Apple Watch sporten

Apple Watch Sport of stalen Apple Watch, wat zijn de verschillen?

De Apple Watch Sport van aluminium en de Apple Watch van staal: de verschillen zijn groot, de prijs ook. Welke van de twee past het best bij jou?

Apple Watch sportenVoor mensen met een beperkt budget is de Apple Watch Sport waarschijnlijk het enige model dat ze zich kunnen veroorloven. Maar wat zijn precies de verschillen tussen de Apple Watch Sport en de duurdere stalen Apple Watch? Dat zetten we in dit artikel op een rijtje.

Er zijn twee grote verschillen tussen de aluminium Apple Watch Sport en de stalen Apple Watch: het materiaal van de behuizing en het scherm. Maar daarnaast zijn er nog wel wat andere kleine verschillen die we hieronder gaan bespreken.

Tip: de Apple Watch is verkrijgbaar via de Apple Store.

1. Materiaal: staal of aluminium

De gewone Apple Watch is gemaakt van staal, terwijl de Apple Watch Sport een lichtgewicht behuizing van aluminium heeft. Het verschil is duidelijk te merken: het model van staal weegt 40 gram, terwijl het sportmodel slechts 25 gram weegt. Beide materialen zijn prima. Ze zijn robuust en duurzaam. Apple gebruikt al jarenlang aluminium voor de behuizing van iPhones en iPads, dus het is zeker geen ‘minderwaardig’ materiaal. Dat Apple de iPhones en iPads niet van staal maakt, heet een praktische reden: die apparaten zijn veel groter en zouden veel te zwaar worden als Apple ze volledig in staal zou uitvoeren. Vandaar dat Apple liever voor het lichtgewicht aluminium kiest.

Een iCulture-lezer wees ons ook op een ander verschil: een zwaarder horloge van staal geeft trillingen minder sterk door dan een lichtgewicht horloge. Als je belangrijke telefoontjes niet wilt missen (klanten!), is de lichtere Apple Watch Sport een betere optie.

Staal: hoogglans is krasgevoeliger

telegraaf-apple-watchEr zijn een aantal dingen om rekening mee te houden als je voor de stalen Apple Watch kiest. Deze is gemaakt van 316L, een gebruikelijke legering. Het materiaal is sterk, duurzaam en goed bestand tegen corrosie. Bij de zwarte stalen Apple Watch is bovendien nog een extra coating van DLC (Diamond Like Carbon) toegevoegd. Hoewel deze beschermlaag zo sterk als diamant probeert te zijn, heeft het wel een nadeel: beschadigingen zijn niet te repareren. Het opnieuw laten aanbrengen van de coating is niet zo eenvoudig. Wat ook meespeelt bij de stalen modellen, is dat de hoogglans zijn, waardoor krassen sowieso wat eerder opvallen. Daarom is de metalen schakelarmband van de Apple Watch uitgevoerd in geborsteld materiaal. Krassen vallen daarbij minder snel op.

Aluminium: weinig gebruikt bij horloges

SamMote Apple WatchKies je voor de aluminium Apple Watch Sport, dan is het goed om te weten dat Apple een relatief harde aluminium-legering (7000) heeft gekozen. Bovendien is het horloge geanodiseerd, zoals ook gebeurt bij de iPhone. Dit levert een extra beschermlaag op. Apple lijkt er een speciale techniek voor te hebben ontwikkeld, omdat de kwaliteit beter is dan de zogenaamde Type II anodisatie, die de meeste andere fabrikanten toepassen. Het zorgt ervoor dat de Apple Watch Sport behoorlijk duurzaam is, maar tegelijk is het goed om te beseffen dat aluminium niet het meest gebruikte en het meest geschikte materiaal is om horloges van te maken. Je ziet het dan ook nauwelijks. Dat Apple er toch in geslaagd is maakt het bijzonder, maar is ook meteen een waarschuwing dat deze Apple Watch wellicht wat minder lang meegaat dan de stalen versie.

