierdoor in de tekst een cursor die exact hetzelfde beweegt als bijvoorbeeld een muis op de computer. Het lijkt een kleine moeite voor Apple om deze beweging mogelijk te maken op een gewone muis.

3. Aanrakingen met stylus voorspellen

Sensu iPad stylusDe iPad Pro krijgt volgens meerdere bronnen een speciale stylus, bedoeld voor specifiekere aanrakingen. Dat is handig voor kunstenaars of ontwerpers, die liever met een pennetje een tekening wil maken. Het aanraakscherm van de iPad Pro moet daarvoor wel slimmer en sneller worden, maar ook hiervoor zitten alvast de juiste middelen in iOS 9.

Lees ook: Waarom de iPad Pro mogelijk een stylus krijgt

De manier waarop iOS-apps schermaanrakingen registreert gaat veranderen in iOS 9. We schreven eerder al over predicitive touch, waardoor apps kunnen voorspellen welk deel van het scherm je gaat aanraken. Maar volgens Apple’s senior engineering manager Jason Beaver staat er nog meer op de agenda. Volgens hem is de tijd tussen een aanraking en het moment waarop iets in beeld verschijnt aanzienlijk verlaagd. Dit betekent dat je een getekende lijn veel sneller in beeld krijgt. Heb je ooit getekend op de iPad, dan weet je wat voor effect dit kan hebben: maak je een tekening, dan zal de lijn iets achter je vinger aanlopen. Dat effect wil Apple in iOS 9 aanzienlijk verminderen.

Tim Ritchey van stylusfabrikant Adonit was ook bij de WWDC-sessies aanwezig en ziet duidelijke aanwijzingen dat Apple een stylus gaat uitbrengen.

De Notities-app in iOS 9 is verbeterd, waarbij ook één functie duidelijk bedoeld is voor een mogelijke stylus: je kunt nu tekeningen maken in je notities. Dat is uiteraard ook prima te doen met een vinger, maar combineer dit met de hierboven genoemde feiten, dan lijkt Apple zich alvast voor te bereiden op een speciale iPad-stylus.

Meer over de iPad Pro in oktober

De voorbereidingen voor een iPad Pro zijn al in iOS 9 getroffen. Apple hoeft de nieuwe, grotere iPad nu alleen nog maar aan te kondigen. Wanneer zal dat gebeuren? Wij vermoeden dat we ergens in oktober dit jaar meer zullen horen. Oktober is meestal de maand waarin Apple nieuwe iPads aankondigt. De productie van de iPad Pro zou in september van start kunnen gaan, waardoor Apple ergens in oktober of november kan beginnen met de verkoop. Benieuwd naar de iPad Pro? Je leest er alles over in ons iPad Pro-dossier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juni 2015, 20:42
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerpen ios 9, ipad pro

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor professionals. De iPad Pro komt in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.