TextEdit-icoon in iOS 10 op WWDC 2016

Gespot: Texteditor-icoon in iOS 10

Tijdens een workshopsessie op WWDC 2016 was een TextEditor-icoontje te zien. Komt de Tekstverwerker van de Mac ook naar iOS?

Ontwikkelaars die de workshops tijdens WWDC hebben gevolgd, zagen tijdens één van die sessies iets opvallend. Er was een TextEdit-icoontje te zien op het startscherm van de iPad, die Apple gebruikte bij de demonstratie. Dat wekt de indruk dat Apple de Teksteditor van de Mac ook naar de iPhone en iPad wil brengen.

textedit-icoon-ios-10

TextEditor-icoontje in iOS 10

Een officiële Teksteditor-app voor iPhone en iPad is er niet; het enige wat Apple op het gebied van tekstverwerking te bieden heeft is de Notities-app en de veel uitgebreidere Pages-app. Tijdens de demo van ‘What’s New in Metal, Part 1‘ was het icoontje van TextEdit duidelijk zichtbaar, zoals je kunt zien op bovenstaande afbeelding.

Je kunt het trouwens ook zelf controleren door de video van bovenstaande sessie af te spelen. Tussen 17:48 minuten en 18:04 minuten is het icoontje enkele seconden lang zichtbaar, als de presentator via multitasking wisselt naar een ander scherm. Er zijn geen apps van derden met de naam TextEdit en een soortgelijk icoontje.

Tekstverwerker in iOS 10

Texteditor is een simpele tekstverwerker die standaard deel uitmaakt van macOS. Het zou ook op iOS van pas komen, om tekstdocumenten te bewerken die je op iCloud hebt opgeslagen. Momenteel is het standaard bijvoorbeeld nog niet mogelijk om txt-bestanden die op iCloud staan te bewerken op de iPhone of iPad; je hebt er apps van derden voor nodig.

De icoontjes van TextEdit en Preview zijn eerder al gezien in een pre-release van iOS 8, maar sindsdien zijn ze niet in publieke versies van iOS verschenen. Toch moeten we niet meteen té enthousiast zijn. Apple zou de Teksteditor alleen ontwikkeld kunnen hebben voor intern gebruik, zoals ze wel meer apps hebben die nooit voor het publiek worden uitgebracht. Een ander puntje om op te letten is dat in de video Game Center ook te zien is, ook al is het niet meer beschikbaar als losse app in iOS 10.

iOS 10 komt dit najaar
Ontwikkelaars zijn momenteel bezig met de eerste beta van iOS 10. Details over iOS 10 waren te zien tijdens de keynote van WWDC 2016, precies een week geleden. De publieke beta komt beschikbaar in juli en in het najaar kan iedereen met een geschikte iPhone of iPad ermee aan de slag. De iPhone 4s, iPad 2 en 3, iPad mini 1 en 5e generatie iPod touch vallen dit jaar af en blijven steken op iOS 9.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2016, 9:23
Categorieën Geruchten, iOS
Onderwerp tekstverwerker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.