Apple Amsterdam 2019

Apple Store Amsterdam geplunderd: mannen rennen met tien iPhones weg

Na Haarlem is ook Apple Amsterdam doelwit van een plundering. Tijdens openingstijd renden drie mannen de Apple Store binnen en namen een stuk of tien iPhones mee. Het gebeurde rond 11:00 uur 's ochtends.

Diefstal bij Apple Amsterdam

Kortgeleden berichtten we over een plundering van Apple Haarlem. Dit gebeurde door de gevel te rammen, waarna diverse producten werden meegenomen. In de Apple Store aan het Leidseplein gebeurde het echter op klaarlichte dag, terwijl de winkel open was. De daders zouden het personeel hebben bedreigd met geweld, maar waren volgens de politie niet (zichtbaar) bewapend. Na de overval zijn de drie mannen gevlucht. Eén van hen sprong in een tram richting de Overtoom. De andere twee gingen er te voet vandoor.


AT5 bericht dat de drie mannen tijdens de overval hoodies droegen. Het zou de afgelopen tijd vaker zijn voorgekomen dat winkels in de binnenstad van Amsterdam worden geplunderd. Een gedeelte van de Apple Store is afgezet voor onderzoek, de rest van de winkel is gewoon open.

Apple Amsterdam interieur

Het is eigenlijk vrij simpel om spullen uit een Apple Store te stelen, want ze zijn niet vastgemaakt met stalen kabels of speciale houders. Bij APR’s is dat meestal wel het geval. Toch hebben de dieven waarschijnlijk weinig aan de toestellen, omdat ze buiten het gebied van de Apple Store vrijwel onbruikbaar zijn. Ze zouden eventueel wel gebruikt kunnen worden voor onderdelen, maar daar is het de dieven vaak niet om te doen.

Om te zorgen dat je toestellen makkelijker zelf kunt proberen heeft Apple de beveiliging in de nieuwere winkels verminderd. Er zitten geen stalen kabels en ijzeren houders meer aan de iPhone. De minder strenge beveiliging werd als eerste ingevoerd in de vernieuwde Apple Store in Regent Street in Londen. Ook in andere winkels wereldwijd zijn de kabels en andere beveiligingsmaatregelen grotendeels verdwenen. Je kunt daardoor met een iPhone of iPad wat makkelijker rondlopen en het apparaat vasthouden zonder dat je je in moeilijke houdingen hoeft te wringen.

Bij diefstal kan Apple de toestellen op afstand blokkeren, waardoor ze onbruikbaar worden.

Bekijk ook

Inbraak bij Apple Store Haarlem: twee tafels leeggehaald

Bij een inbraak in de Apple Store in Haarlem zijn vannacht de producten van twee tafels meegenomen. Een deel van de buit werd teruggevonden, verderop in de straat. Onduidelijk is nog hoeveel schade er is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.