Apple Pencil 1 met adapter

Apple wilde een goedkope plastic iPad maken als antwoord op Chromebooks

Unapologetically plastic
De verbazing was groot toen Apple vorige week een absurd duur 'instapmodel' van de iPad aankondigde. Opvallend is dat Apple juist een goedkoper model van plastic wilde maken. Maar die plannen werden geschrapt.

Goedkope plastic iPad

Als je de iPad 2022 met Magic Keyboard Folio koopt ben je bijna duizend euro lichter. Dat is een forse prijs voor een tablet die voorheen als ‘betaalbaar’ bekend stond. Nu blijkt dat Apple wel degelijk van plan is geweest om een goedkopere iPad met plastic behuizing en plastic keyboard te maken, die in totaal minder dan $500 moest gaan kosten. Dat zegt Mark Gurman van Bloomberg in zijn wekelijkse nieuwsbrief. De plannen gingen echter niet door.


De iPad zou een volledig plastic behuizing krijgen en zou gebundeld worden met een eveneens plastic toetsenbord. “Het was waarschijnlijk Apple’s enig echte hoop om een antwoord te hebben op Chromebooks in het onderwijs”, voegt Gurman toe. De laatste keer dat Apple een goedkoop plastic iOS- of iPadOS-device op de markt bracht, was de iPhone 5c in felle kleurtjes die door Jony Ive “unapologetically plastic” werd genoemd. Het was dan wel plastic, maar Apple schaamde zich er niet voor.

iPhone 5c groen

Het is onduidelijk of dit model als 10e generatie iPad stond gepland, of dat het bedoeld was als een extra goedkoop model voor bijvoorbeeld scholen. De huidige 10e generatie is allesbehalve goedkoop. Deze heeft een nieuw design gekregen en is verkrijgbaar in nieuwe kleurtjes voor een prijs die tweehonderd euro hoger ligt dan voorheen. Een gelamineerd scherm zit er echter niet in en de keuze voor Apple Pencil 1 leidt tot een onhandige afhankelijkheid van adapters. Hij ligt vanaf aanstaande woensdag in de winkels.

Apple Pencil 1 met adapter

Je kunt je huidige Apple Pencil blijven gebruiken, maar zal dan wel de losse adapter van €10,- moeten aanschaffen om de Pencil überhaupt aan je nieuwe iPad te kunnen koppelen. Binnenkort lees je op iCulture een uitgebreide review van de iPad 2022 en wat we ervan vinden.

Had jij liever een extra goedkope iPad van plastic gezien? Of toch liever het aluminium dat we van Apple gewend zijn?

iPad 2022

De iPad 2022 is de tiende generatie iPad. Dit model van oktober 2022 heeft een nieuw design met platte zijkanten en heeft geen thuisknop meer. Er zit een 10,9-inch Liquid Retina Display in en heeft een usb-c-poort. Daarmee heeft ook de standaard iPad de overstap gemaakt van Lightning naar usb-c. De iPad 2022 werkt met het Magic Keyboard Folio (met afneembaar toetsenbord) en de eerste generatie Apple Pencil (in combinatie met de Apple Pencil-naar-usb-c-adapter). De Apple Pencil met usb-c is ook geschikt, voor gebruik zonder adapter. Wil je de nieuwe iPad kopen, check dan de iPad 2022 prijzen of onze iPad vergelijking. Apple verkoopt ook nog de iPad 2021 als goedkoper alternatief.

iPad 2022

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.