iOS 9 Toetsenbord iPhone 6s

iOS 9 vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd te downloaden: dit moet je weten

iOS 9 is vanavond vanaf 19:00 uur beschikbaar. Lees hier waarom je wel of niet meteen moet updaten en waar je rekening mee moet houden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iOS 9 Toetsenbord iPhone 6sVanaf 19:00 uur Nederlandse tijd kunnen we iOS 9 verwachten, de eerstvolgende grote update voor de iPhone en iPad. Met de tips uit dit artikel kun je bepalen of je meteen op de iOS 9-updateknop moet drukken, of beter nog even kunt wachten. El Capitan verschijnt pas op 30 september. Eigenlijk zou watchOS 2 ook vandaag verschijnen, maar de release is uitgesteld vanwege een bug.


Update 19:00 uur: iOS 9 is inmiddels beschikbaar, maar levert bij veel mensen nog wel een foutmelding op.

Update 21 september: Inmiddels is watchOS 2 verschenen.

iOS 9 downloaden

Apple geeft later vandaag iOS 9 en watchOS 2 vrij. We verwachten de update vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd. Vooral op de iPad heeft iOS 9 dankzij multitasking veel meer mogelijkheden, maar op de iPhone zijn er ook genoeg verbeteringen, zoals de losse iCloud Drive-app en Vlaamse Siri. Hieronder noemen we een aantal grote vernieuwingen, die volgens ons reden genoeg zijn om meteen op de updateknop te drukken, zodra het 19:00 uur is.

Heb je je al optimaal voorbereid? Met ons voorbereidingsartikel kun je checken of je alle stappen hebt genomen om straks klaar te zijn voor iOS 9.

Geen Nieuws-app

In Nederland en België ontbreekt nog de Nieuws-app, waarmee je artikelen van allerlei websites en kranten kunt lezen. Je kunt deze app al wel gebruiken door je taalinstellingen te wijzigen naar Engels.

5 redenen waarom je meteen wilt updaten naar iOS 9

Sta je te popelen om iOS 9 te installeren? Kunnen we goed begrijpen, want er zit genoeg in deze update om naar uit te kijken. Het was daarom lastig om 5 redenen te selecteren, want we hadden er wel 15 kunnen noemen. Speciaal even voor onze Belgische lezers: in iOS 9 is de Vlaamse Siri beschikbaar!

1. Je wilt apps gaan gebruiken die voor iOS 9 geoptimaliseerd zijn

Ontwikkelaars kunnen al een aantal dagen app-updates voor iOS 9 indienen. Daardoor zijn er bij de release van iOS 9 al meteen een aantal interessante apps, die gebruik maken van de nieuwe functies. Voorbeelden van apps die al voor iOS 9 zijn aangepast, zijn: Star Walk 2, PCalc en Plane Finder. Aanvankelijk zullen er nog weinig apps zijn die iOS 9 vereisen, maar je zult ze de komende weken steeds vaker gaan zien.

2. Je wilt nieuwe multitasking gaan gebruiken

Multitasking is op een aantal punten handiger geworden, maar het werkt alleen als je een iPad Air 2 of iPad mini 4 hebt. Met Slide Over en Split View kun je meer apps tegelijk op het scherm zien. Handig!

3. Je wilt de nieuwe iCloud Drive-app gebruiken

iOS 9 krijgt een aparte app voor iCloud Drive. Hiermee kun je bestanden beheren die je in je online opslagruimte hebt bewaard. Het gebruik van iCloud is bovendien aantrekkelijker geworden, omdat Apple de prijzen heeft verlaagd. Voor 1 terabyte opslag betaal je nu nog maar de helft. De Europese prijzen van iCloud-opslag zijn inmiddels ook bekend.

4. Je wilt een langere batterijduur

Apple heeft in iOS 9 diverse verbeteringen doorgevoerd, waardoor je batterij langer mee gaat. Standaard biedt iOS 9 al een langere batterijduur, door optimalisaties in het besturingssysteem door te voeren. En je krijgt geen notificaties als je je iPhone met het display naar beneden op tafel legt of in een donker hoesje stopt.

5. Je zit te springen om kleinere apps

Een belangrijke vernieuwing in iOS 9 is dat apps kleiner worden. iOS downloadt alleen onderdelen die nodig zijn en laadt overige content op een later moment. Dat is te danken aan nieuwe ontwikkelingen zoals app thinning. Je leest er alles over in onderstaand artikel. Overigens heeft iOS 9 zelf ook een afslankkuur gehad, want je hebt nog maar 1,3 gigabyte vrij ruimte nodig om iOS 9 te kunnen installeren. In voorgaande jaren had je meer dan 3 gigabyte nodig voor de update.

5 redenen om iOS 9 nog niet te installeren

Je hoeft natuurlijk niet meteen te updaten, zodra iOS 9 beschikbaar komt. Het kan zin hebben om je niet gek te laten maken en nog even te wachten. Daarom 5 redenen waarom je de update naar iOS 9 nog niet zou willen installeren.

1. Grote drukte, dus trage iOS 9 download

Uit ervaringen van eerdere jaren, weten we dat het altijd topdrukte is op het moment dat een nieuwe iOS-versie beschikbaar komt. Daarom kan het zin hebben om nog even te wachten tot morgenochtend of later deze week.

2. Je bent nog niet klaar voor iOS 9

Misschien ben je zelf nog niet klaar voor iOS 9, omdat je nog geen tijd hebt gehad om te kijken of al die vernieuwingen wel interessant voor jou zijn. Het kan ook zijn dat jouw iPhone of iPad nog niet klaar is voor de sprong naar iOS 9, omdat je bijvoorbeeld nog geen backup hebt gemaakt. Alle aanbevolen voorbereidingsstappen vind je in onderstaand artikel.

3. Je bent onderweg

Ben je momenteel onderweg of moet je later deze week op reis, dan kun je beter even wachten. Heb je niet voortdurend toegang tot een snelle internetverbinding, lukt het niet goed om backups te maken en moet je nog dierbare foto’s opslaan, dan is het misschien beter om nog even te wachten. Je gebruikt al bijna een jaar iOS 8, dus daar kunnen nog best een paar dagen bij.

4. Je wilt jailbreaken

Er zijn tekenen dat er een jailbreak voor iOS 9 op komst is, maar die is nog niet beschikbaar gesteld. Wil je zeker weten dat je toestel straks nog geschikt is om te jailbreaken, dan kun je beter even wachten en blijven zitten op je huidige versie. Dat zal waarschijnlijk iOS 8.4 zijn, want ook voor iOS 8.4.1 is er nog geen werkende methode vrijgegeven. Als je update naar iOS 9, is er geen mogelijkheid meer om naar iOS 8.4 terug te gaan.

5. Je hebt een ouder toestel

De iPhone 4s en iPad 2 zijn geschikt voor iOS 9, maar uit eerdere ervaringen weten we dat oudere toestellen wel eens moeite hebben met nieuwe functies. Je iDevice wordt traag of crasht regelmatig. Daarom is het bij oudere iPhones en iPads beter om nog even af te wachten, totdat er wat meer bekend is over ervaringen. Geruststellend: uit ervaringen met de publieke beta’s van iOS 9 weten we al dat iOS 9 boven verwachting goed presteert op oudere iDevices, dus dit zou nu minder een issue moeten zijn.

Alle vernieuwingen in iOS 9 op een rijtje

Hieronder zie je de belangrijkste artikelen die op iCulture zijn verschenen, over de vernieuwingen in iOS 9:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2015, 19:36
Categorie iOS
Onderwerp ios 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.