Facebook-app omschrijft foto's voor blinden en slechtzienden.

Facebook-app laat blinden en slechtzienden foto’s ‘bekijken’

Facebook heeft een nieuwe functie in haar iOS-app beschikbaar gemaakt, waardoor mensen met een visuele beperking ook de geposte foto's kunnen bekijken. Schermlezers omschrijven nu wat er op foto's staat afgebeeld.

Facebook-app omschrijft foto's voor blinden en slechtzienden.
Facebook heeft haar app voor iOS (link) verbeterd voor blinden en slechtzienden, zodat ook deze groep mensen volop gebruik kan blijven maken van het sociale netwerk. Facebook is namelijk begonnen met de uitrol van een functie om foto’s voor te laten lezen, zodat mensen met een visuele beperking ook de foto’s kunnen ‘zien’.

Foto’s bekijken in Facebook-app

Facebook noemt de functie Automatic Alt Text. Dankzij Facebook’s objecten herkenning, kan een foto automatisch omschreven worden zodra een gebruiker gebruikmaakt van een schermlezer, zoals Apple’s VoiceOver-functie. Normaal gesproken werd bij het gebruik van zo’n hulpmiddel slechts het woord ‘foto’ hardop uitgesproken zodra de gebruiker langs een foto kwam. Maar dankzij de nieuwe slimme functie wordt er daadwerkelijk omschreven wat er op de foto staat, bijvoorbeeld drie blije mensen in de vrije natuur.

In bovenstaande video kun je zien hoe de functie in zijn werk gaat. Op dit moment werkt de functie alleen op iOS en met schermlezers die ingesteld zijn op Engels. Facebook heeft echter beloofd dat de functie in de toekomst ook naar andere apparaten gaat komen en beschikbaar zal worden in meerdere talen. Welke talen dat zijn en op wat voor een termijn dit beschikbaar moet komen, liet het bedrijf niet weten.

In een uitgebreide Facebook-nieuwspost beschrijft het bedrijf de nieuwe functie. Daarbij wordt ook gemeld dat mensen dagelijks meer dan twee miljard foto’s delen op Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp. Facebook heeft niet laten weten of de functie voor blinden en slechtzienden ook naar deze apps gaat komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 april 2016, 10:43
Categorie Apps
Onderwerpen blind, facebook, slechtziend

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.