Programmeren op een Apple Watch

Bijzonder experiment: kan je programmeren op een Apple Watch?

Kan je programmeren op een Apple Watch? Ontwikkelaar Willem Middelkoop neemt de proef op de som in een bijzonder experiment.

Programmeren op een Apple WatchProgrammeren op een iPad of desnoods een iPhone kan je je nog iets bij voorstellen. Maar je zou denken dat hoe kleiner het schermpje wordt, hoe ingewikkelder het wordt. Programmeren op een Apple Watch lijkt, gezien het kleine scherm, dan ook niet bepaald realistisch. Aangespoord door een goede vriend besluit ontwikkelaar Willem Middelkoop toch de proef op de som te nemen. Op zijn blog beschrijft hij uitgebreid over zijn ervaringen.

Zelfgemaakte Apple Watch-app toont de code

De Apple Watch is best een veelzijdig apparaat, maar op het apparaat zelf programmeren bleek geen optie. Middelkoop bedenkt een tussenoplossing waarbij een zelfgemaakte Watch-applicatie verbinding maakt met een externe computer. Daarop staat de ontwikkelsoftware. Een toetsenbord is verbonden met die computer zodat hij ook daadwerkelijk code kan schrijven. Hij vergelijkt het met de Camera-app van de Apple Watch: het horloge toont wat de camera van de iPhone op dat moment in beeld heeft. De Apple Watch-app toont de code waar hij op dat moment aan werkt.

Programmeren op Apple Watch: de setup

Klinkt vrij eenvoudig, maar achter de schermen gebeurt er een hoop. Hij laat zijn Linux-laptop screenshots maken van een shell-sessie waarin VIM (een editor om te programmeren) draait. De Apple Watch-app haalt die screenshots op en toont ze op het horloge. Elke paar seconden wordt het scherm vernieuwd met het nieuwste screenshot, dat schermvullend weergegeven wordt. Middelkoop maakte een zogeheten proof of concept om te laten zien dat het werkt, maar hij schrijft wel dat de app nog zeker niet rijp is voor de App Store. Zo duurt het soms nog wel ‘enige tijd’ om de screenshots te vernieuwen.

‘Apple Watch heeft potentie’
Middelkoop heeft het in ieder geval een en ander geleerd van zijn experiment. Hij is ervan overtuigd dat ontwikkelaars dankzij het kleinere scherm betere programmeercode schrijven. “Om het leesbaar te houden, leer je hoe belangrijk het is om te letten op de structuur van je code, logische functies en naamgeving. Het dwingt je om zaken eenvoudiger en korter te houden en jezelf minder vaak te herhalen”, stelt hij. Ook ziet hij meer potentie voor de Apple Watch, als een ‘mobiele computer die er altijd is’.

Apple Watch-experiment: blog geschreven op iPhone

Hij adviseert ontwikkelaars om gewoon rechtstreeks in de terminal te programmeren met bijvoorbeeld VIM (of emacs). Dat kan in principe op elk apparaat, stelt hij. En de muis? Middelkoop is van mening dat ontwikkelaars hun vingers gewoon op het toetsenbord moeten houden tijdens het programmeren. Sneltoetsen leren kost weliswaar meer tijd, maar levert uiteindelijk tijdwinst op, vindt hij. Hij gaat zelfs nog een stap verder en stelt dat je eigenlijk geen computer meer nodig hebt: “Als het op een Watch kan, denk dan eens aan al die andere apparaten die je bij je draagt, zoals je smartphone en tablet.” Hij schreef het blog waarin hij over zijn bevindingen vertelt naar eigen zeggen volledig op zijn iPhone, zoals in bovenstaande foto te zien is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 februari 2017, 7:05
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, programmeren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.