Apple verwijdert namaak Bitcoin Wallets uit App Store na diefstal

Via een aantal neppe apps in de App Store zijn Bitcoins gestolen. Hoewel de apps verwijderd zijn, zetten ontwikkelaars van officiële apps vraagtekens bij Apple's controle bij de toelating van financiële apps.

Bitcoin is een gangbaar betaalmiddel geworden en er zijn dan ook veel Bitcoin wallet-apps in de App Store te vinden. Een deel daarvan is nep, waardoor je het risico loopt om je Bitcoins – en dus geld – kwijt te raken door diefstal. Apple heeft nu een aantal van deze neppe Bitcoin wallet-apps verwijderd uit de App Store, nadat de ontwikkelaars van Breadwallet ze erop attendeerden.

Bitcoin

Gestolen Bitcoins roepen vragen op over Apple’s controles

De ontwikkelaars van Breadwallet ontdekten eerder al een aantal namaakvarianten van hun eigen app. Ze schreven erover in een bericht op Reddit, om gebruikers te waarschuwen dat minstens acht neppe wallet-apps dezelfde of vergelijkbare namen gebruikten als officiële varianten. Al deze apps zijn inmiddels uit de App Store verwijderd door Apple.

Breadwallet kwam de apps op het spoor nadat ze een onechte versie van hun eigen app ontdekten in de App Store. Deze app werd op 29 juli toegevoegd en gebruikte dezelfde naam en hetzelfde icoon als de officiële app. Als reactie hierop nam het bedrijf direct contact op met Apple om de app te laten verwijderen. Voor een aantal klanten bleek het echter al te laat: ze hadden de neppe variant gedownload en klaagden over gestolen Bitcoins.

“We hebben met één klant gesproken die zegt dat hij ongeveer tienduizend dollar verloren heeft”, vertelt Aaron Voisine, medeoprichter van Breadwallet. “Als we kijken naar het adres waar de Bitcoins gestort werden, stond er 20 duizend dollar op.” Volgens Voisine is dit naar schatting vergelijkbaar met wat andere klanten aan Bitcoins zijn kwijtgeraakt.

Vragen over Apple’s beleid
De neppe apps zijn misschien wel verwijderd, maar ontwikkelaars van Bitcoin wallets vragen zich nu af of Apple wel goed controleert voordat ze apps goedkeuren. Hierbij zetten ze voornamelijk vraagtekens bij de strengheid van Apple’s proces voor het controleren van financiële apps. “Ik denk dat het goed zou zijn voor Apple om een extra proces op te zetten, om zeker te weten van de identiteit van diegene die een app in de financiële sectie plaatst”, vindt Voisine.

En ook John Casaretto, oprichter van BlackCert dat SSL-certificaten weggeeft, is niet tevreden. Tegenover SiliconANGLE vertelt hij dat de certificaten voor het maken van apps, de Application Development Signing Certificates, en het hele proces waarin apps bekeken worden onlangs allemaal teniet zijn gedaan door een aantal malafide apps in de App Store. “Lange tijd leek het alsof Apple’s strenge controle over haar ecosysteem redelijk ondoordringbaar was voor malafide apps, malware en rotzooi. Dat is duidelijk niet langer het geval.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 augustus 2016, 11:31
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen bitcoin, wallet

Wallet

Wallet, voorheen ook wel Passbook genoemd, is een standaardapp op de iPhone waarin je klantenkaarten, tickets, kortingscoupons, pinpassen en creditcards in bewaart. Het is een soort digitale portemonnee, vandaar de naam van de app. Wallet is ook de thuishaven van Apple Pay, de betaaldienst van Apple. Lees alles over de Wallet-app, het maken van eigen Wallet-kaarten en meer.

Wallet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.