IKEA ARKit-app

IKEA onthult plannen voor nieuwe meubelapp die met Apple’s ARKit werkt

IKEA gaat met ARKit een nieuwe iOS-app maken, waarmee je meubels in je eigen huis kunt plaatsen. Er zitten zo'n 500 tot 600 meubelstukken in.

We weten al dat IKEA’s slimme lampen met Apple’s HomeKit zullen werken, dankzij een update die later dit jaar beschikbaar komt. Maar de kampioen van de platte meubelverpakkingen gaat op nog meer punten samenwerken met Apple: ze hebben plannen om ARKit te gebruiken, Apple’s oplossing voor augmented reality. Eerder bracht IKEA al een app uit waarmee je meubels virtueel in je eigen huis kunt plaatsen.

IKEA ARKit-app

IKEA aan de slag met ARKit

Tijdens de WWDC-presentatie van dit jaar liet Apple-topman Craig Federighi zich al ontglippen dat IKEA een van de partners is voor ARKit. Ook noemde CEO Tim Cook de samenwerking met IKEA in een interview met Bloomberg. Inmiddels heeft IKEA-topman Michael Valdsgaard zich ook erover uitgesproken. Het bedrijf gaat een nieuwe augmented reality-app maken waarmee je een “betrouwbare koopbeslissing” kunt nemen als je meubels nodig hebt. Het gaat vooral om de duurdere producten die je niet zomaar even in je huis kunt plaatsen.

IKEA Augmented Reality

Zodra de app beschikbaar komt, kun je een IKEA-product kiezen dat dankzij augmented reality in je eigen woonomgeving komt te staan. IKEA doet dit al langer en bood in de catalogus ook al een AR-functie aan. Daarbij moest je de camera van je smartphone op een pagina in de IKEA-catalogus richten om aanvullende informatie te zien. De komst van ARKit gaat echter betere resultaten en mooiere beelden opleveren, zo belooft Valdsgaard. Ook verklapt hij dat de app tussen de 500 en 600 IKEA-producten zal bevatten. Later zullen er nog meer worden toegevoegd.

Nieuwe meubels proberen voordat ze in de winkel staan
Ook kun je via de app kennismaken met nieuwe meubels die nog niet zijn verschenen. Je kunt dan alvast kijken of een toekomstige bank of kast iets voor jou is. “Dit zal de eerste augmented reality-app zijn die je een betrouwbare koopbeslissing laat maken”, aldus Valdsgaard, die als digital transformation manager bij Inter Ikea Systems werkt, het moederbedrijf van IKEA. Voor de fans van IKEA komt er nog meer verandering aan, want toekomstige meubels zullen met een nieuw kliksysteem in elkaar te zetten zijn, zodat je minder hoeft te schroeven.

ARKit tijdens WWDC

De AR-app zal een belangrijke rol in de ontwikkeling van nieuwe productlijnen spelen. Ook is het mogelijk dat je vanuit de app meteen meubels kunt kopen, maar dat is niet de focus van de eerste versie van de app. “Idealiter kun je een zitbank in je huis zetten dankzij de app en deze dan met één klik in de winkelmand leggen. Maar we hebben een krappe deadline”. IKEA heeft er in ieder geval een flinke hoeveelheid medewerkers op gezet: het 150-koppige innovatieteam in Zweden werkt aan de app en krijgt hulp van een 20-koppig team dat de 3D-modellen van de meubels moet maken.

De app komt dit najaar beschikbaar, als iOS 11 er is. ARKit werkt alleen op de iPhone 6s en nieuwer en de iPad Pro. De Tradfri-update voor de slimme lampen komt al iets eerder, eind van de zomer of begin van de herfst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2017, 18:33
Categorie Apps
Onderwerpen augmented reality, ikea, meubel, woning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.