Google Hangouts Chat en Meet

Google splitst Hangouts in zakelijke diensten Chat en Meet

Google heeft de zakelijke tegenhangers van Duo en Allo geïntroduceerd. Het nieuwe Hangouts Chat richt zich op communicatie in teams en Hangouts Meet wil deelnemen aan groepsgesprekken eenvoudiger maken.

Google introduceert Hangouts MeetToen Google afgelopen najaar videobel-app Duo en chat-app Allo introduceerde werd al snel duidelijk dat Hangouts verder zou gaan als zakelijke dienst. Donderdagavond kondigde Google in zijn Cloud Next keynote aan hoe die toekomst er precies uit gaat zien: Hangouts wordt opgesplitst in twee losse diensten: Hangouts Chat, dat een soort alternatief voor Slack wil zijn, en Hangouts Meet voor audio- en videobellen. Het zijn in feite de zakelijke tegenhangers van Duo en Allo.

Hangouts Chat gaat concurrentie aan met Slack

Google Hangouts: Chat voor zakelijke communicatieHet nieuwe Hangouts Chat richt zich op communicatie tussen en binnen verschillende teams. Google heeft speciale aandacht besteed aan zogeheten ‘threaded’ berichten, waardoor reacties op dezelfde berichten gegroepeerd worden. Daarbij heeft Google zich laten inspireren door de inzichten uit Gmail, vertelt Google’s hoofd productmanagement aan TechCrunch. Net als Slack en vergelijkbare alternatieven biedt het ruimtes (rooms) om berichten, bestanden en dergelijke uit te wisselen. Zoals je van Google mag verwachten is dit nauw geïntegreerd met bijvoorbeeld Drive. Maar externe diensten worden ook ondersteund.

Ook heeft Google een ontwikkelplatform onder de nieuwe dienst gebouwd met ondersteuning voor bots en lichtgewicht scripts. Ontwikkelaars kunnen daardoor zelf nieuwe mogelijkheden toevoegen. Google geeft een voorproefje met een eigen bot. Die moet het vinden van tijden voor meetings eenvoudiger maken. Hangouts Chat werkt via het web, maar krijgt ook een iOS-app. De dienst is nog niet algeheel beschikbaar, maar maakt deel uit van Google’s ‘early access’-programma waar bedrijven zich voor kunnen aanmelden.

Hangouts Meet: audio- en videobellen in één klik
Naast Hangouts Chat introduceerde Google donderdagavond ook Hangouts Meet. Deze nieuwe dienst richt zich op het houden van groepsgesprekken met alleen audio of ook video. Hangouts Meet heeft tot doel om deelnemen aan gesprekken een stuk eenvoudiger te maken: dat zou al met één klik kunnen. Toegangscodes zijn verwerkt in de link die gebruikers kunnen delen, waardoor je meteen na het klikken op de juiste link zou kunnen deelnemen.

Hangouts Meet is gekoppeld aan je Google-account. Het vereist volgens Google geen aparte plug-ins voor je browser en zou bovendien een stuk lichter zijn vergeleken met de vorige versie van Hangouts. Ook is het aantal personen dat tegelijkertijd kan deelnemen verhoogd naar dertig en kun je gesprekken opnemen. Meet werkt vooralsnog wel alleen in de browser. Het is niet duidelijk of er ook aparte apps voor iPhone, iPad en andere platformen komen.

Google Hangouts Chat en Meet

Focus op zakelijke gebruiker
Kort na de introductie van Duo en Allo vroegen we ons af hoe de toekomst er voor Hangouts uit zou zien. Met de introductie van Chat en Meet als losse diensten richt Google zich met Hangouts uitsluitend nog op zakelijke gebruikers. Zo heeft Google met Duo en Allo een eenvoudige oplossing voor de gewone consument en kunnen zakelijke gebruikers terecht bij Hangouts. Voor deze groep biedt Google in de vorm van deze nieuwe apps meer mogelijkheden, die veel consumenten niet nodig hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 maart 2017, 9:56
Categorie Diensten
Onderwerpen google, hangouts, Zakelijk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.