teamfoto-iculture

De Apple Watches van team iCulture: welk model hebben Jean-Paul, Bas en Gonny gekozen?

De Apple Watch is vanaf vandaag verkrijgbaar. Wat heeft de redactie van iCulture gekocht? Je leest het in dit artikel, waarin Jean-Paul, Bas en Gonny over hun ervaringen vertellen.

teamfoto-icultureDe Apple Watch is vanaf vandaag officieel verkrijgbaar. Als ware Apple-fans willen we natuurlijk ook zo snel mogelijk een Apple Watch bemachtigen. We schrijven er immers dagelijks over, dus dan wil je ook zelf erover kunnen meepraten en kunnen inschatten of dit nou hét volgende succesverhaal van Apple wordt. Drie van ons hebben een Apple Watch gekocht, de rest gaat om uiteenlopende redenen nog even wachten, bijvoorbeeld om wat langer door te sparen voor een duurder model of om te wachten op de Nederlandse launch. Begrijpelijk, maar de ‘Apple-gekkies’ op de redactie konden daar niet op wachten en krijgen vanaf vandaag al hun bestelling binnen. Welke modellen hebben Jean-Paul, Bas en Gonny gekozen? Dat lees je hier!

Onze route: via Duitsland

Toen we onze gids schreven over de Apple Watch pre-order waarschuwden we al: zorg dat je een Duits/Frans/Brits mobiel telefoonnummer en afleveradres bij de hand hebt, want anders loop je mogelijk tegen problemen aan. Die raad hadden we uiteraard ook zelf in onze oren geknoopt: we vroegen Chris van de bevriende Apple-website iPhone-ticker of hij de pakketjes op zijn adres wilde ontvangen. Dat was geen probleem. We waren dan ook blij dat we een Duits afleveradres achter de hand hadden, toen we vanuit de Apple Store Dusseldorf onze bestelling plaatsten. Daardoor is het gelukt om vandaag (24 april) al drie exemplaren van Apple Watch te bemachtigen! Het zijn niet allemaal de modellen geworden die we eigenlijk wilden hebben… maar daarover later meer.

jeanpaul-apple-watch

Jean-Paul: 42mm staal met zwart lederen bandje

Mijn top 3:

  1. 42mm Apple Watch (staal) met zwart lederen bandje
  2. 42mm Apple Watch (staal, zwart) met zwart lederen bandje
  3. 42mm Apple Watch (staal) met schakelarmband

Voor mij was meteen al duidelijk dat ik een stalen Apple Watch wilde.

Jean-Paul HornIk wilde om 9:00 uur mijn favoriete model bestellen vanuit Apple Store Dusseldorf, maar had op dat moment ook een afspraak staan voor de eerste hands-on sessies. Die begonnen om 9:00 uur en omdat we op 10 april vrij vroeg aanwezig waren bij de Apple Store, stonden we meteen al bij de eerste sessies ingepland. Ik had geen behoefte aan horlogebandjes passen en samen met de Apple Store-medewerker oefeningen doen om de bediening onder de knie te krijgen. Dus terwijl Gonny en cameraman Adam bezig gingen met het filmen van de hands-on sessie, ging ik bezig met de bestellingen. Behalve exemplaren voor ons zelf, hadden we ook nog een extra exemplaar nodig, die we gaan weggeven bij het iCulture-lezersonderzoek. Er was veel onduidelijkheid tijdens het bestellen: Apple Store-medewerkers wisten het zelf ook niet zo goed en creëerden alleen maar meer onduidelijkheid met opmerkingen als: “Je kunt ook naar een Nederlands adres laten versturen” en “Er staat wel een levertijd van juni, maar het wordt vast véél eerder geleverd!” Eerst maar eens zien.

Ik koos voor de stalen 42mm Apple Watch van staal met zwart lederen bandje. Het formaat was ook een eenvoudige keuze: ik wil een zo groot mogelijk scherm.

