Met Google PhotoScan maak je oude familiekiekjes digitaal

Google PhotoScan is een gloednieuwe app waarmee je oude gedrukte foto's kunt digitaliseren. Ze worden met machine learning geoptimaliseerd en meteen doorgestuurd naar Google Foto's.

Met Google Foto’s kun je eindeloos veel foto’s bewaren. Maar wat doe je met die duizenden foto’s die nog ergens in een schoenendoos liggen of nog steeds in een album moeten worden geplakt? Die scan je met de nieuwe Google PhotoScan-app (link) die de zoekreus heeft uitgebracht op iOS en Android. Leuk om te doen tijdens de feestdagen.


Google PhotoScan: ook voor je big hair-foto's

Google PhotoScan digitaliseert je schoenendoos

Met deze nieuwe app kun je oude foto’s scannen met je iPhone. Met behulp van machine learning probeert de app er nog iets van te maken. Eventuele glimplekken verdwijnen en de app knipt de foto automatisch bij, corrigeert de kleur en zet de foto recht. Vervolgens wordt de foto online opgeslagen in Google Foto’s. Volgens Anil Sabharwal, vice-president van Google Foto’s, ontstond de inspiratie voor PhotoScan dankzij een hartverscheurend verhaal uit 1947. Sabharwal’s grootouders woonden op dat moment als hindoes in de nieuwe moslimstaat Pakistan. Toen er soldaten aan de deur kwamen die ze sommeerden om snel alle bezittingen mee te nemen om de Indiase grens over te steken, pakten Sabharwal’s grootouders snel wat dierbare foto’s. Sieraden en andere waardevolle bezittingen lieten ze noodgedwongen achter. Sabharwal’s vader was op dat moment acht jaar oud. Hij heeft nog een horloge van zijn vader en een stuk of tien, twintig foto’s uit die tijd. Als de familie toen PhotoScan had kunnen gebruiken, waren er veel meer dierbare foto’s uit die tijd overgebleven.

Het klinkt als een mooi en ontroerend verhaal, maar laten we realistisch blijven: apps om je oude foto’s te scannen bestaan al een paar jaar. Dat Google er nu kunstmatige intelligentie tegenaan gooit om ze te optimaliseren, is daarbij wél mooi meegenomen. Omdat gedrukte foto’s na verloop van tijd in kwaliteit achteruit gaan, kunnen digitale kopieën op een gegeven moment de enige manier zijn waarmee kinderen iets van hun familiehistorie kunnen terugzien.

Google’s promofilmpje voor de app is een aaneenschakeling van gezellige familiefoto’s, zoals iedereen ze wel kent uit de albums van je ouders en grootouders. Vergeelde foto’s, vergeten mode en mensen met big hair:

Werkt ook met ingelijste foto’s
Om PhotoScan te gebruiken leg je de foto in een kader. Je tikt op het scherm om de foto te scannen en zorgt dat de vier witte stipjes op de vier hoekpunten van de foto geprojecteerd staan. Het duurt een paar seconden om een goede foto te maken. Daar bij moet je de foto het liefst zo vlak mogelijk neer leggen op tafel of een andere ondergrond. In 10 minuten scan je zo’n 100 foto’s. Handig is dat het ook werkt met fotos die ingelijst aan de muur hangen of die in een fotoalbum zijn ingeplakt. Herkennen van personen op de foto hoef je niet zelf te doen, want daar is Google in gespecialiseerd. Alle foto’s worden bewaard op Google Foto’s zodat je alleen nog maar het wachtwoord van je account voor je nageslacht hoeft achter te laten. De foto’s zijn na het scannen doorzoekbaar, bijvoorbeeld op ‘huwelijk’.

Google PhotoScan-app

Google heeft de app met opzet vóór Thanksgiving uitgebracht, omdat dit het moment is dat veel families bij elkaar komen en herinneringen ophalen. Minpuntje: de foto’s zijn in een niet erg hoge resolutie. Reken op tussen de 3 tot 6 megapixels voor een foto van 10 x 15 centimeter. Google werkt daar nog aan.

Vernieuwingen in Google Foto’s

Google heeft meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat verbeteringen in Google Foto’s door te voeren. Het bewerken van foto’s is nu uitgebreid met een ‘auto enhance’-functie. Er zitten meer filters in die voortaan ‘Looks’ heten en de bewerkingsfuncties zijn uitgebreider dan ooit. Ook gaat Google Foto’s meer video’s aanbieden die je automatisch kunt laten genereren op basis van een fotoalbum. Je kunt bijvoorbeeld alle foto’s met slapende babies samenvoegen tot een ‘Lullaby’-filmpje, voorzien van rustige muziek. Ook komen er kerstvideo’s aan. Ook is het gedeelde fotoalbum verbeterd, zodat je makkelijker foto’s van meerdere mensen kunt combineren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.