Hamburger bestellen met ARKit.

Round-up: Bekijk deze bijzondere augmented reality ARKit-toepassingen [video]

Met ARKit zijn al veel toepassingen bedacht. In deze round-up vind je een paar interessante toepassingen van de afgelopen dagen.

Apple’s ARKit heeft nogal wat teweeggebracht bij ontwikkelaars. Volgens Apple-topman Greg Joswiak zijn de reacties overweldigend. Maar waarom praten over iets, als we ook voorbeelden kunnen laten zien? Daarom hebben we de nieuwste voorbeelden van ARKit-projecten voor je op een rijtje gezet.


Augmented Reality-toepassingen op elk gebied

Het mooie is dat de meeste voorbeelden die we tot nu toe hebben gezien in een paar uur of een paar dagen zijn gebouwd. Het bewijst hoe makkelijk is om toepassingen te bouwen. Ook fijn is dat je geen speciale bril nodig hebt. Je hebt voldoende aan de sensoren en de camera die al in de iPhone aanwezig zijn.

Wil je weten welke leuke toepassingen er ondertussen zijn gemaakt, dan vind je hieronder een aantal voorbeelden die goed laten zien hoe nauwkeurig het werkt.

7 september: Haarkleur, lipstick, kamers opmeten en meer

Hoe zou jij eruit zien met paars haar? ModiFace heeft een demo-app gemaakt waarmee je kunt zien of verschillende haarkleuren bij je passen. Ze gebruikten daarvoor kunstmatige intelligentie en 220.000 foto’s van verschillende haarkleuren. Je ziet vervolgens in realtime hoe je eruit ziet, waarbij je jezelf ook vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Nooit meer spijt van een kleur die je niet staat!

Hetzelfde bedrijf heeft ook een ARKit-demo gemaakt waarmee je kunt kijken hoe verschillende kleuren lipstick en andere makeup eruit zien op jouw gezicht.

Ontwikkelaar Rinat Khanov heeft de app MeasureKit gemaakt. Er waren al eerder apps waarmee je een kamer kon opmeten, maar MeasureKit gaat daarbij een stuk verder. Het ziet er strakker uit en biedt meerdere manieren om te meten. Daarbij richt je de camera op het punt dat je wilt meten, zoals een deuropening. Je kunt een spoor trekken, waarvan de lengte dan meteen wordt gemeten. Ook kun je hoeken meten, de lengte van een persoon en meer.

29 augustus: Eten bestellen, zombies doden en meer

Er is weer een verse ronde voorbeelden van ARKit. Een indrukwekkende video laat zien hoe je in een restaurant je eigen eten kunt bestellen, inclusief 3D-weergaven van het voedsel. Zo zie je precies hoe het eten op je bord terecht komt. De app is afkomstig van een bedrijf genaamd Kabaq.

Als sculpturen maken meer jou ding is, dan moet je onderstaande video bekijken. Met de app MakerStudio kun je dankzij de iPad Pro en Apple Pencil een eigen 3D-object creëren. In onderstaand voorbeeld zie je bijvoorbeeld een soort kleipoppetje.

In de aankomende game ARZombi moet je zombies vermoorden die met behulp van ARKit je eigen huis zijn binnen getreden. Zit je net even lekker televisie te kijken, wordt je deur ineens open gestormd en wandelen er zo een handjevol zombies je kamer binnen. In ARZombi grijp je je wapen en haal je deze zombie’s neer.

Tot slot hebben we nog een schattige hondengame, waarin je een spelletje speelt met het virtuele hondje Peanut. Dit voorbeeld heeft wat weg van Pokémon Go, maar dan met een kleine viervoeter. De game heet RoVR en er wordt via Kickstarter naar geldschieters gezocht.


22 augustus: Lippenstift met ARKit

Een lippenstift op een plaatje kan er mooi uit zien, maar hoe weet je nou of het jou ook mooi staat? Dankzij ARKit kun je de lippenstift zelf uitproberen. Het bedrijf ModiFace, dat gespecialiseerd is in augmented reality in de schoonheidsindustrie, heeft een demo gemaakt en daarvan twee video’s gepubliceerd. In de eerste video zie je hoe lippenstift opgedaan wordt en in de tweede video zie je een opstelling van verschillende producten met daarbij het gezicht van de testpersoon.3 augustus: Duck Hunt in augmented reality

Duck Hunt is het wereldberoemde spelletje op de NES dat je vroeger met een plastic gun in je handen via je televisie speelde. Met ARKit heeft een ontwikkelaar een soort AR-versie van Duck Hunt gemaakt, waardoor je alleen nog maar hoeft te richten met je iPhone. Het leuke hiervan is dat je de game samen met iemand anders kunt spelen. Je ziet dus op jouw iPhone hoe de eenden beschoten worden door de andere speler.


