CastBox: podcasts doorzoeken

CastBox-app doorzoekt podcasts

CastBox is een podcast-app waarmee je audio kunt doorzoeken. Je hoeft dan niet meer een volledige podcast te beluisteren als je alleen over een bepaald onderwerp wilt horen.

Podcast zijn weer terug van weggeweest, maar er is één probleem dat nog niet is opgelost: terwijl je geschreven artikelen makkelijk kunt doorzoeken, is dat bij podcasts een stuk lastiger. CastBox wil dat oplossen door de ‘YouTube van audio’ te worden. Met de nieuwe audio-zoekfunctie vind je razendsnel wat er tijdens 50 miljoen podcastafleveringen is gezegd.


CastBox: podcasts doorzoeken

CastBox zoekt in podcasts

Het vinden van leuke podcasts is een heel karwei. In Nederland heb je daarvoor de app PodNL (te vinden in ons lijstje met beste podcast-apps). Maar luister je liever Engelstalig, dan zit je tegen een duizelingwekkend aanbod aan te kijken. Zoek maar eens oppervlakkig naar een bepaald onderwerp en er zijn een stuk of dertig mensen die over jouw favoriete onderwerp een podcasts maken.

CastBox probeert het probleem van te veel aanbod op te lossen met een zoekfunctie voor audio. Je hoeft dan niet meer een complete podcast door te luisteren, maar alleen de stukken die voor jou relevant zijn. Het werkt momenteel alleen in het Engels (uiteraard), maar de makers gaat het uitbreiden als ze de technologie nog verder kunnen verbeteren.

Podcasts doorzoeken met CastBox

Natuurlijke taal
CastBox maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, om precies te zijn natuurlijke taalverwerking. Dit is ook meteen de functie waarmee CastBox zich onderscheidt, al hebben ze grotere ambities. Vanaf dit kwartaal gaan ze eigen shows produceren en ze werken aan premium-functies waar je voor moet betalen. Meer dan 8 miljoen mensen schijnen de app al te hebben gedownload. De app wordt gemaakt in China; volgens CEO Xiaoyu Wang omdat het makkelijker is om daar ontwikkelaars te vinden. De topvrouw werkte eerder voor Google in Japan en Dublin. Daar is ook het idee voor de app ontstaan: Wang wilde Japans leren en kon geen app vinden in meerdere talen. Ze ging losse mp3’s downloaden en organiseren, maar dat bleek te veel gedoe.

Bekijk ook

Dit zijn de beste podcast-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste apps om op je iPhone en iPad podcasts mee te kunnen beluisteren? Overcast, Castro of misschien Apple's eigen app? Dat lees je hier in dit overzicht van de beste podcast-apps voor iPhone en iPad.

CastBox kan podcasts sorteren en doorzoeken, bijvoorbeeld op trefwoorden of datum, maar bevat ook aanbevelingen op basis van je luistergedrag en zoekhistorie. Daarbij kijkt de app welke afleveringen je helemaal hebt beluisterd en welke je bijvoorbeeld op sociale media hebt gedeeld. Als je dat te veel inbreuk op je privacy vindt (de app komt tenslotte wel uit China) kun je beter een andere podcast-app gebruiken. CastBox werkt via de app, desktop, in de auto en op slimme speakers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.