Apple Store Amsterdam ingang algemene foto

Apple Store Amsterdam ontruimd na incident met iPad (update)

Drie mensen onwel geworden
De Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam is zondagmiddag ontruimd, door een incident met een iPad. Drie mensen kregen last van hun luchtwegen, mogelijk door dampen uit een lekkende accu.

Update 20 augustus: Apple heeft nu officieel een reactie op het incident in de Apple Store aan het Leidseplein gegeven. Het bedrijf zegt:

We onderzoeken momenteel het incident dat op zondag plaatsvond bij Apple Amsterdam. Ons team was in staat om klanten snel en veilig te evacueren en de winkel werd kort daarna heropend.

En dag later is in ieder geval duidelijk dat er geen sprake is geweest van ‘chaos’, zoals AT5 meldde. Volgens persbureau AS Media zou er zelfs sprake zijn geweest van “flinke chaos en paniek”, maar dat is sterk overdreven. Mensen in de winkel werden rustig naar buiten geleid door het personeel en de Apple Store kon vrij snel na het incident alweer open. Het is onzeker of het om een nieuwe of gebruikte iPad ging. Gezien het feit dat het gebeuren op de bovenverdieping plaatsvond, is de kans groot dat het om een defecte iPad ging die moest worden gerepareerd.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 19 augustus.

De drie mensen die last hadden van hun luchtwegen zijn Apple-medewerkers en zijn ter plekke onderzocht door ambulancepersoneel. “Waarschijnlijk is er sprake van een lekkende accupack”, aldus een woordvoerder van de brandweer. Medewerkers legden de iPad meteen in een bak met zand. Er waren geen verdere maatregelen nodig. Wel adviseerde de brandweer om de winkelruimte goed te ventileren. Er lijkt GEEN sprake te zijn geweest van rondslingerende brokstukken en volgens de brandweer is er ook geen rookontwikkeling geweest, maar er zijn mogelijk wel irriterende stoffen vrijgekomen waardoor de medewerkers luchtwegproblemen kregen.


De brandweer is inmiddels bezig met het luchten van de Apple Store. Zodra de dampen of irriterende stoffen zijn verdwenen kan er weer gewinkeld worden. Het gebeurt wel vaker dat iPhones en iPad oververhit raken of gaan smeulen door een defecte accu, maar het is zelden dat zoiets in de Apple Store gebeurt. Volgens onze tipgevers zijn afspraken bij de Genius Bar geannuleerd.

Apple Store Amsterdam locatie

Hier lees je ons standpunt over ‘ontploffende’ iPhones en iPads:

Bekijk ook

Kan een iPhone echt ontploffen of exploderen?

Er verschijnen soms verhalen ontplofte iPhones met exploderende batterijen op sociale media. Hoe groot is de kans dat jij hiermee te maken krijgt? Wat kun je doen om het te voorkomen? En gaat het echt om een ontploffing?

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 20 augustus: Reactie van Apple en video toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.