Apple TV met remote, foto via Shutterstock (shutterstock_372008458)

Apple TV App Store filtert apps die je al hebt

Apple zorgt dat apps die je al geïnstalleerd hebt niet langer zichtbaar zijn in de Apple TV-ranglijsten. Het zorgt ervoor dat je makkelijker nieuwe apps ontdekt, maar het vertekent ook omdat je niet meer weet welke apps nu écht populair zijn.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Wat heb je aan een lijst met aanbevelingen, als je de meeste apps al hebt? Dat vindt Apple ook. Vandaar dat ze in de Apple TV App Store niet langer apps laten zien die je al hebt gedownload. Daardoor kan jouw hitlijst er anders uit zien dan die van de buurman. In de App Stores voor iOS en OS X is het nog niet te zien.

Update 01-06-2016: Het filteren van apps in de hitlijsten blijkt achteraf een bug te zijn of is teruggedraaid, want vanaf vandaag zie je weer alle apps in de hitlijsten in de App Store op de Apple TV. Dat wil dus zeggen dat ook de apps die je al aangeschaft hebt gewoon op de juiste plek in de ranglijsten staan.

Persoonlijke ranglijsten op Apple TV

Dat Apple de ranglijsten nu dynamisch samenstelt werd ontdekt door appontwikkelaar Equinux. Zij ergerden zich groen en geel aan het feit dat hun eigen apps opeens niet meer in de ranglijsten te zien waren. Het blijkt om een bewuste aanpassing te gaan.

De Apple TV hitlijsten met alle apps.

Je kunt het zelf controleren door in de Apple TV App Store de meest populaire app te downloaden. In ons geval was dat Angry Birds.

De Apple TV hitlijsten zonder gedownloade app.

Als je daarna de App Store afsluit (via multitasking) en weer opnieuw opstart, zul je zien dat Angry Birds is verdwenen uit de lijst en dat de nummer 2 nu een plekje is opgeschoven.

Persoonlijk zouden we liever zien dat Apple de lijsten met aanbevolen apps aanpast en niet ‘rommelt’ met de ranglijsten, omdat je niet meer kunt zien welke apps nu eigenlijk écht populair zijn. De dynamische rangschikking van apps is in ieder geval te zien in de Apple TV-ranglijsten voor gratis apps, betaalde apps en meest opgebracht. Je kunt dus bladeren door apps die je nog niet in bezit hebt.

Meer kans om apps te ontdekken

Er zitten positieve en negatieve kanten aan deze nieuwe dynamische indeling. Voor ontwikkelaars kan het gunstig zijn, want de kans is groter dat hun app in de lijst verschijnt. Maar voor gebruikers kan het ook vervelend zijn: je krijgt apps te zien die je nooit zou installeren, maar die wel heel populair zijn. Bovendien vertekent het beeld: het lijkt alsof Angry Birds niet meer zo populair is, maar in werkelijkheid is het misschien wel de meest gedownloade game. Je kunt het alleen niet zien omdat de lijst niet meer compleet is.

Sinds eind vorig jaar is Phil Schiller de nieuwe baas van de Apple Stores. Hij heeft aangekondigd dat hij verbeteringen zou doorvoeren, vooral om de vindbaarheid van apps te verbeteren. Helaas kondigt Apple die verbeteringen niet officieel aan, waardoor ze (zoals in dit geval) door een gefrustreerde ontwikkelaars moeten worden ontdekt. Eén van de gunstige verbeteringen is dat je meer apps op de startpagina ziet en dat de lijstjes met aanbevolen apps vaker vernieuwd worden. Ook is de tijd om apps goed te keuren de afgelopen tijd sterk verbeterd: van gemiddeld 7 dagen tot soms maar één dag.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 01 juni: De filtering van apps die je al gedownload hebt in de hitlijsten is weer teruggedraaid. Het artikel is aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juni 2016, 11:15
Categorie iDevices
Onderwerp apple tv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.