Prikkeldraad

Facebook Messenger biedt nu sterkere encryptie, maar je moet het zelf inschakelen

Met Facebook Messenger kun je je gesprekken nu met end-to-end encryptie versleutelen. Je moet het echter wel handmatig aan zetten.

Alle 900 miljoen Facebook Messenger-gebruikers kunnen vanaf nu gebruik maken van end-to-end encryptie. Maar je zult het wel zelf moeten inschakelen. Met de functie ‘Geheime gesprekken’ kun je voor de sterkere encryptie kiezen. WhatsApp biedt vanaf dit voorjaar al end-to-end encryptie en nu volgt ook moederbedrijf Facebook.


Geheime gesprekken in Facebook Messenger.

Facebook Messenger heeft end-to-end encryptie

Eigenlijk waren de gesprekken in Messenger al versleuteld, maar toch was het voor opsporingsdiensten nog mogelijk om ze te onderscheppen en mee te kijken. Met de inschakeling van end-to-end encryptie is dat niet langer mogelijk. Berichten worden cryptografisch versleuteld op de iPhone van de verzender en weer ontsleuteld bij de ontvanger. Als iemand de berichten onderschept, zijn ze niet zomaar te lezen. Wel zit er een beperking aan: met ‘Geheime gesprekken’ kun je alleen tekst en foto’s uitwisselen, geen video’s en gifjes. Betalingen doen is evenmin mogelijk.

Geheime gesprekken inschakelen

Zo kun je de Geheime Gesprekken inschakelen:

  1. Open de Facebook Messenger-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op Ik > Geheime gesprekken.
  3. Lees de toelichting en tik op OK.
  4. De schakelaar staat nu standaard aan.

Op hetzelfde scherm kun je de Geheime gesprekken verwijderen of de functie weer uit zetten. Je kunt maar op één apparaat een geheim gesprek met iemand voeren, dus niet op de iPhone en de desktop tegelijk. Verder is het goed om te weten dat het synchroniseren van gesprekken niet werkt. Wat je in het geheim op de iPhone hebt besproken zal dus niet in je historie op de Mac zichtbaar zijn.

Geheime gesprekken starten

We hadden tijdens het testen wel wat moeite om te ontdekken hoe je nu een geheim gesprek begint. Het blijkt na wat zoeken als volgt te werken:

  1. Ga in de app naar het tabblad Start.
  2. Druk op het vierkante icoontje rechtsboven voor het beginnen van een nieuwe converstatie.
  3. Tik rechtsboven op Geheim en kies de persoon waarmee je wilt chatten.

Je kunt in een Geheim gesprek ook een timer instellen voor berichten die na een paar seconden moeten verdwijnen. iMessage, WhatsApp en Signal bieden standaard end-to-end versleuteling, terwijl het bij Telegram en Allo handmatig ingeschakeld moet worden. Bij end-to-end encryptie kunnen de ontwikkelaar en overheidsdiensten de gesprekken niet inzien. Facebook maakt voor deze nieuwe functie gebruik van Signal’s encryptiesysteem, dat een goede reputatie heeft en ook in WhatsApp al wordt gebruikt. Het is ontwikkeld door het nonprofit-bedrijf Open Whisper Systems die het systeem beschikbaar stelt aan externe bedrijven maar ook in de eigen Signal-app gebruikt.

Dat Facebook voor opt-in heeft gekozen is waarschijnlijk bedoeld om juridische problemen te voorkomen, zoals eerder al bij WhatsApp gebeurde. Privacy-activisten vinden het een zwaktebod: alleen mensen die goed op de hoogte zijn zullen het inschakelen en je zult extra argwaan wekken bij opsporingsdiensten als je er gebruik van maakt. Als Facebook het standaard had ingeschakeld was dat geen issue geweest.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.