Onderzoekers maken iOS-game die schizofrenie bestrijdt

Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge hebben een iOS-game ontwikkeld die de symptomen van schizofrenie bestrijdt. De game is als onderdeel van geheugentrainer Peak gratis te downloaden.

Cambridge-Peak
Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge hebben een iOS-game ontwikkeld die de symptomen van schizofrenie effectief zou bestrijden. De game Wizard is het resultaat van een onderzoek van negen maanden.


Zo’n medisch verantwoorde videogame is hard nodig. Hoewel er medicijnen zijn tegen de psychische symptomen van schizofrenie, valt er nog een hoop te winnen om patiënten beter te laten functioneren in het dagelijks leven.

Link tussen episodisch geheugen en videogames

Omdat er nog geen medicatie is die de cognitieve functies van de patiënten helpt behouden, keken de onderzoekers naar videogames om het episodisch geheugen te verbeteren. In dit onderdeel van het geheugen worden gebeurtenissen uit het verleden opgeslagen, die verbonden zijn aan een tijd en een plaats. Bijvoorbeeld waar je auto geparkeerd staat en in welk café je een goede vriend ontmoette. Erg belangrijk dus. Nu blijkt dat een simpel spel een rol kan spelen om dit geheugen te behouden.

Wizard, de game in kwestie, werd negen maanden lang getest op patiënten met schizofrenie. Hoewel de app simpel en leuk is om te spelen, verbetert het gaandeweg je episodisch geheugen. Om dit effect te versterken kiest iedere speler in Wizard een eigen personage en naam. Na een aantal weken werden geheugentestresultaten van de Wizard-spelers vergeleken met andere patiënten en al snel bleek dat ze hoger scoorden en minder pogingen nodig hadden om locaties en patronen te herinneren.

De onderzoekers benadrukken dat motivatie een centrale rol speelt bij de bestrijding van schizofrenie. Een game moet dus vooral leuk genoeg zijn, en spelers motiveren om te blijven spelen.

Wizard zelf proberen

Om iedereen gebruik te laten maken van Wizard is het spel toegevoegd als onderdeel van Peak – Brain Training, een brain training game waarin je dagelijks korte oefeningen uitvoert om je grijze massa te trainen. Open de app en download vervolgens het Cambridge University & Peak Advanced Training Plan om direct te beginnen met spelen.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.