Zoek mijn netwerk

‘Apple wil ‘Zoek mijn’-netwerk openstellen, maar stelt strikte beperkingen’

Geheim Apple-document verklapt details

Ontwikkelaars kunnen vanaf iOS 14 gebruikmaken van de 'Zoek mijn'-functies van de iPhone en andere apparaten. Maar er gelden veel beperkingen, blijkt nu uit een gelekt document.

Beperkingen voor Find My-openstelling

Het openstellen van het ‘Zoek mijn’-netwerk stelt fabrikanten zoals Tile in staat om gebruik te maken van miljoenen Apple-apparaten die in omloop zijn, om zoekgeraakte spullen terug te vinden. The Washington Post kreeg echter geheime documenten in handen, waaruit blijkt dat er nogal wat beperkingen zijn. De krant vindt dat Apple nu stilletjes andere machtstactieken toepast, nu het bedrijf onder vuur ligt in een reeks antitrust-zaken.

Ontwikkelaars die mee willen doen moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. In het 50 pagina’s tellende document legt Apple uit dat consumenten die ‘Zoek mijn’ gebruiken niet op hetzelfde moment concurrerende diensten mogen gebruiken.

Ontwikkelaars die het document hebben gezien, noemen deze eis ‘ongebruikelijk’. Je kan op je iPhone immers allerlei concurrerende apps met een enkele accessoire gebruiken. Een hoofdtelefoon die aan je iPhone gekoppeld is, werkt immers met alle muziekdiensten die beschikbaar is. Je bent dan niet verplicht om voor Apple Music te kiezen. Dat geldt dus wel voor accessoires die gebruik willen maken van het Zoek Mijn-netwerk. Het openstellen van het ‘Zoek mijn’-netwerk wekte de indruk dat Apple het goede voorbeeld wilde geven, maar het lijkt toch iets genuanceerder te liggen.

Tile tracker

Apple vindt echter niet dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Volgens Apple is het openstellen vooral nuttig voor kleinere bedrijven die niet de middelen hebben om zelf een soortgelijke app te gebruiken. Maar voor Tile zou het wel eens rampzalig kunnen uitpakken: hun eigen netwerk wordt plots een stuk minder waard en ze krijgen er veel concurrentie bij.

Geheimhouding met dreigingen
Het lastige is nu, dat Apple niet erg transparant is over de voorwaarden. Ontwikkelaars die willen meedoen, moeten een document ondertekenen genaamd ‘Limited License to Find My Network Accessory Spec’. Daarin staat dat ze geen details over de specificaties mogen delen. Doen ze dat wel, dan zullen ze juridisch worden aangepakt. Het document werd daarom anoniem gelekt. Wie achter de betaalmuur van The Washington Post kan kijken, kan het document hier lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2020, 15:03
Categorie Achtergrond
Onderwerpen tile, zoek mijn

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.