Ook aparte Gboard-app met Google’s toetsenbord nu in het Nederlands

Google's losse Gboard-app voor het toetsenbord is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Bovendien zijn de nieuwe emoji's toegevoegd en kun je via Google's toetsenbord dicteren.

Gboard-app met toetsenbord in Nederlands.
Vorige week was het al mogelijk om het Gboard-toetsenbord in het Nederlands te gebruiken via de standaard Google-app. Als je echter liever gebruikmaakt van de losse Gboard-app, dan kun je ook via die versie gebruikmaken van de Nederlandse versie van het toetsenbord. Google heeft de app van een update voorzien met allerlei nieuwe talen, maar ook nieuwe emoji’s.

Bekijk ook

Gboard in het Nederlands: gebruik Google's slimme toetsenbord nu in het Nederlands

Nu Gboard Nederlands ondersteunt is het toetsenbord interessant als vervanger van het standaard iPhone-toetsenbord. Via de Google-app installeer je de Nederlandse versie van Gboard, zodat je woordvoorspellingen en autocorrectie krijgt.

Gboard in Nederlands

Het Gboard-toestenbord is op twee manieren te installeren op je iPhone of iPad. Vorig jaar kwam het toetsenbord beschikbaar via een losse Gboard-app waarmee je het toetsenbord toevoegt aan iOS, maar sinds eind vorig jaar kan dat ook via de standaard Google-app. Laatstgenoemde methode kreeg vorige week ondersteuning voor de Nederlandse taal, maar de losse Gboard-app heeft dat nu ook gekregen. Dat betekent dat het voor de taal niet meer uitmaakt welke methode je gebruik om Gboard te installeren.

Gboard met Nederlandse taal en thema's.

Dankzij de Nederlandse taaloptie kun je nu gebruikmaken van woordvoorspelling en autocorrectie. Dat betekent dat Google’s toetsenbord een stapje voor ligt op Apple’s eigen QuickType-toetsenbord. Deze heeft ook een functie voor woordvoorspelling, maar dat is na al die jaren nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar. Mogelijk komt hier in iOS 11 verandering in. Naast Nederlands werkt Gboard nu onder andere ook in het Deens, Fins, Pools en Russisch.

Behalve nieuwe talen voegt Gboard ook de nieuwe emoji van iOS 10.2 toe, zoals de facepalm en de clown. Bovendien kun je met Gboard nu ook dicteren. Hou hiervoor de spatieknop ingedrukt en laat deze los. Je wordt kort naar de Gboard-app gebracht, waar je het bericht kunt inspreken. Daarna verschijnt de gesproken tekst in getypte vorm in de desbetreffende app. Tot slot geeft het Google-logo in de Gboard-app op speciale dagen, zoals feestdagen, een leuke animatie.

Bekijk ook

Dit zijn alle nieuwe emoji's in iOS 10.2

Apple gaat in iOS 10.2 allemaal nieuwe emoji's toevoegen. Van een clown en de facepalm tot de selfie en het croissantje. Zit jouw favoriete emoji ertussen? In dit artikel een hele lijst met alle nieuwe en aangepaste emoji's van iOS 10.2.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.