Apple Pay met Apple Watch bij ING.

ING: ‘Honderdduizenden Nederlandse gebruikers van Apple Pay’

Zelfs Samsung-gebruikers vragen naar Apple Pay
Al meer dan 1 miljoen ING-klanten betalen met hun telefoon. ‘Het bankpasje sterft uit’, waarschuwt de bank vier jaar geleden al. Een app en smartphone zouden genoeg zijn voor contactloos betalen. Die droom kwam op dat moment nog niet uit, omdat betalen met Android-smartphones moeizaam verliep. Maar nu is er Apple Pay en dat slaat wél aan.

Bankpasje gaat verdwijnen

Apple Pay gaat voor de echte doorbraak zorgen, zegt ING Directeur Betalen Roel Popping, die we op iCulture eerder al interviewden. Hij mag geen exacte cijfers geven, maar laat wel iets doorschemeren: “Van de 4,5 miljoen klanten die onze mobiele app gebruiken, gebruikt een substantieel deel Apple Pay.” De optelsom mag je zelf maken: er zijn meer dan 1 miljoen ING-klanten die met hun smartphone betalen en “meer dan enkele honderdduizenden” hebben zich aangemeld voor Apple Pay. Het werkelijke aantal zou dicht in de buurt van de 1 miljoen moeten liggen, zeker omdat ING aangeeft dat andere mobiele methoden zoals Android Pay en Google Pay nauwelijks zijn aangeslagen.


Zelfs Samsung-gebruikers blijken de klantenservice van ING te bellen, om te vragen of ze ook Apple Pay kunnen gebruiken. In Nederland betaalden we al op grote schaal contactloos met het bankpasje, maar sinds ING Apple Pay aanbiedt is betalen met de smartphone aan een snelle opmars bezig. Dat komt mede, omdat ING’s variant van Apple Pay met Maestro werkt, waardoor je er overal in Nederland mee terecht kan.

“Veel meer dan honderdduizenden Apple Pay-gebruikers”

Meer dan 1 miljoen ING-klanten betalen met hun telefoon. En hoewel ING geen concrete cijfers over Apple Pay mag geven, hebben we het vermoeden dat de overgrote meerderheid van die 1 miljoen betaalt via Apple Pay. De eerste week meldden klanten zich massaal aan. Het zijn er volgens Popping “veel meer” dan honderdduizenden. ING kreeg er ook veel nieuwe klanten bij. En mensen die ING als tweede rekening gebruikten, stapten vaak over.

Apple Pay met Apple Watch bij ING.

Bankpasje kan thuisblijven

ING heeft maanden in het geheim gewerkt aan de invoering, terwijl andere banken de boot afhielden. Rabobank en ABN AMRO zijn inmiddels ‘om’ en hebben aangegeven dat ze ook Apple Pay op termijn gaan ondersteunen. Maar helemaal gratis is het niet: ING betaalt per transactie een bedrag met “heel veel nullen achter de komma”. Daarnaast betaalt ING een bedrag voor elke klant die zich voor Apple Pay aanmeldt. Klanten betalen niets extra en dat blijft ook in de toekomst zo, belooft Popping.

Wat verder opvalt, is dat klanten Apple Pay blijven gebruiken. Het is niet zo dat ze het een paar keer voor de lol proberen en daarna er weer mee stoppen. “Apple Pay-gebruikers laten hun bankpasjes thuis, merken we. De klantervaring is ook heel goed.”

Het verschil in populariteit is groot, vergeleken met Android Pay en andere mobiele betaalsystemen: “In de eerste week dat we live waren, hadden we evenveel klanten op Apple Pay als op Android in vier jaar. En dat is niet opgehouden. Het blijft gestaag doorgroeien.” Apple Pay heeft daarbij een zuigende werking: nu iPhone-gebruikers massaal om zijn, blijken Android-gebruikers ook opeens met hun smartphone te willen betalen.

Het is nog een raadsel hoe lang de exclusiviteit van ING blijft. ING had het liefst 2 jaar exclusiviteit gehad, maar daar ging Apple niet mee akkoord. Overigens hoefde ING niets te betalen voor de exclusiviteitsperiode. Volgens Popping komt dat, omdat Apple ING ook nodig had. Omdat het Nederlandse betaalsysteem zo efficiënt en goedkoop is lukt het niet om zomaar om als nieuwkomer binnen te dringen.

De volgende stap is Apple Pay in het openbaar vervoer. Daar zijn in de afgelopen jaren al talloze (vaak mislukte of teleurstellende) proeven mee uitgevoerd. Met Apple Pay gaat het vast lukken! Dan kan niet alleen de bankpas, maar ook de OV-chipkaart thuis blijven.

Bekijk ook

iCulture interviewt Roel Popping, Directeur Betalen ING: "Blij dat we de eerste zijn met Apple Pay"

Ja! Eindelijk is het zover! Apple Pay bij ING is live gegaan en iCulture kreeg de mogelijkheid om Roel Popping te interviewen, Directeur Betalen bij ING Nederland. We waren natuurlijk erg benieuwd waarom Apple voor ING heeft gekozen, waarom er na ruim twee jaar opeens een doorbraak was in de onderhandelingen en hoe lang de exclusiviteit van ING gaat duren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
81 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.