Eerste indruk: nieuwe Sonos Controller voor de iPhone

Sonos heeft een eigen Sonos Controller for iPhone geïntroduceerd, waarmee je de multiroom-muzieksystemen via iPhone of iPod touch kunt bedienen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Now Playing...Sonos kwam vanochtend bij ons langs om een nieuwe applicatie te demonstreren: de Sonos Controller for iPhone. Met de gratis applicatie kun je de multi-room muzieksystemen van Sonos op afstand bedienen. Sonos maakt draadloze Multi-Room Music Systems, waarbij je in elke ruimte naar andere muziek kunt luisteren. Tot voor kort had je een speciale controller nodig of moest je naar de computer lopen, als je van radiostation wilde wisselen of de afspeellijst wilde aanpassen. Met de Sonos Controller voor de iPhone, die natuurlijk ook op de iPod touch werkt, hoeft dat niet meer.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat er al een iPhone-afstandsbediening voor de Sonos-muzieksystemen was: Zones. Die is niet gemaakt door Sonos, heeft minder functies en kost geld. Bij de lancering moest je er €7,99 voor betalen en inmiddels is de prijs gestegen naar €11,99. Ontwikkelaar Paul Robinson kan wel inpakken, want de applicatie van Sonos zelf is helemaal gratis te downloaden.

De lijst van beschikbare radiostations is uitgebreid naar 15.000 stations.Met Sonos kun je een reeks ZonePlayers draadloos aan elkaar koppelen, zodat je overal in huis van muziek kunt genieten. Met de Sonos Controller (en met de nieuwe iPhone-applicatie) kun je per kamer het geluidsvolume aanpassen en instellen welke muziek je wilt beluisteren. Op sommige punten is de iPhone-applicatie handiger dan de Sonos Controller, bijvoorbeeld wanneer je zoekt naar artiesten of radiostations: je kunt via het toetsenbordje de eerste letters van de gewenste artiest invoeren, waarbij het resultatenlijstje meteen in beeld verschijnt. Het zoeken naar radiostations werkt op dezelfde manier en bovendien wordt er gebruikgemaakt van een ABC-lijstje aan de rechterkant van het iPhone-scherm (net als in het adresboek) zodat je snel naar de beginletter van de gezochte artiest kunt bladeren.

Naast de Sonos Controller for iPhone had Sonos nog meer nieuws te melden: het aantal radiostations is uitgebreid naar 15.000 en er is nu een Nederlandstalige interface voor de Sonos Controller. De iPhone-applicatie is voorlopig wel alleen Engelstalig, maar dat zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn.

De demonstratie die wij kregen werkte vrij vlot: na het neerzetten van de apparatuur en het installeren van Sonos Controller op de iPhone is het een kwestie van op twee knoppen drukken om verbinding te maken met je Sonos-netwerk. Bijna alles wat je de Sonos Controller kan, kan de iPhone-applicatie ook. Alleen extra’s zoals een sluimer- en wekkerfunctie zitten er niet op. Je kunt op de Sonos-muzieksystemen ook een NAS of Apple Time Capsule aansluiten, waarbij je muziek kunt luisteren zonder dat je pc of Mac ingeschakeld hoeft te zijn.

Ingvar Meijers, Managing Director EMEA van Sonos, vertelde dat de iPhone-oplossing vooral handig is voor mensen die op meerdere etages wonen. De Sonos Controller is te groot om steeds op zak te steken; daarom gebruiken veel mensen een aparte Sonos Controller voor elke woonetage. Met de iPhone-applicatie van Sonos kun je alles bedienen zonder een extra afstandsbediening te hoeven aanschaffen. Het is zelfs mogelijk om je vanaf de iPhone op diensten zoals Last.FM en Napster te abonneren, maar dan moeten dergelijke streamingdiensten wel beschikbaar zijn in jouw regio (veel streamingdiensten zijn wegens muziekrechten gebonden aan de VS).

Je kunt de Sonos-systemen nu op drie manieren bedienen: via de Sonos Controller CR100, via de Sonos Desktop Controller voor pc en Mac en nu ook via de Sonos Controller for iPhone. Je hebt minimaal één iPhone of iPod touch en één Sonos ZonePlayer nodig om het systeem te laten werken. Je kunt altijd later je systeem nog verder uitbreiden met meerdere ZonePlayers.

Apple heeft ook een afstandsbediening voor de iPhone (Remote), waarbij je het afspelen van muziek vanuit iTunes draadloos kunt bedienen. Zijn er verschillen? Volgens Sonos wel: de apparaten die zij verkopen leveren een beter geluid, zijn makkelijker in gebruik omdat ze zijn ontworpen vanuit de gebruiker (en niet vanuit de computerwereld) en zijn ook te gebruiken als de computer uit staat. Het Zonos-systeem is wel aan de prijzige kant: de bundel bestaande uit de Sonos ZP120 Zoneplayer, Sonos ZP90 Zoneplayer en een Sonos CR100 controller kost €999.

Op de website van Sonos kun je in een video zien hoe het werkt.

Meer info: sonos.com/iphone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2008, 4:03
Categorie Apps
Onderwerpen afstandsbediening, applicaties, sonos

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. Hier vind je alle belangrijke artikelen over Sonos.

Sonos

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.