2. Uitstraling: robuust of licht

Bij deze afweging komt het vooral op je persoonlijke smaak aan. Misschien zit het wel grotendeels ‘tussen de oren’. Maar bij het bekijken van de Apple Watch-modellen in de winkel vonden we de lichte stalen Apple Watch er luxer uitzien dan de lichtgekleurde aluminium Apple Watch Sport. Het zwaardere staal ligt ook beter in de hand. Je hebt het idee dat je met een robuuster kwaliteitsproduct te maken hebt, dat bovendien mooier glimt dan de matte behuizing van het aluminium horloge.

apple-watch-sportfunctiesDe lichtere behuizing van de Apple Watch Sport geeft je het gevoel dat het een lichter, goedkoper product is. Misschien komt het ook, omdat we ondertussen al jarenlang gewend zijn aan aluminium producten van Apple, waardoor de roestvrij stalen versie er extra uitspringt. Ga vooral even in de Apple Stores in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk kijken, om zelf te ervaren of dat gevoel van zwaar=duur en licht=goedkoop ook voor jou meespeelt. Bij de donkere Apple Watch-modellen speelde wat ons betreft dit verschil iets minder mee.

De laadkabel bij de stalen Apple Watch ziet er met z’n metalen magneet trouwens ook iets luxer uit dan die van de Apple Watch Sport, die grotendeels in wit plastic is uitgevoerd.

3. Scherm: saffierglas of Ion-X?

De schermen van de Apple Watch en de Apple Watch Edition zijn gemaakt van saffierglas. Deze modellen zijn ook een stuk duurder dan de Apple Watch Sport, die een scherm van Ion-X glas heeft. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee glassoorten? Dat leggen we uit in een uitgebreider artikel:

Saffierglas of Ion-X glas: wat zijn de verschillen?

Spoiler: Ion-X is geschikt voor mensen die veel sporten en een ruig leven leiden, terwijl saffierglas een betere keuze is voor mensen die zuinig met hun spullen omgaan.

Dat klinkt onlogisch, vandaar dat we het nog even extra toelichten. Veel mensen denken namelijk dat saffierglas op alle fronten de beste eigenschappen heeft, maar dat is niet zo. Het is altijd een afweging tussen krasbestendigheid en breukbestendigheid.

  • Saffierglas is krasbestendiger, maar minder breukbestendig. Dus wil je je horloge mooi houden, dan neem je saffierglas. Dat geeft minder kans op krassen. Je moet er alleen niet mee stoten en vallen (maar dat gebeurt toch niet, want je bent iemand die zuinig op z’n spullen is). Je hebt minder last van slijtage, dus je horlogescherm blijft langer mooi.
  • Ion-X is breukbestendiger, maar minder krasbestendig. Dus als je vaak gooit, stoot en valt, is Ion-X de betere keuze. Er zullen wel meer krassen op het glas komen, maar dat geeft niet, want je bent toch niet zo zuinig op je spullen. Spullen mogen er best versleten uit zien, als het glas maar niet breekt. Vandaar dat Ion-X beter bestand is tegen ruig gedrag, maar eerder plekken van slijtage zal vertonen.

Overigens blijkt Ion-X in gebruik het beste te bevallen, blijkt uit een onderzoek van DisplayMate. De kijkhoek en de leesbaarheid in fel zonlicht is bij Ion-X beter.

4. Keramiek bodem of composiet?

De Apple Watch en de Apple Watch Edition hebben een versterkte bodem in de behuizing, gemaakt van keramisch materiaal. Bij de Apple Watch Sport is deze bodem gemaakt van composiet-materiaal. Dit is niet meteen iets om je druk over te maken, maar het speelt mee in de materiaalkosten en daardoor uiteindelijk ook in de prijs.

