Sonos met Google Assistent

Google Assistent heeft nu ook een Nederlandse mannenstem

Maar waar blijft de genderneutrale stem?

Nederlandse Google-gebruikers kunnen de spraakassistent nu ook n een mannelijke stem gebruiken. Maar waar blijft de eerste genderneutrale spraakassistent?

Mannenstem voor Google Assistent

De Google Assistent in het Nederlands kwam vorig jaar beschikbaar. Vanaf dag één kon je alleen een vrouwenstem om hulp vragen, maar dat gaat nu veranderen. Bij het in gebruik nemen van de assistent krijg je willekeurig een van de twee stemmen toegewezen, die je later nog wel kunt wijzigen. Mocht je dus niet helemaal tevreden zijn over de vrouwenstem die je tot nu toe gebruikte, dan kun je vanaf vandaag overschakelen naar de mannelijke versie. De uitrol daarvan vindt momenteel plaats. Het kan enkele uren duren voordat iedereen de stem te zien krijgt. Is de Assistent toch nog redelijk nieuw voor je? Dan kun je op deze pagina zien wat je zoal via de assistent kunt opvragen. Er staan ook Nederlandse partners bij, zoals een recept opvragen bij Albert Heijn of bij TUI informatie opvragen over een citytrip. De stem van partner-toepassingen klinkt overigens wel kwalitatief minder dan die van Google zelf.

Maar waarom geen genderneutrale stem?

Het is eigenlijk vreemd dat Google en andere grote techbedrijven je nog steeds laten kiezen tussen een man en een vrouw. Elders wordt namelijk al gewerkt aan een genderneutrale computerstem voor digitale assistenten , die veel praktischer is. Je kunt daarbij zelf de toonhoogte wisselen tussen de 145Hz en 175Hz. Met deze nieuwe stem Q zit je dus altijd goed. Een veelvoorkomend misverstand is dat mensen denken dat het hierbij om het onderwerp ‘transgender’ gaat. Maar dat is een hardnekkig vooroordeel: het gaat niet om het bewust wisselen van geslacht, maar om het feit dat je de stem kunt instellen op een toonhoogte die het best verstaanbaar is, zonder dat je de keuze hoeft te maken tussen een Bram of een Eva.

De genderneutale stem is niet alleen bedoeld als statement, maar is ook gewoon praktisch. Zo kun je ‘s ochtends vroeg bij het opstaan je smart home bedienen met een relaxt klinkende zware stem, terwijl je tijdens het autorijden liever een wat snerpende hoge stem instelt. Het is niet voor niets dat Google Maps heeft gekozen voor een wat schrille navigatiestem: die komt namelijk wat makkelijker boven het bromgeluid van de motor uit. De stem Q is hieronder te beluisteren en is ontwikkeld door een samenwerking van Copenhagen Pride, Virtue, Equal AI en enkele andere bedrijven. Om te zorgen dat de grote techbedrijven zich ook bewust worden van het feit dat een genderneutrale stem prettiger, praktischer én beter is, roept Q je op om een bericht naar Apple, Google en Microsoft te sturen.

Update 10:30 uur: Google blijkt onderzoek te hebben gedaan naar het gebruik van een genderneutrale stem voor de spraakassistent. Het onderzoek werd gedaan vanwege de introductie van de mannelijke stem, maar de resultaten hebben verder geen rol gespeeld bij de beslissingen van de productteams bij Google.

Google Assistent stemmen

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 18 september: Onderzoek van Google toegevoegd.
  • 2019 - 18 september: Vanwege de gevoeligheid van dit onderwerp zijn de reacties bij dit artikel gesloten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.