Cellebrite claimt alle iPhones nog steeds te kunnen ontgrendelen

Het Israëlische bedrijf Cellebrite zegt dat de beveiliging van alle iPhones en iPads nog steeds te omzeilen is. Het bedrijf kan toestellen ontgrendelen en de bestanden eruit halen, dankzij de tool UFED Premium.

Cellebrite was eerder in het nieuws omdat ze in staat waren om de beveiliging van de iPhones en iPhones te omzeilen met speciale tools. Deze tools worden gebruikt door geheime diensten, politiediensten en andere takken van de overheid, voornamelijk voor het opsporen van verdachten en criminelen. De nieuwe tool UFED Premium is volgens Cellebrite in staat om de beveiliging van alle iPhones en iPads te omzeilen, inclusief iOS 12.3. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van beveiligingslekken die nog niet door Apple zijn gedicht en die bovendien vaak niet aan Apple zijn gemeld.


Blijkbaar heeft Cellebrite een beveiligingslek gevonden dat nog steeds werkt. Op de website valt te lezen:

Bypass or determine locks and perform a full file system extraction on any iOS device.

Met de tool kunnen onder andere bestanden uit smartphones worden gehaald, waaronder e-mails en chatberichten. Bij iPhones zijn chatberichten end-to-end versleuteld en daarom vrijwel onmogelijk in te zien tijdens het het transport tussen verzender en ontvanger. Apple beschikt bovendien niet over de sleutel, zoals je kunt zien in ons overzicht van data die Apple over je verzamelt. Politiediensten zouden in berichten het bewijs kunnen vinden voor criminele activiteiten, wanneer de smartphone in beslag is genomen. Het moet dan echter wel om grote zaken gaan, want het toegang krijgen tot een smartphone is een kostbare (en vaak ook tijdrovende) zaak. Met de tool van Cellebrite zou het echter heel eenvoudig moeten zijn. Ook zou UFED Premium werken met bepaalde Android-toestellen van Samsung, Huawei, Xiaomi en LG.

Cellebrite hacken

Cellebrite kwam in het nieuws door de FBI-zaak uit 2016. De FBI wilde destijds toegang tot de iPhone 5c van een verdachte. Apple weigerde eraan mee te werken, maar de FBI slaagde er uiteindelijk toch in om met behulp van externe partijen toegang te krijgen. Er werd toen gesproken over Cellebrite, maar geruchten weerspraken dat. Het zou gaan om een groepje hackers die in het grijze circuit opereren.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.