Lees ook: 38mm of 42mm Apple Watch: welke past bij jou?

Ik ben benieuwd hoe het bevalt. Ik ben geen horlogedrager en heb alleen korte periode een Pebble gedragen. Dat beviel niet zo: teveel notificaties, te weinig toegevoegde waarde. De Pebble is alweer snel in een la verdwenen. Bij de Apple Watch móet ik wel: ik moet als uitgever van iCulture toch erover kunnen meepraten en ik heb er wel vertrouwen in dat Apple het qua apps en interface beter heeft aangepakt dan Pebble.

Lees ook: onze hands-on met de Apple Watch

bas-apple-watch

Bas: 42mm sport met zwart siliconenbandje

Mijn top 3:

  1. 42mm Apple Watch Sport met zwart siliconenbandje
  2. 38mm Apple Watch Sport met Modern Buckle
  3. 38mm Apple Watch Sport met zwart siliconenbandje

Ik vind de goedkoopste Apple Watch meteen ook de mooiste. Dat komt verdraaid goed uit.

bas_backstageHoewel de gewone Apple Watch met stalen frame een hoger prijskaartje heeft, voelt dit horloge voor mij wat ouderwetser aan. Misschien is dat wel omdat ik meer bezig ben met technologie dan met mode: het roestvrijstaal doet mij steeds denken aan de eerste iPhone, terwijl het aluminium van de Apple Watch Sport meer wegheeft van de iPhone 5 en iPhone 6. Hierdoor voelt de Apple Watch Sport veel meer aan als een verlengstuk van mijn iPhone. Daarnaast doet het spacegrijs in de eerste productfoto’s verdacht veel denken aan het zwart van de originele iPhone 5 – een kleur die ik nog steeds mis op nieuwere iPhones.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor het 42mm-model van de Apple Watch Sport. Dat is nogal fors, maar voelt bijna als een verplichting. De Apple Watch wordt voor mij niet een simpel horloge met af en toe een iPhone-notificatie, maar een apparaat dat ik intensief wil gebruiken. Ik wil er met behulp van apps, Siri en andere diensten voor zorgen dat de iPhone zoveel mogelijk in mijn broekzak blijft zitten. Dan is het wat lompere scherm al snel vrij handig: hierdoor zie ik niet alleen wat ik aan het doen ben, maar heb ik ook meer ruimte voor aanrakingen op het scherm.

Inmiddels heb ik al van verschillende mensen gehoord dat de grote, zwarte Sport er al snel wat geeky uitziet. Dat klopt stiekem ook wel, maar het is iets waar ik al veel langere tijd vrede mee heb. Als één van de eerste Pebble-gebruikers loop ik namelijk al tijden rond met een lomp, zwart stuk plastic om mijn pols, dat er van een afstand uitziet als een speelgoedhorloge. In verhouding is zelfs de 42mm Apple Watch Sport een subtiel ogend accessoire.

Ik moet overigens nog wel even wachten tot de Apple Watch daadwerkelijk mijn kant op komt. Mijn zwarte horloge wordt pas ergens in juni geleverd, net als de zwarte modellen van veel anderen die de Apple Watch nu alvast besteld hebben. Hopelijk verrast Apple mij net als andere kopers, door hem alsnog op een vroeger moment te leveren.

apple-watch-gonny

Gonny: 38mm staal, Milanese loop

Mijn top 3:

  1. 38mm Apple Watch (staal) met Milanese loop
  2. 38mm Apple Watch Sport met Milanese loop
  3. 38mm Apple Watch Sport met wit bandje

GonnyTijdens de bestelling van mijn 38mm stalen Apple Watch met Milanese loop is er iets misgegaan, waardoor ik foute model in mijn winkelmandje belandde. Maar die fout pakte uiteindelijk gunstig uit, waardoor ik mijn Apple Watch al 24 april geleverd krijg!

