WhatsApp op een iPhone

Betalen voor WhatsApp? Trap er niet in

Krijg je een bericht dat je moet betalen voor WhatsApp? Trap er niet in. De app is volledig gratis en als je een melding krijgt dat je toch moet betalen is dat meestal bedoeld om geld uit je zak te kloppen, of om je bang te maken.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

In het begin kostte WhatsApp een klein bedrag, maar sinds begin 2016 is dit afgeschaft. De dienst is sindsdien zonder kosten te gebruiken, al gaan er wel steeds geluiden dat er op termijn geld verdiend moet worden met WhatsApp. Dat kan bestaan uit reclames of betaalde abonnementen. Krijg je een bericht dat WhatsApp binnenkort geld gaat vragen, dan is het vaak een hoax. Hier lees je hoe het echt zit.

Betalen voor WhatsApp in 2022

WhatsApp wil mogelijk betaalde abonnementen gaan aanbieden in 2022. Het gaat hier echter om betaalde functies voor een heel specifieke doelgroep, namelijk zakelijke gebruikers. Business-klanten, die beroepsmatig gebruik maken van WhatsApp, krijgen daaree toegang tot extra functies. Betalen is niet verplicht.

De belangrijkste extra functie is dat je WhatsApp als betalende gebruiker op meer apparaten mag gebruiken. Dit is handig voor bedrijven, waar meerdere mensen support aan klanten via WhatsApp moeten doen. Bij een normaal account kun je nu WhatsApp op vier apparaten gebruiken. Betalende Business-gebruikers kunnen echter tien apparaten toevoegen tot het account. Bovendien hoeft de telefoon waarop het account staat, niet altijd online te zijn. Meerdere medewerkers kunnen dan reageren op de berichten.

Bekijk ook

Zo werkt WhatsApp Business en dit zijn de mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden van WhatsApp Business? Hoe kun je de zakelijke versie van WhatsApp benutten voor jouw bedrijf? In deze tip lees je hoe je WhatsApp Business gebruikt en wat je er als gewone gebruiker mee kan.

Waarom WhatsApp ooit geld kostte

WhatsApp voerde in juli 2013 een betaalmodel in. Dit was echter een rommelige situatie. Het kostte slechts 89 cent per jaar en het gold alleen voor nieuwe gebruikers. Er waren echter maar weinig mensen die er daadwerkelijk voor betaalden. Het eerste jaar was standaard voor iedereen gratis en daarna werd de gratis proefperiode meestal vanzelf verlengd.

WhatsApp koos voor (ietwat halfslachtig) betaalmodel omdat de twee oprichters principieel geen advertenties wilden en ook geen betaalde stickerpakketten en andere extra’s wilden verkopen via de app.

WhatsApp is in 2014 overgenomen door Facebook (nu Meta), met de belofte dat de app niet winstgevend hoefde te zijn. In 2016 zijn de betaalde WhatsApp-abonnementen helemaal afgeschaft. Maar ondertussen zijn ook de oorspronkelijke oprichters opgestapt en worden de beloften die zij ooit deden, niet meer zo strikt opgevat. De deur staat open voor reclames en betaalde abonnementen.

Betalen voor WhatsApp? Echt niet!

Toch komt het nog steeds wel voor dat er geruchten rond gaan, dat je voor WhatsApp moet betalen. Meestal gaat het daarbij om een soort kettingbrief: alleen als je een bericht naar 10 vrienden doorstuurt, voorkom je dat je moet betalen. Je snapt natuurlijk al dat dit onzin is. Serieuze bedrijven werken zelden met dit soort kettingbrief-constructies. De berichten zijn dan ook niet afkomstig van WhatsApp zelf, maar van een andere partij met als doel om je bang te maken of om je inloggegevens afhandig te maken.

Waarom doen ze dat, vraag je je misschien af? WhatsApp is en van de meest populaire apps aller tijden. De app heeft meer gebruikers dan Twitter en heeft enorme invloed gehad op de manier waarop we communiceren. Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe interessanter de app is als doelwit voor allerlei kwaadwillenden.

Het beste wat je kunt doen is dergelijke berichten negeren. Als WhatsApp echt van plan is om een betaald abonneemodel in te voeren, dan lees je dat meteen op nieuwssites zoals iCulture.

Nog meer tips over WhatsApp
We hebben op de iCulture-website nog meer tips over WhatsApp:

Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie tips over WhatsApp. Je vindt ze allemaal in ons overzicht.

Bekijk ook

WhatsApp: Alles over de populairste chatapp in Nederland

WhatsApp is een populaire berichtendienst. Dit uitlegartikel vertelt wat je allemaal met WhatsApp kan, wat het kost en hoe je de app op je computer gebruikt.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp