apple-music-beats-radio-op-iphone

EU vindt geen bewijs voor geheime afspraken rond Apple Music

De Europese Commissie kan geen bewijs vinden dat Apple geheime afspraken heeft gemaakt om de concurrentie te bemoeilijken rondom Apple Music.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De Europese Commissie ziet geen bewijs dat Apple samen met de grote platenlabels ongewenste afspraken heeft gemaakt, om de concurrentie te bemoeilijken. Sinds april is de EU bezig geweest met het onderzoek, waarin ze wilden bekijken of Apple zijn invloed had aangewend om te zorgen dat andere streaming muziekdiensten niet langer muziek gratis mogen streamen in combinatie met reclame. Het gaat daarbij met name om de concurrentie Spotify, een Europees bedrijf dat een gratis streaming muziekdienst met reclame aanbiedt.

apple-music-beats-radio-op-iphone

De Europese Commissie vond echter geen bewijs, blijkt uit een rapport dat vrijdag verscheen. Er werden geen bewijzen voor illegale activiteiten gevonden, maar de EU waarschuwt dat ze de streaming muziekindustrie ook na het onderzoek nauwgezet in de gaten zullen houden. Het onderzoek werd uitgevoerd door enquêtes te sturen naar platenmaatschappijen en muziekdiensten. Zij moesten daarin openheid van zaken geven over de deals die ze hadden gesloten. Het onderzoek vond plaats, nog voordat Apple Music officieel was aangekondigd. Dat gebeurde namelijk pas in juni 2015.

EU kijkt verder naar App Store-vergoedingen

Nu het onderzoek is afgerond, heeft de EU alweer de volgende probleemzone in beeld. Ze gaan kijken hoe het zit met verplichte vergoedingen die bedrijven zoals Spotify via de App Store moeten betalen. Als je via de Spotify-app een abonnement afsluit betaal je €12,99 omdat het bedrijf een percentage moet afdragen aan Apple. Sluit je rechtstreeks via de website van Spotify een abonnement af, dan is de maandprijs maar €9,99. Daarom raadden we eerder op iCulture al aan, om Spotify Premium via de website te laten verlopen. Zelf adviseert Spotify de gebruikers ook om het Premium-abonnement niet via de app af te sluiten.

In de Verenigde Staten is sinds juli ook een onderzoek gaande naar de afspraken die Apple met platenmaatschappijen heeft gemaakt. Ze vermoeden dat Apple het iOS-platform gebruikt om eisen te stellen, waardoor de concurrentie wordt bemoeilijkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 augustus 2015, 14:45
Categorie Apple
Onderwerpen apple music, europa

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.