Het was de bedoeling om een 38mm stalen Apple Watch met Milanese loop te bestellen, maar het werd een model met klassiek lederen bandje (“huh, die wilde je toch?”). Niet erg, want inmiddels lijkt het erop, dat exemplaren met lederen bandje sneller geleverd worden dan de modellen met Milanese loop. We bestelden ook nog eentje met Milanese loop, maar die wordt pas in juni geleverd. Die heb ik uiteindelijk maar weer geannuleerd.

Het mooie van het bestelsysteem van Apple is, dat je zoveel horloges kunt bestellen als je wilt en pas daarna hoeft te beslissen welk model je annuleert. Het geld wordt pas van je creditcard gehaald als de horloges daadwerkelijk verzonden worden. Je hoeft dus niet rijk (maar wel slim!) te zijn om meerdere Apple Watch-exemplaren tegelijk te bestellen. We bestelden meteen een stuk of 6, waarvan we een aantal alweer geannuleerd hebben omdat de levertijd te lang is.

gonny apple watch passen

Dat ik vandaag het model met lederen bandje geleverd krijg, vind ik geen probleem. Je kunt immers het horlogebandje omwisselen. En anders koop ik er zelf nog wel een Milanese loop bij.

De Milanese loop trok meteen bij Apple’s keynote al de aandacht: “Die wil ik!” Ik heb voor 38mm gekozen omdat ik vond dat de 42mm Apple Watch wat te grof op mijn pols lag, terwijl die van 38mm precies goed voelde. Heb je een vrouwenpols met dezelfde omtrek of kleiner (150mm), dan denk ik dat je beter af bent met het kleinere model.

Dat ik voor een stalen Apple Watch heb gekozen, is eigenlijk een last-minute beslissing geweest. Ik wilde eigenlijk het sportmodel, omdat ik het onzin vond om zoveel geld uit te geven voor een horloge, dat over twee jaar technisch gezien alweer aan vervanging toe is. Maar toen ik hoorde dat de stalen horlogebandjes in hoogglans zijn uitgevoerd en dus niet zo mooi passen bij de matte kast van de sportmodellen, twijfelde ik. Misschien staat het niet zo mooi, die twee verschillende materialen bij elkaar. Tijdens de hands-on merkte ik, dat ik de stalen kast veel mooier vond. Vooral het draaiknopje voelt robuuster aan en het ziet er luxer uit. Mijn twijfel tussen staal en aluminium heeft ertoe geleid dat ik deze gids heb geschreven, voor mensen die ook nog twijfelen: Apple Watch Sport of stalen Apple Watch, wat zijn de verschillen?

apple watch proberen apple store

Het zal dus even duren voordat ik mijn ideale combinatie om de pols heb. Ik zal de eerste tijd rondlopen met een stalen Apple Watch met zwartlederen bandje. Vroege reviewers hebben gezegd dat het leder wat tegenvalt en eruit ziet als kunststof. Nou ben ik een liefhebber van mooi generfd leer, dus ik vermoed dat mijn lederen bandje geen blijvertje is en dat ik bij de Apple Store ga omruilen. Ik hoop ook dat er een levendige ruilhandel gaat ontstaan in Apple Watch-bandjes, zodat je af en toe weer eens iets nieuws kunt dragen.

Ik heb de afgelopen twee jaar al de Pebble en diverse sporthorloges en fitnessarmbanden gedragen, dus het zal nauwelijks wennen zijn om straks met de Apple Watch rond te lopen. Ik verwacht bij de Apple Watch een veel groter aanbod van interessante apps, met veel meer interactiemogelijkheden. Ik heb laatst mijn Pebble weer uit de kast gepakt en dacht: verdorie, wat is dat toch eigenlijk beperkt, als je nu de filmpjes van de Apple Watch ziet!

En jij?

Als je vandaag ook een Apple Watch hebt bemachtigd, horen we dat graag in onze poll. Maar we zijn ook wel benieuwd welk model je hebt gekozen en waarom. Laat het weten in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2015, 14:57
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, iculture

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.