iOS 6 uitgelicht: toegankelijkheid en begeleide toegang (Guided Access)

In iOS 6 zijn de toegankelijkheidsfuncties verbeterd. Guided Access (begeleide toegang) is bedoeld voor examens en autistische kinderen. Zij kunnen slechts één app gebruiken.

accessibility begeleide toegangGuided Access is de nieuwe functie die Apple aan iOS 6 heeft toegevoegd. In de keynote op WWDC 2012 kwam toegankelijkheid kort aan de orde, bij de uitleg hoe iOS helpt bij autistische kinderen en in examensituaties. Begeleide toegang houdt in, dat een ouder of leraar de toegang kan beperken tot één app. De thuisknop is uitgeschakeld en touchscreen-invoer is beperkt tot een deel van het scherm. De beperking kan handig zijn voor kinderen die gestresst raken door de enorme hoeveelheid toepassingen of die moeite hebben om te focussen op één taak. Ze kunnen in zo’n situatie maar één (educatieve) app gebruiken. Daarnaast komt de functie begeleide toegang van pas bij examens: kinderen kunnen wel een app met examenvragen bekijken, maar kunnen de app niet verlaten om te spieken.

Toegankelijkheid voor mensen met een handicap of beperking is altijd al een sterk punt geweest in iOS. Zo uitte de blinde zanger Stevie Wonder zijn dankbaarheid omdat hij de iPhone gewoon kan gebruiken. Gisteren was tijdens de WWDC-keynote een blinde man te zien, die dankzij de iPhone-app Ariadne GPS zijn vrijheid terug had gekregen: hij kon uren door het bos wandelen, zonder de weg kwijt te raken. Apple heeft aangekondigd bezig te zijn met fabrikanten om ook dove mensen te helpen. Er moeten ‘Made for iPhone’ hoortoestellen op de markt komen die energiezuinig zijn en een goede digitale audiokwaliteit leveren.

begeleide toegang   begeleide toegang 2

Standaard staat iOS 6 nu zo ingesteld, dat je bij driemaal op de homeknop drukken Begeleide toegang inschakelt. Een ouder of leraar stelt de toegangscode in en bepaalt welke app gebruikt mag worden. met knoppen geef je aan of touch en bewegingsbediening (schudden, draaien) gebruikt mogen worden. Ook kun je met je vinger aangeven op het scherm welk gebied uitgeschakeld moet worden voor touchscreenbediening.

Begeleide toegang is ook handig voor andere toepassingen. Als je de iPhone of iPad in een demo-opstelling neerzet kun je met begeleide toegang ervoor zorgen dat gastgebruikers niet de app kunnen verlaten en ook niet ongewenst op knoppen kunnen drukken.

Beschikbaar in bèta iOS 6

De nieuwe toegankelijkheidsfuncties zijn op het moment te gebruiken in de bèta-versie van iOS 6, die beschikbaar is gesteld aan ontwikkelaars. In de herfst van 2012 zal iOS 6 beschikbaar worden gesteld voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, derde generatie iPad en de vierde generatie iPod touch.

Let op! Beta’s van iOS 6 zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik en kunnen niet gebruikt worden door gewone gebruikers tenzij de UDID van het iOS-apparaat bij Apple staat geregistreerd. Het is niet toegestaan om te vragen naar en/of het uitwisselen van UDID’s en downloadlinks naar de iOS 6-betasoftware.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juni 2012, 16:49
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen ios 6, ios 6 uitgelicht, toegankelijkheid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.