iphone6plus-open

‘Israëlische Cellebrite verwacht ook iPhone 6 te kunnen ontgrendelen’

Het Israëlische bedrijf Cellebrite verwacht ook de iPhone 6 te kunnen ontgrendelen. Het bedrijf nam contact op met een Italiaanse architect die graag toegang tot het toestel wilde van zijn overleden zoontje.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone6plus-open
Gaat het Israëlische bedrijf Cellebrite nog veel meer iPhones ontgrendelen? CNN meldt dat het bedrijf een Italiaanse architect gaat helpen bij het ontgrendelen van de iPhone van zijn overleden zoon. Het bedrijf Cellebrite nam contact op met de architect en er zouden al stappen gemaakt zijn om de iPhone 6 te kunnen ontgrendelen.


Update 13 april: Inmiddels is bekend dat het waarschijnlijk niet om Cellebrite, maar om een groep professionele hackers gaat, die ontdekte beveiligingslekken commercieel exploiteren.

‘Toegang tot iPhone 6’

Het gaat om de Italiaanse architect Leonardo Fabbretti. De 13-jaar oude zoon van de architect overleed aan botkanker, maar voor zijn dood had de zoon zijn vader al toegang gegeven door de vingerafdruk van zijn vader vast te leggen in de iPhone 6. Maar na een herstart van de iPhone bleek toch de toegangscode nodig te zijn, een code die voor de vader onbekend is. De vader wil graag toegang tot de iPhone 6 om de foto’s, berichten en notities te achterhalen, zodat de herinneringen aan zijn zoon behouden blijven. De architect nam contact op met Apple, maar dit bleek tevergeefs. Zonder code kon ook Apple geen toegang krijgen tot de inhoud van de iPhone.

Nu blijkt dat het bedrijf al stappen gemaakt heeft. Het is Cellebrite gelukt om de mappen met daarin de inhoud van de iPhone te downloaden, maar er is nog wel werk nodig om toegang te krijgen tot de daadwerkelijke bestanden. Cellebrite is ook het bedrijf dat de waarschijnlijk FBI geholpen heeft met het ontgrendelen van de iPhone 5c van de terrorist uit San Bernardino, maar de directeur van de FBI had al toegegeven dat de gebruikte methode alleen werkt bij oudere toestellen. Gezien de iPhone 6 ook uitgerust is met een Touch ID-scanner en dus de extra veilige Secure Enclave, wordt er waarschijnlijk gebruikgemaakt van een andere methode om bij de inhoud van het toestel te komen.

Cellebrite en de FBI gaven eerder al aan dat ze meer iPhones uit zouden lezen. Het ging daarbij om soortgelijke gevallen als in San Bernardino, maar de situatie met de Italiaanse architect is van een andere orde. Ook is het opvallend dat Cellebrite de Italiaan zelf benaderd heeft om hulp te bieden bij het ontgrendelen van de iPhone.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 13 april: Informatie over betrokkenheid van professionele hackers toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2016, 8:28
Categorie iDevices
Onderwerpen fbi, iPhone 6, ontgrendelen
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.