iPhone X camera

Waarom de camera van de iPhone X mooiere foto’s maakt dan de Plus-modellen

De iPhone X heeft betere camera-eigenschappen dan de Plus-modellen. Hoe dit uitpakt blijkt uit een test van Camera Neat: de X maakt écht betere foto's en ze hebben ook een verklaring waarom dat is.

Twijfel je nog tussen een iPhone 7 Plus, een iPhone 8 Plus of de veel duurdere iPhone X? Als je van plan bent om veel foto’s te maken, dan biedt de X een aantal voordelen, zo blijkt uit een test.

Je hebt het ongetwijfeld in onze iPhone X review gelezen: de camera aan de achterkant is een stuk beter geworden. Niet alleen heeft de telefoto-camera een diafragma van ƒ/2.4 gekregen, maar er is nu ook optische beeldstabilisatie aanwezig op beide camera’s aan de achterkant. Als er onvoldoende licht is zal de iPhone X overschakelen van optische zoom naar digitale zoom. Maar dat gebeurt minder snel dan bij de iPhone 7 Plus, dankzij verbeteringen in de lens.

De iPhone 7 Plus en de iPhone 8 Plus een 12-megapixel ƒ/2,8 telefoto-lens, zonder optische beeldstabilisatie. De iPhone X heeft ook een 12-megapixel telefotolens, maar met een diafragma van ƒ/2.4 en OIS. Hoe lager het getal, hoe beter.

De telefoto-lens wordt onder andere gebruikt voor de 2x optische zoom. Is er niet genoeg licht, dan schakelt het camerasysteem over naar de groothoeklens waarbij digitale zoom wordt toegepast. Bij digitale zoom denken fotografen al snel: “Dat wordt er niet beter op”. En dat blijkt ook inderdaad uit de test die Dan Provost van Studio Neat heeft gedaan. Hij vergeleek de dubbele lenzen van de iPhone 7 Plus met die van de iPhone X.

Provost gebruikte onder andere de handmatige camera-app Halide om de ISO-waarde en sluitersnelheid uit te lezen bij verschillende lichtniveau’s. Hij ontdekte dat de iPhone X ongeveer 2 lichtstops minder nodig heeft voordat wordt overgeschakeld naar de telefotolens.

De Plus-modellen hebben 88 lux nodig, bij de iPhone X is dat 16 lux. Laatstgenoemde toestel heeft dus minder licht nodig om de telefoto-lens te kunnen gebruiken.

Wat merk ik ervan?

Alg gewone gebruiker hoef je je hier niet druk over te maken. De iPhone beslist namelijk zelf wanneer de telefoto-lens nodig is en wanneer niet. Ook zal het verschil niet altijd zichtbaar zijn voor iedereen.

Apple heeft de dubbele camera’s in de iPhones zodanig gemaakt dat je eigenlijk alles vanzelf gaat. Maar voor fotografie-fans is het leuk om te weten.

Apple probeert bij elke nieuwe iPhone weer een stapje verder te gaan wat de camerakwaliteit betreft. Helaas betekent het wel dat je het duurste en nieuwste toestel nodig hebt om nu al van die vooruitgang te kunnen profiteren, maar ook met een 7 Plus kun je prima foto’s maken. Je hebt alleen ietsje meer licht nodig.

Verder viel het Provost op dat de iPhone vaker zelf het heft in handen neemt, ook als je in de camera-app aangeeft dat je 2x wilt zoomen. De camera schakelt namelijk niet altijd over naar de telefoto-lens bij 2x zoom. In plaats daarvan wordt er een foto met de groothoeklens gemaakt die achter de schermen wordt bijgesneden. Apple zal daarbij geredeneerd hebben dat de bijgesneden foto er beter uitziet, dan wanneer de foto met de telefoto-lens was gemaakt.

Dit alles zegt wel iets over de vooruitgang die Apple in een jaar tijd heeft gemaakt met de camera.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2017, 11:11
Categorie Achtergrond
Onderwerpen camera, fotografie, iPhone X
Devices iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, iPhone X

Actuele iPhone 7 Plus deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.