Speel the Walking Dead in real-life met ARKit

Deze AR-apps van bekende bedrijven komen dit najaar naar iOS 11

De definitieve versie van iOS 11 laat niet lang meer op zich wachten. Enkele grotere ontwikkelaars, zoals IKEA, GIPHY en Next Games, geven alvast een voorproefje wat ze met ARKit - Apple's platform voor augmented reality - van plan zijn.

De eindversie van iOS 11 laat inmiddels niet lang meer op zich wachten. Een belangrijke peiler in iOS 11 is het nieuwe ARKit, het platform voor augmented reality-apps waar Apple hoge verwachtingen van heeft. Daarvan hebben we de afgelopen maanden al de nodige voorbeelden kunnen zien, maar inmiddels hebben ook enkele grotere ontwikkelaars een voorproefje gegeven van wat we kunnen verwachten.

IKEA: stel virtueel je meubilair samen

Tijdens de introductie van ARKit op Apple’s ontwikkelaarsconferentie werd IKEA al genoemd als partner voor het nieuwe platform. Niet lang daarna lieten ze al de eerste beelden zien. Inmiddels zijn ze vergevorderd met een speciale iOS-app, waarvan ze de eerste bewegende beelden met technologiesite TechCrunch deelden:

Met deze app kun je zoeken in de catalogus van IKEA en vervolgens banken en stoelen virtueel in je huis plaatsen om te kijken of het bij de rest van je interieur past. In de speciale AR-modus zweeft het meubelstuk over de vloer, gebruik je je vinger om het te roteren en zet je het met één enkele tap op de juiste plek. Volgens Matthew Panzarino, die de app zelf mocht testen, zijn de kleuren en texturen die je op je scherm ziet een natuurgetrouwe weergave van het echte product. “Het oogt en werkt geweldig, precies zoals je zou verwachten“, aldus Panzarino. Bij de introductie dit najaar kun je aanvankelijk aan de slag met zo’n 2000 producten.

GIPHY World: gifjes plaatsen en delen met vrienden

Gifjesplatform GIPHY komt voor iOS 11 met een nieuwe gratis app waarmee je gifjes in de echte wereld kunt projecteren. Daarvan kun je een video maken en die vervolgens delen met vrienden. Als je vrienden de app ook hebben, kun je ook de gehele 3D-scène delen waar zij vervolgens zelf mee aan de slag kunnen. Ze kunnen nieuwe elementen toevoegen, bestaande wijzigen en opnieuw delen. GIPHY demonstreert het met onderstaande video waarin met gifjes opmerkingen aan een babysitter worden doorgegeven.

De app laat je gifjes in de ‘echte’ wereld plaatsen. Hierbij kun je kiezen uit een gecureerde en populaire mix van gifjes die ingebouwde transparantie hebben. Ook is het mogelijk om oude gifjes te gebruiken. De scènes die je met de app maakt, krijgen een unieke weblink waarmee je als het ware een gedeelde gif maakt. “Het plaatsen van gifjes voelde erg logisch en eenvoudig, maar de mogelijkheid om te ‘verven’ en het delen van complete scènes om samen aan te werken, was een aangename verrassing“, aldus Panzarino. De ontwikkeling staat volgens hem nog enigszins in de kinderschoenen, maar hij noemt het ‘veelbelovend’.

Food Network: toetjes bekijken en versieren

Niet alleen meubels lenen zich goed voor een preview voordat je iets koopt. Dat principe werkt ook prima met voedsel. Met de app van Food Network kun je verschillende toetjes alvast bekijken voordat je met het recept aan de slag gaat. Virtuele toetjes kun je voorzien van allerlei decoraties, zoals kaarsjes of hagelslag. Voor de extra funfactor kun je een geanimeerde walvis en oogjes toevoegen, die je vervolgens kunt delen.

Panzarino merkt hierbij op dat het prima werkt, al ziet de ontwikkelaar het volgens hem meer als een ‘leuk extraatje’ in plaats van een ‘integraal onderdeel van de ervaring’. Hij wijst op een ander voorbeeld dat laat zien dat er wel meer mogelijk is met voedsel.

The Walking Dead: Our World: actiespel met ‘echte’ zombies

De populaire tv-serie The Walking Dead maakt al zijn eigen games voor iOS, maar komt speciaal voor iOS 11 met een nieuwe app. Deze nieuwe app lijkt erg op Pokémon, maar in plaats van Pokémon zie je zombies op je scherm. Door augmented reality lijkt het alsof ze in de echte wereld rondlopen. Het is een klassieke shooter waarbij je met verschillende wapens zoveel mogelijk zombies moet zien te doden.

De scène die ik heb gezien zag er degelijk uit, met zombies in hoge resolutie die je uit alle hoeken bestormen en je dwingen te bewegen en te draaien om ze te kunnen afslaan“, schrijft Panzarino. Het spel toont virtuele riolen waar zombies uit komen en ook kun je een selfie maken met verschillende karakters uit de tv-serie.

Andere voorbeelden
In onderstaande video zie je Arise, een nieuw spel voor iOS 11. Daarmee plaats je een virtuele wereld met ruïnes op je eigen tafel. Je beweegt je karakter zonder speciale knoppen door het spel.

In deze video zie je een populair kinderboek dat naar augmented reality is vertaald. Doordat er geen speciale bediening vereist is, is het uitermate geschikt voor kleine kinderen.

Speciale interfacerichtlijnen voor AR-apps
Hoewel Apple ontwikkelaars in grote mate vrijlaat in de uitwerking van AR-apps, komt het bedrijf wel met speciale richtlijnen voor de interfaces van dergelijke apps. In de nieuwe Human Interfaces Guidelines for ARKit wijst Apple er bijvoorbeeld op dat apps het gehele scherm dienen te gebruiken en dat de illusies overtuigend moeten zijn. Daarnaast wijst het bedrijf op het comfort en de veiligheid van de gebruiker bij het gebruik van AR-apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 augustus 2017, 9:38
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen arkit, augmented reality, ios 11
Software iOS 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.