Honderden mensen protesteren bij Apple Stores vanwege FBI-zaak

Tientallen mensen protesteerden bij de Apple Stores in Boston, Portland, Reno, Seattle en Los Angeles, om te demonstreren tegen de FBI-zaak. Ze willen dat Apple de privacybelofte houdt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Honderden mensen kwamen opdagen bij de Apple Stores in Boston, Portland, Reno, Seattle en Los Angeles, om te demonstreren tegen de FBI-zaak. Het protest was uiteraard bedoeld om Apple te steunen in de zaak. In tientallen andere Amerikaanse steden kwamen ook mensen opdagen, nadat er vorige week al kleinere protesten plaatsvonden bij Apple Stores in Californië. Nederland is op 28 februari aan de beurt: dan staat er een protest bij de Apple Store Amsterdam gepland.

Demonstranten bij Apple Stores vanwege FBI-zaak

De demonstranten willen dat Apple voet bij stuk houdt, door niet mee te werken in de FBI-zaak. Onderzoekers willen de inhoud van de iPhone kunnen bekijken, omdat ze daarin verwachten aanwijzingen te vinden voor de aanslag in San Bernardino. Ze droegen T-shirts en borden met slogans zoals ‘Don’t break our phones’. Rainey Reitman van de Electronic Frontier Foundation vertelde dat ze bezorgd zijn dat Apple de beveiliging van de iPhone ondermijnt, als ze voldoen aan het verzoek van de FBI. Het zou bovendien een gevaarlijk precedent scheppen, omdat daarna talloze andere cases zullen volgen, waarin de overheid ook toegang wil tot iPhones. Nu gaat het om een terroristische aanslag, maar er zijn ook minder ernstige gevallen. Bovendien gaat het niet alleen om de Amerikaanse regering, maar kunnen ook internationale overheden aan de deur gaan kloppen bij Apple.

Als Apple een achterdeur bouwt kan dat hackers aantrekken, die proberen om misbruik te maken van informatie van onschuldige burgers. De EFF vindt het niet goed dat de overheid of een techbedrijf z’n eigen beveiliging ondermijnt. Een week geleden droeg een federale rechtbank Apple op om medewerking te verlenen aan de FBI, bij het ontgrendelen van de iPhone van Syed Rizwan Farook. Hij pleegde samen met zijn vrouw een aanslag in San Bernardino. Apple weigerde meteen mee te werken en bracht een open brief uit. Diverse techbedrijven steunden Apple, waarbij Microsoft als enige niets van zich liet weten. Microsoft CEO Satya Nadella retweette alleen een bericht van een Microsoft-jurist, die vond dat er een discussie moest plaatsvinden. Voormalig Microsoft-oprichter Bill Gates leek aanvankelijk de FBI te steunen, maar beweerde later dat hij was overrompeld door de interviewer.

Apple heeft tot 26 februari om op het verzoek van de rechtbank te reageren. Ondertussen heeft Apple in het openbaar al wel aangegeven dat er meer op het spel staat. Er zouden 12 andere zaken zijn, waarin de overheid toegang wil tot een iPhone en daarbij een beroep doet op de All Writs Act uit de 18e eeuw. Die andere zaken hebben echter niets met terrorisme te maken.

Save our iPhones

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2016, 16:51
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen apple store, fbi

Apple Store

Lees alles over de Apple Store: waar vind je Apple Stores, wat is er zo bijzonder aan en hoe kun je er terecht voor reparaties? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.