Instagram hand

Einde aan gekochte Instagram-roem: nepaccounts en -likes worden verwijderd

Instagram gaat strenger optreden tegen nepaccounts, gekochte volgers en meer. Het sociale netwerk wil alleen nog maar authentieke accounts met oprechte volgers en likes.

Voor Instagram zijn er allerlei externe tools beschikbaar om je populariteit op te krikken. Deze hulpmiddelen plaatsen allemaal nepreacties en volgen en ontvolgen accounts om profielen populairder te maken. De komende tijd treedt Instagram hard op tegen dergelijke activiteiten, want neplikes, -volgers en -reacties van accounts die deze third-party apps gebruiken worden verwijderd.

Instagram verwijdert nepvolgers en -likes

Met nepvolgers en -likes lijkt een account ineens heel erg populair, waardoor de kans groter is dat echte profielen dergelijke accounts ook gaan volgen. Op deze manier kun je op een relatief eenvoudige wijze jezelf populair maken. Instagram gebruikt machine learning om accounts te herkennen die hier gebruik van maken. Er verschijnt een melding in de app als er likes en volgers verwijderd zijn van jouw account. Instagram vraagt daarna ook om je wachtwoord te wijzigen, omdat je voor deze tools je inloggegevens moet gebruiken.

Instagram melding van nepvolgers.

Instagram waarschuwt ook dat dat accounts die deze tools blijven gebruiken beperkt worden in het gebruik van Instagram. Wat dit precies betekent is nog onduidelijk, maar het is niet ondenkbaar dat profielen worden geblokkeerd of verwijderd. Instagram neemt deze stappen ook in de strijd tegen nepnieuws. Profielen die ogenschijnlijk populair zijn hebben dankzij het grote aantal volgers veel invloed en kunnen dus zo nepnieuws verspreiden. Door likes en profielen te verwijderen, hoopt Instagram de kans te verkleinen dat nepnieuws als een lopend vuurtje verspreid wordt. De afgelopen tijd zijn er al enkele tools die nepvolgers bieden offline gegaan, maar er zijn ook nog steeds apps actief die hun diensten tegen betaling aanbieden.

Dit betekent het voor jou
Deze maatregelen kunnen ook voor jou gevolgen hebben. Heb je wel eens zo’n tool gebruikt, dan verschijnt automatisch de eerder genoemde melding in beeld. Daarnaast kan je de komende dagen ineens minder volgers en likes op je posts hebben, omdat dit achteraf geen echte accounts blijken te zijn. Hou dus het aantal volgers in de gaten, zodat je kan zien hoeveel nepprofielen er in jouw volgerslijst staan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2018, 10:06
Bron Bron Instagram
Categorie Apps
Onderwerp instagram
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.