5. Lader: metaal of plastic

De lader van de Apple Watch Sport is gemaakt van plastic. Die van de stalen Apple Watch is gemaakt van metaal en ziet er daarom wat luxer uit. Nu snappen we wel, dat je een product niet koopt omdat er zo’n mooie lader bij zit, maar het kan net een wat mooiere uitstraling geven als je van plan bent je Apple Watch in een fraaie dock te zetten.

6. Prijs: duur of duurder?

Er valt niet aan te ontkomen: het prijsverschil tussen de Apple Watch en Apple Watch Sport is behoorlijk. Voor €399 loop je rond het met een 38mm Apple Watch Sport, terwijl je voor de stalen Apple Watch minimaal €649 kwijt bent. Dat is een verschil van 250 euro. Het prijsverschil heeft te maken met drie factoren:

  • Materiaal van de behuizing: staal is duurder om te produceren dan aluminium.
  • Materiaal van het scherm: saffierglas is (blijkbaar) duurder om te produceren dan Ion-X glas.
  • Marketing: Apple wil de indruk wekken dat de Apple Watch bereikbaar is voor iedereen, omdat het horloge “vanaf slechts €399” te koop is. Dat kan iedereen betalen, zelfs als je een minimumsalaris verdient en bereid bent een paar maanden te sparen. Om de hebberigheid van mensen te kietelen, brengen ze ook modellen uit die bijna niemand kan betalen. De Apple Watch Edition speelt dan ook een belangrijke rol in het marketingverhaal. Een prijs vanaf €11.000 is belachelijk hoog, maar zorgt er wél voor dat iedereen erover praat. De prijs van de stalen Apple Watch lijkt dan opeens heel redelijk: tussen de €649 en €1249 is voor de middenklasse (waar Apple zich vooral op richt) nog prima te doen.

Lees verder: Apple Watch kopen

Conclusie: Apple Watch Sport of stalen Apple Watch?

We kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken en we kunnen ook moeilijk inschatten hoe graag jij persoonlijk graag met een Apple Watch zou willen rondlopen. Maar we kunnen wel wat algemene aanbevelingen geven:

Proberen of nog onzeker? Neem een Apple Watch Sport

Wil je de Apple Watch ervaren, maar twijfel je nog of het wel in jouw leven past en of je er veel mee gaat doen? Of wil je gewoon een Apple Watch hebben, omdat je dat als gadgetliefhebber nou eenmaal verplicht bent (sociale druk, geef het maar toe!), dan is het verstandig om de goedkoopste versie te nemen die bij jou past: de Apple Watch Sport. Kies bij voorkeur voor een model dat gewild is (grijs model met zwart bandje), zodat je ‘m later makkelijker weer kunt doorverkopen aan iemand anders.

Overtuigd of enorme Apple-fan? Neem een Apple Watch van staal

Ben je een enorme Apple-fan en heb je er alle vertrouwen in dat de Apple Watch jouw leven drastisch gaat veranderen? En heb je bovendien genoeg geld op je spaarrekening staan? Kies dan de Apple Watch van staal, want die ziet er net iets mooier en robuuster uit. Als je handig bent met doorverkopen van spullen, kun je ook de stalen Apple Watch kopen, omdat je die straks toch wel weer makkelijk van de hand kan doen. Wat we nog niet weten, is of de duurdere Apple Watch-modellen net zo waardevast zullen zijn als de iPhones (zie hierboven het punt ‘Marketing’). De stalen Apple Watch-modellen zijn waarschijnlijk met opzet wat overpriced, om iets meer exclusiviteit uit te stralen. Of je die ‘luxe-taks’ ook terugkrijgt als je het horloge tweedehands verkoopt, is nog even afwachten. Wat we wel weten, is dat iPhones met hogere opslagcapaciteit tweedehands voor hogere prijzen worden verkocht, maar niet voor de 100 euro extra, die Apple ervoor vraagt.

Speelt geld geen enkele rol en vind je opscheppen belangrijk, dan ga je natuurlijk voor de gouden Apple Watch Edition.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Categorie Devices
Onderwerpen apple watch, saffierglas