Een Ferrari met CarPlay: is dit het moment om in te stappen?

Ferrari gaat de nieuwe GTC4Lusso voorzien van CarPlay en ook bij Kia zit Apple's autosoftware er binnenkort bij alle Europese modellen in. Tijd om in te stappen?

Autoliefhebbers staan deze week op scherp, want de Geneva Motor Show 2016 staat op het punt om te beginnen. Dat betekent: veel strakke bolides, grommende motoren en boothbabes in korte jurkjes. Wij kijken voorbij het vrouwelijk schoon naar de aankondigingen die met Apple’s CarPlay te maken hebben en daarbij begint het meteen al goed: Ferrari gaat de GTC4Lusso voorzien van CarPlay-ondersteuning. Voor de smalle beurs is er CarPlay-nieuws van Kia.

Ferrari GTC4Lusso

Ferrari met CarPlay

Ferrari was een van de eerste automerken die ondersteuning voor CarPlay aankondigde en ook met de nieuwe modellen zijn ze nog steeds aan boord. Het merk met het springende paardje gaat de GTC4Lusso voor het eerst in Genève tonen en de bezienswaardigheden zitten deze keer niet alleen onder de motorkap. Ze hebben een sterk verbeterd infotainmentsysteem gemaakt, met een 10,25-inch full HD touchscreen, aangedreven door een 1,5 GHz Jacinto 6-processor met 2GB RAM. Die processor is acht keer krachtiger dan de vorige. Ook is er Split View mogelijk op het scherm, zodat je twee toepassingen naast elkaar kunt bekijken.

Je zou bijna denken dat we het hier over een computer hebben, maar het gaat toch echt over een auto. Alle functies zijn te bedienen via het scherm of via knoppen en rollers op het dashboard en stuur.

Ferrari GTC4Lusso interieur

Vooral het feit dat Ferrari een multitouch touchscreen inbouwt is een flinke sprong vooruit. De meeste autofabrikanten gebruiken nog steeds gewone schermen of goedkopere touchscreens, die je maar met één vinger kunt bedienen. Bij deze nieuwe Ferrari kun je met meerdere vingers inzoomen op de 3D-kaarten van de meegeleverde navigatie.

Voor de smalle beurs: Kia met CarPlay

Heb je geen geld voor een Ferrari, dan kun je gelukkig ook bij Kia terecht. Daar kondigde de Aziatische fabrikant aan dat ze alle Europese modellen gaan voorzien van CarPlay. Eind 2017 moeten alle modellen zijn voorzien van het systeem. De eerste auto die het heeft is de Kia Niro, een hybride crossover die vanaf het derde kwartaal op de weg rijdt. Later dit jaar volgen ook de Optima en de Optima Sportswagon.

Kia met CarPlay

Kia biedt overigens ook ondersteuning voor Android Auto, het concurrerende systeem van Google. Dankzij de nieuwe functies kunnen Kia-rijders allerlei smartphone-handelingen uitvoeren zonder van de weg te raken of tegen een paaltje te botsen. De Kia’s zijn ook voorzien van Kia Connected Services, waarbij je live verkeersinformatie, waarschuwingen over snelheidscontroles, lokale bezienswaardigheden en weersvoorspellingen krijgt. De autofabrikant werkt daarvoor samen met het Nederlandse TomTom. Je kunt er na aanschaf 7 jaar gratis gebruik van maken.

We verwachten de komende dagen nog meer CarPlay-aankondigingen vanuit Genève.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 maart 2016, 13:51
Categorieën Accessoires, Achtergrond
Onderwerpen auto, carplay, ferrari

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.