Een langere batterijduur staat altijd bovenaan de wensenlijstjes, bij elke poll en elk marktonderzoek over toekomstige iPhone-functies. We willen eigenlijk helemaal geen revolutionaire innovaties — we willen vooral een iPhone-batterij die veel langer meegaat. Welke opties heeft Apple dan? We hebben alle aankondigingen op Mobile World Congress 2016 doorgespit en kwamen een aantal verbeteringen tegen die Apple meteen in praktijk kan brengen in de iPhone 7.

Dit zijn 7 manieren waarop Apple de batterij(duur) van de iPhone 7 kan verbeteren – en de ideeën daarvoor liggen gewoon op straat, bij de concurrentie.


Zelf heeft Apple trouwens ook wel ideeën over slimmer opladen van iPhones. Zo verscheen er een tijdje geleden een patent over het gebruik van zonne-energie voor het opladen van touchscreens, muizen en trackpads. De zonnecellen zou Apple daarbij in het scherm kunnen verwerken. Het kan nog wel een tijdje duren voordat dit realiteit wordt. Vandaar dat we hieronder kijken naar wat oplossingen, die sneller te realiseren zijn in de iPhone 7.

#1. Slimmer batterijbeheer

Apple praat graag over allerlei slimme technieken om te zorgen dat de A8- en A9-chips veel sneller en energiezuiniger zijn dan hun voorgangers. Ze gebruiken daarvoor slimme algoritmes. Sony liet op Mobile World Congress zien dat het nog slimmer kan: ze hebben met de Xperia X een smartphone aangekondigd die twee dagen meegaat op een volle batterij. Je kunt de lader dus gewoon thuislaten, zelfs als je een weekendje weg bent.

Xperia X met spullen

De Xperia X maakt gebruik van Sony’s Smart Battery Management, slimme software om het batterijverbruik te optimaliseren. De batterijcapaciteit van de Xperia X is niet eens bijzonder hoog: 2620 mAh voor een toestel met 5-inch scherm. Ter vergelijking: de iPhone 6s Plus heeft een capaciteit van 2915 mAh.

#2. Supergrote batterij

Je kunt het natuurlijk ook over de andere boeg gooien; in plaats van intelligentie gooi je er gewoon extra capaciteit tegenaan, zoals Samsung heeft gedaan met de Galaxy S7 edge. Die heeft een extra grote accu gekregen met een capaciteit van 3600 mAh.

Samsung Galaxy S7

Het gaat hier om een toestel met 5,5-inch scherm, dus vergelijkbaar met de iPhone 6s Plus die een batterijcapaciteit van 2915 mAh heeft. Samsung heeft in de 5,1-inch Galaxy S7 een batterij met een capaciteit van 3000 mAh gestopt. Toch zien de toestellen er niet echt dik uit. De onderkant ziet er wel uit als een iPhone, maar dat zijn we inmiddels wel gewend.

#3. Supersnel laden

Op Mobile World Congress liet Oppo de nieuwe SuperVOOC-technologie zien om batterijen supersnel op te laden. Een batterij met een capaciteit van 2.500 mAh is in 15 minuten volledig opgeladen. Dat is bizar snel. Als je alleen ‘s ochtends tijdens het douchen even oplaadt kun je de rest van de dag totaal vergroeid met je smartphone zijn.

Oppo Supervooc opladen in 15 minuten

Oppo heeft een laadmethode met laag voltage gevonden, die pulsgewijs de batterij oplaadt. Dit gebeurt veilig, waarbij je telefoon niet heet wordt. Dit is een voordeel ten opzichte van de concurrerende technieken voor snelladen die Qualcomm en MediaTek (beide processormakers) hebben ontwikkeld, waarbij het voltage hoger ligt en de kans op oververhitting groter is. Oppo heeft nog geen toestellen aangekondigd die gebruik maken van deze oplaadmethode, maar geeft aan dat ze later dit jaar de eerste concrete toestellen willen hebben.

Wat Oppo kan, kan Apple ook. Ze hebben genoeg slimme mensen zitten die verstand van batterijtechnologie hebben. Wat ons betreft kan het meteen in de iPhone worden toegepast.

#4. Een batterij die nooit lui wordt

Een van de grootste problemen bij batterijen is dat accu’s na verloop van tijd hun capaciteit verliezen. Ook daar heeft Sony iets op gevonden. Telkens wanneer je je smartphone oplaadt krijgt deze een ‘vitamineboost’. Niet letterlijk natuurlijk, maar je begrijpt wat ze ermee bedoelen: je batterij blijft vitaal.

