iphone-5c-scherm

‘Israëlisch bedrijf Cellebrite helpt FBI bij kraken van iPhone’

Het Israëlische bedrijf Cellebrite zou zijn diensten aangeboden hebben om de FBI te helpen bij het kraken van de iPhone. Wat voor bedrijf is Cellebrite?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

iphone-5c-scherm

Afgelopen dinsdag ging de zitting tussen Apple en de FBI niet door, omdat de FBI een manier wilde testen om de iPhone te kraken zonder Apple’s hulp. De FBI heeft geen informatie gegeven over de methode die ze willen toepassen, maar het bedrijf dat de inlichtingendienst een handje gaat helpen lijkt nu wel ontdekt te zijn.

Update 13 april: Inmiddels is bekend dat het waarschijnlijk niet om Cellebrite, maar om een groep professionele hackers gaat, die ontdekte beveiligingslekken commercieel exploiteren.

Volgens Venturebeat zou het namelijk gaan om het Israëlische bedrijf Cellebrite, een derde partij die zijn hulp aangeboden heeft aan de FBI om de iPhone 5c van de terrorist te kraken.

Wat voor bedrijf is Cellebrite?

Cellebrite levert forensische mobiele software en is een dochterbedrijf van het Japanse Sun Corp. Deze programma’s zouden gebruikt worden door militaire instanties en inlichtingendiensten, om gegevens buit te maken die verstopt zitten in mobiele apparaten. De expertise van Cellebrite sluit natuurlijk perfect aan bij de privacyzaak waar Apple en de FBI in verwikkeld zijn.

Volgens de verklaring die de FBI gisteren aan de rechtbank gaf, zou de methode die gebruikt wordt er bij succes voor zorgen dat alle data op de iPhone intact blijft. Op 5 april brengt de FBI verslag uit aan de rechtbank en weten we hoe het verder gaat met de rechtszaak.

Als Cellebrite er samen met de FBI in slaagt om succesvol gegevens van de iPhone 5c te halen, heeft de FBI Apple niet meer nodig en zal de rechtszaak hoogstwaarschijnlijk ook niet meer doorgaan. Cellebrite heeft op het moment van schrijven nog niet gereageerd op het gerucht.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 13 april: Informatie over betrokkenheid van professionele hackers toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2016, 8:28
Categorieën Apple, Geruchten
Onderwerpen fbi, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.