Touch ID op iPhone

Apple haalt bedrieglijke fitnessapps uit de App Store

Apple heeft dit weekend meerdere apps uit de App Store verwijderd, die op een vervelende manier geld probeerden afhandig te maken. Ze beloofden allerlei gezondheidsfuncties via de Touch ID-scanner.

“Leg je vinger op de knop om je hartslag te meten”, met dat soort trucs probeerden ontwikkelaars zoals Oleg Usupov gebruikers om te tuin te leiden. Ook zou je op die manier je activiteiten en vochtgehalte kunnen meten en voedingsadviezen kunnen krijgen. Het ontwikkelaarsaccount van Usupov is inmiddels geblokkeerd.

Bedrog via Touch ID

In de app kregen gebruikers de opdracht om hun vingerafdruk te scannen om persoonlijk advies te krijgen. In werkelijkheid deden ze een in-app aankoop via de Touch ID-knop, die kon oplopen tot wel honderd euro. De omschrijving in de App Store beloofde een in-app aankoop van slechts 99 cent. Gek genoeg was in het reviewproces van Apple niet opgevallen dat er iets niet klopte.


Op Reddit werd het probleem uitgebreid besproken en dat is waarschijnlijk ook hoe Apple erop geattendeerd werd. De betreffende apps zagen er dankzij gekochte waarderingen van 5 sterren aantrekkelijk uit.

Fitness Balance app

Meer bedrieglijke apps

De afgelopen dagen is er ook kritiek op bedrieglijke apps die een heel andere tactiek gebruiken: het tonen van pop-up-schermen die je proberen over te halen een gratis proefabonnement te nemen, waarbij het kruisje om te sluiten nauwelijks zichtbaar is of na een paar seconden verdwijnt. Minder handige gebruikers denken in zo’n geval dat ze geen keuze hebben of vergeten om hun in-app abonnement op te zeggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.