Sony Xperia X smart power managementDe techniek die ze daarvoor gebruiken is Qnovo Adaptive Charging. Dit zorgt ervoor dat de batterij een langere levensduur heeft dan in eerdere Sony-toestellen. Qnovo is een zelfstandig bedrijf, waardoor Apple dezelfde technologie ook onder licentie zou kunnen gebruiken. Volgens Qnovo zorgt de technologie (die ze zelf QNS noemen) voor een twee maal zo lange levensduur van de batterij, zo blijkt uit laboratoriumtesten met Sony.

Hoe het werkt? Ze leggen het als volgt uit:

Qnovo QNS adaptive charging software takes a unique, patented approach to battery charging by measuring battery health in real-time and continuously adjusting battery charging current.

Apple heeft een speciale pagina beschikbaar waarin ze uitleggen hoe de huidige batterijtechnologie in hun iDevices en Mac-computers werkt en zegt daarover het volgende:

In het geval van lithium-ionbatterijen neemt de capaciteit met elke volledige laadcyclus een klein beetje af. Het aantal cycli dat Apple lithium-ionbatterijen doorlopen voordat de capaciteit is gedaald tot 80% van de oorspronkelijke waarde is echter heel groot. Het exacte aantal verschilt per product.

#5. Verwisselbare accu

Superhandig: bij de LG G5 schuif je de onderkant er gewoon uit. Het idee is dat dit een modulair toestel is, waarbij je het uitbreidingsslot kunt gebruiken voor een camera- of audiomodule.

LG G5 batterijmodule

Dat zien we Apple niet zo snel doen, maar je kunt het uitbreidingsslot van LG ook gebruiken voor een extra 1.200 mAh batterij, zodat je langer kan fotograferen en filmen. Bovendien kun je bij dit toestel de batterij zelf verwisselen voor een nieuwe. Apple loste het probleem van een snel leeglopende batterij op met een batterijhoes met bobbel achterop, die door heel wat mensen belachelijk is gemaakt. LG’s oplossing leverde ze geen hoongelach op, maar het is nog wel de vraag in hoeverre het een succes gaat worden.

#6. Draadloos opladen

Bij Samsung is draadloos opladen al oud nieuws. Draadloos opladen was al mogelijk met de Galaxy S6, maar bij de Note 5 en S6 Edge werd het serieus omdat er een snelle, draadloze oplader bij verkrijgbaar was. In een filmpje was de draadloze oplader van de Galaxy S7 al vroegtijdig te zien.

Draadloos opladen IKEA

Je hoeft niet eens bij Samsung zelf te zijn om een passende draadloze oplader te vinden. Bij IKEA liggen de Qi-laders gewoon in de schappen, waarmee je de S6 (en diverse toestellen van Google, HTC, Motorola, Nokia en LG) zonder speciaal hoesje kunt opladen. Qi is een nieuwe standaard om draadloos op te laden, vergelijkbaar met inductieladen van elektrische tandenborstels. Daarbij zijn twee spoelen aanwezig die de energie uitwisselen. De afstand tussen beide spoelen is meestal 5mm. Geen toekomstmuziek dus, maar technologie die al gewoon beschikbaar is. Alleen doet Apple er helaas nog niets mee.

#7. Apart schermpje voor notificaties

Telkens wanneer je een notificatie binnenkrijgt, floept het scherm van je iPhone aan. Als je veel notificaties hebt ingeschakeld, kan dat een behoorlijke aanslag op je batterij zijn. Gelukkig heeft een andere smartphone-fabrikant daar al een oplossing voor verzonnen: voeg een apart schermpje toe, dat de notificaties toont. De LG V10 verscheen vorig jaar en heeft een extra 2,1-inch schermpje rechtsboven waarin datum, tijd en accupercentage te zien zijn. Het schermpje staat altijd aan. Toch heeft LG met deze innovatie geen indruk gemaakt, omdat het qua functionaliteit niet zoveel toevoegde. Gebruikers en reviewers meldden dat het niet zoveel uitmaakte of je notificaties nou op het hoofdscherm leest, of op een apart schermpje bovenin. Maar het kan wel batterijbesparing opleveren.

LG v10 met extra schermpje

Je kan nog een stap verder gaan en een energiezuinig E-Ink-schermpje op de achterkant van de iPhone maken, zoals bij deze popSLATE-hoes is gedaan. Maar dat is voor Apple waarschijnlijk een brug te ver.

Featured afbeelding: Bossfight.co

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7, het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.