1 augustus: Wandelende robots op straat

In onderstaande video is te zien hoe een gewapende robot door de straten wandelt. Wat vooral indrukwekkend is, is dat de wandelende robots mooi samengevoegd worden met de omgeving. Er is bijna geen verschil te zien tussen de mensen in de straat en de lopende robot.


27 juli: Take On Me-videoclip in je eigen woonkamer

Ken je de beroemde videoclip van het nummer Take On Me van a-ha? In de clip uit de jaren 80 zie je een vrouw in een stripboek-achtige wereld stappen. Trixi Studios heeft met behulp van ARKit eenzelfde soort effect gecreëerd, zodat je je eigen woonkamer kunt omtoveren in een groot stripboek. Bekijk de indrukwekkende video van de app hieronder.


21 juli: Wandelroute met augmented reality

Ontwikkelaar Andrew Hart heeft een interessante toepassing bedacht. Het is de eerste keer dat AR wordt gecombineerd met kaarten, zodat je bijvoorbeeld naar Starbucks kunt lopen. Je krijgt ook meteen een schatting hoe ver je moet lopen. Hart gebruikte ARKit en Apple’s ontwikkelaarsframework Core Location. Daarmee kun je de locatie en richting van het toestel gebruiken.

Misschien gaat Apple het wel inbouwen in Apple Kaarten, want uit overnames en patenten blijkt al dat ze er sinds 2009 over nadenken.


18 juli: Mixed reality met VR en AR

In onderstaande video is te zien hoe zowel virtual reality als augmented reality gebruikt wordt. In de video is een te zien hoe een vrouw een virtuele bloem tekent met behulp van een HTC Vive.


13 juli: Keuken opmeten

Je keuken opmeten was nog nooit zo makkelijk, zo laat onderstaande video wel zien.


11 juli: Dansen met augmented reality

Met augmented reality leren dansen? Onderstaande video laat zien dat het kan. De app Dance Reality wordt gemaakt door twee ontwikkelaars die in hun vrije tijd salsadansen. Je kunt thuis oefenen met de digitale voetafdrukken op de grond. Eventueel kun je de passen vertragen, zodat ook de grootste stuntel de danspasjes onder de knie krijgt.

Een Nederlands nieuwtje dan: de maker van de Aryzon AR-bril lieten ons weten dat hun bril perfect samenwerkt met ARKit. De Kickstarter-inzameling voor de bril is net afgerond, dus je kunt niet meer meedoen. Maar de mensen die de bril al hebben besteld kunnen zich in ieder geval al verheugen op toekomstig kijkplezier.


4 juli: Diverse voorbeelden van ARKit

Het inparkeren van een auto gaat niet helemaal soepel, maar het voordeel is dat je geen schade kunt maken:

Je kunt ook een maanlanding naspelen, overal waar je maar wilt:

Of je huiskamer veranderen in een planetarium:

Een historische zeeslag speel je voortaan gewoon in je eigen kamer na:

In dit voorbeeld zie je hoe een man zijn garagedeur opensnijdt met een grote brander. Binnenin treft hij een regenwoud aan:

Wees niet verbaasd als er vanaf dit najaar opeens vreemde mensen in de kamer staan. Ze zijn niet echt…

Buitenshuis sta je ook opeens oog in oog met een monster:

Deze BB-8 zal bij veel kinderen in de smaak vallen. Nieuw speelgoed zonder dat je er een cent voor hoeft uit te geven:

Een bordspel krijgt dankzij ARKit opeens een heel andere dimensie. Zo speel je Boter, Kaas en Eieren, zonder dat je hoeft te beschikken over het echte spel.

Over andere dimensies gesproken: op staat zie je opeens een portaal naar zo’n andere dimensie. Stap erin!

In onderstaand voorbeeld springt een figuurtje tussen tafels heen en weer. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de standaard aanwezige functie om horizontale vlakken te herkennen. Objecten weten dan dat ze daarop kunnen lopen of springen:

Hoe uitgebreid is de rijsttafel die je bij een Indonesisch restaurant kunt bestellen? Geen probleem: met ARKit tover je de maaltijd zó op je eigen tafel.

Ah toe, nog één verhaaltje voor het slapengaan? Met ARKit dansen kinderhelden gewoon in je eigen slaapkamer:

Dit Space Invaders schietspelletje kun je gewoon op je meest gehate collega schieten:

Nog een ander idee: ARKit kan mensen volgen, zodat er een hartje of een regenboog boven hun hoofd blijft hangen, ook als ze heel hard wegrennen. Die vervelende collega van zonet geef je een virtuele snottebel of duivelshoorntjes.

Eerder schreven we al over de eerste voorbeelden van ARKit, maar er zullen ongetwijfeld nog veel meer volgen. Via het Twitter-account @madewithARKit vind je nog meer voorbeelden van leuke toepassingen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 27 juli: Het artikel is bijgewerkt met nieuwe voorbeelden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.