Bug of feature? Speciale knopactie laat je in iOS 11 snel Touch ID uitschakelen

Vraagt een agent om je iPhone te ontgrendelen met je vingerafdruk? In iOS 11 lijkt een functie verstopt te zitten, waardoor je Touch ID snel kunt uitschakelen. Is het een bug of een functie?

SOS-noodmelding op de iPhone.
De afgelopen dagen wordt er op het internet gesproken over een nieuwe functie in iOS 11, waarmee je snel de Touch ID-vingerafdrukscanner uit kan zetten. Dit werkt door SOS-noodmelding snel te annuleren, zodat een agent je bijvoorbeeld niet kan dwingen om je toestel te ontgrendelen. De vraag is echter of dat dit een bewuste functie van Apple is of dat het hier om een bug in de iOS 11-beta gaat.

‘Touch ID uitschakelen in iOS 11’

In de nieuwste beta van iOS 11, die afgelopen maandag verscheen, lijkt een nieuwe functie te zitten waarmee je de Touch ID-knop snel uit kunt schakelen dankzij de nieuwe SOS-noodmelding. Het werkt namelijk als volgt. Je kunt SOS-noodmelding activeren door vijf keer snel achter elkaar op de powerknop te drukken. Je krijgt dan een scherm waarmee je je Medische ID kunt ophalen, je toestel uit kunt zetten of snel 112 kunt bellen. Op het moment dat je voor Annuleer kiest, keer je weer terug naar het toegangsscherm.

https://twitter.com/alt_kia/status/898067522234097664

Vanaf dat moment is het vereist om de toegangscode in te voeren om Touch ID te kunnen gebruiken. Er verschijnt in beeld namelijk een melding dat Touch ID je vinger niet herkent en dat je toegangscode vereist is. Je krijgt dus dezelfde melding te zien als wanneer je je toestel helemaal afsluit. De vraag is nu of dit om een nieuwe functie of een fout in de nieuwste beta gaat.

Touch ID uitschakelen met SOS-noodmelding in iOS 11.

Bug of feature?
Allereerst is het goed om te weten dat deze mogelijkheid niet aanwezig was in de vorige beta van iOS 11. Daarnaast werkt het alleen goed als je SOS-noodmelding juist ingesteld hebt. Het gaat namelijk niet om een aparte Touch ID-instelling waarmee je hem snel kunt uitschakelen. Het werkt alleen als je SOS-noodmelding zo instelt, dat er niet automatisch gebeld wordt. Met Automatisch bellen wordt in drie seconden afgeteld zodra je vijf keer op de powerknop drukt, gecombineerd met een luid signaal dat niet uitgeschakeld kan worden. Op deze manier kun je dus niet snel ongemerkt Touch ID-uitschakelen. Bovendien is de bewoording wat vreemd, zoals te zien is in bovenstaande screenshot. In plaats van dat er in beeld verschijnt dat Touch ID vereist is, verschijnt er een melding dat de vinger niet herkend is.

Bekijk ook

SOS-noodmelding op de iPhone: zo bel je snel het alarmnummer 112

Zit je in een noodsituatie? Met SOS-noodmelding op de iPhone kun je razendsnel met 112 bellen en worden je contacten op de hoogte gehouden van de situatie. Lees hier hoe je SOS-noodmelding instelt en gebruikt.

Of het een bug is of niet, het snel uitschakelen van Touch ID zou een handige extra instelling zijn als je bijvoorbeeld in geval van nood niet wil dat iemand jou dwingt om Touch ID te gebruiken.

Wat denk jij, gaat het hier om een bug of om een nieuwe functie?

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.