Apple en Tim Cook aangeklaagd vanwege PRISM-schandaal

Een groep activisten heeft Apple aangeklaagd omdat het bedrijf de Amerikaanse overheid toegang heeft verschaft tot gegevens van burgers.

Tim CookWat begon als een verontrustend bericht begint zich te ontpoppen tot een nachtmerrie voor de grote technologiebedrijven. Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse overheid toegang heeft gekregen tot data van burgers onder het mom van het PRISM-project. Apple en Tim Cook worden nu aangeklaagd door een groep activisten omdat het bedrijf medewerking hieraan zou hebben verleend. Ook andere grote techbedrijven als Facebook, Google, YouTube, Skype, Yahoo en Microsoft worden aangeklaagd in deze zaak.


Net als andere bedrijven die in deze zaak worden meegenomen ontkent Apple medewerking te hebben verleend aan een dergelijk initiatief. Een woordvoerder van het bedrijf liet zelfs weten nog nooit van PRISM te hebben gehoord. Het schandaal begon echter behoorlijke proporties aan te nemen toen bleek dat de Amerikaanse overheid en de NSA, de National Security Agency, allerlei informatie van burgers zomaar kon bereiken, lezen en opslaan. In het kader van veiligheid kan de instantie meeluisteren naar telefoongesprekken, e-mails lezen en de zoek- en browsegeschiedenis controleren.

Hoewel het nu nog niet duidelijk is wat de rechtszaak van deze activistengroep tot gevolg heeft, stapelen de juridische geschillen zich op naar aanleiding van PRISM. De Obama-regering wordt bijvoorbeeld aangeklaagd door senator Rand Paul. De American Civil Liberties Union, een organisatie die opkomt voor de rechten en vrijheden van Amerikaanse burgers, heeft een aanklacht tegen de Amerikaanse overheid ingediend omdat het van mening is dat het een aantal grondrechten van de burgers schendt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2013, 10:50
Categorie Apple
Onderwerp prisma
27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.