iPhone 7-concept dubbele camera

Waarom Apple elke toekomstige iPhone uit moet rusten met een dubbele cameralens

Apple gaat de iPhone 7 Plus vermoedelijk voorzien van twee cameralenzen, maar waarom zou dit niet in alle toekomstige iPhones geïmplementeerd kunnen worden?
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 7-concept dubbele camera
Er gaan al lange tijd geruchten dat Apple de iPhone 7 Plus uit gaat rusten met twee cameralenzen. Dit zou voor het eerst zijn dat Apple deze techniek toepast, terwijl de concurrentie al enkele modellen op de markt gebracht heeft waarbij er twee lenzen naast elkaar geplaatst zijn, zoals de nieuwe Huawei P9 en HTC One M8. Maar waarom zou Apple alleen de iPhone 7 Plus uitrusten met een dubbele cameralens?

De vele voordelen van een dubbele cameralens

Het gebruik van twee camera’s kan vele voordelen hebben. Dankzij een tweede lens leveren ingezoomde foto’s een stuk beter resultaat op, mede door de mogelijke komst van optische zoom. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van twee soorten lenzen, werken deze nauw met elkaar samen tijdens het zoomen met als gevolg dat de foto’s een stuk scherper zijn dan bij de huidige digitale zoom. Meer over de vele voordelen van een dubbele cameralens lees je in ons uitgebreide artikel.

Maar waarom zou Apple deze alleen toevoegen aan het grootste en duurste model van de iPhone? Enerzijds zou dit een logisch besluit zijn, omdat Apple het duurste model hiermee kan onderscheiden van de andere iPhones, waardoor er meer verschil zit tussen de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. De vorige Plus-modellen hadden al als extra optische beeldstabilisatie voor video’s, maar verder zat er geen verschil tussen de grote en kleine versie (los van het schermformaat, natuurlijk). Anderzijds valt er niet veel winst meer te behalen bij het verbeteren van de camera van de iPhone.

‘Huidige smartphonecamera’s kunnen niet veel beter’

De afgelopen jaren heeft Apple de camera op veel verschillende punten verbeterd. HDR, automatische HDR, slow-mo, panoramafoto’s, Live Photos en ga zo maar door. Ook is de software geoptimaliseerd en is de aperture flink verbeterd, wat mooiere foto’s als resultaat oplevert. Pas met de iPhone 6s heeft Apple de hoeveelheid pixels verhoogd van 8 naar 12 megapixels, terwijl ook de resolutie voor video’s een sprong gemaakt heeft naar 4K. Er zijn nog wel stappen te maken, maar met alleen een verbetering hier en daar zijn er geen hele grote sprongen meer te maken. En bovendien: van een dubbele cameralens kan iedereen profiteren, niet alleen de fotografen of semi-profs.

Door de dubbele cameralens op alle toekomstige iPhone-modellen toe te voegen, kan iedereen straks veel betere foto’s maken. Zoals te zien in bovenstaande video van de Huawei P9, zorgt de dubbele cameralens ervoor dat alle objecten in een foto er scherp uit zien, doordat er niet gefocust hoeft te worden op één enkel object. Apple kan het werken met twee cameralenzen een stuk toegankelijker maken, waardoor ook hobbyfotografen op een toegankelijke manier kunnen genieten van mooiere foto’s. Bovendien kan Apple met twee lenzen de camera flink verbeteren, zonder dat het toestel exceptioneel dikker of groter wordt.

Dubbele cameralenzen op meerdere soorten toestellen brengt professionele fotografie naar de massa, waar uiteindelijk iedereen baat bij heeft. Het zou zonde zijn als dit enkel voorbestemd is voor mensen die een grote iPhone 7 Plus (of een iPhone Pro) in huis willen halen. Dubbele cameralenzen zijn de toekomst, dus het zou zonde zijn als slechts een beperkte groep hier gebruik van kan gaan maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2016, 17:08
Categorie iDevices
Onderwerpen camera, fotografie, iPhone 7, iPhone 7 Plus

iPhone 7 Plus

Lees alles over de iPhone 7 Plus, het grote 5,5-inch toestel dat sinds 2016 verkrijgbaar is. Dit toestel heeft een dubbele camera waardoor nieuwe mogelijkheden zoals portretfoto's met diepte mogelijk zijn. Hieronder vind je alle info over nieuwe functies, verkrijgbaarheid en meer.

iPhone 7 Plus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.