16-inch MacBook Pro

16-inch MacBook Pro officieel aangekondigd: dit is er nieuw

Vernieuwd toetsenbord, tot 8 cores en 8TB opslag
Apple heeft de 16-inch MacBook officieel aangekondigd. Hij vervangt de 15-inch MacBook en is nu de grootste MacBook in het assortiment van Apple, vooral bedoeld voor mensen die grafisch werk doen of graag op een groter scherm films kijken. Hij is verkrijgbaar vanaf €2699.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Mocht je de 16-inch MacBook Pro willen kopen, dan kun je terecht bij Apple en bij je lokale winkel, zoals Amac en bij online winkels zoals Bol.com.

16-inch MacBook specs

De 16-inch MacBook vervangt de al bestaande 15-inch MacBook, die dan ook per direct uit het assortiment is verdwenen.

De belangrijkste specs op een rijtje:

 • 16″ Retina-scherm
 • Tot 8 cores
 • Tot 64GB geheugen
 • Tot 8TB SSD opslag
 • Radeon Pro 5000M grafische kaart
 • Magic Keyboard
 • 6-speaker geluid
 • Studiokwaliteit microfoons
 • 100-Wh accu
 • Vanafprijs in Nederland: €2.699,- bij Apple

Dit is er nieuw
De nieuwe MacBook Pro een groter 16-inch Retina-scherm en heeft 80 procent snellere performance. Ook zit er een nieuw Magic Keyboard in. In Nederland zal deze MacBook vanaf €2.699,- in de schappen liggen. Apple noemt het in alle bescheidenheid ‘de beste pro notebook ter wereld’ en denkt dat het vooral interessant is voor ontwikkelaars, fotografen, filmmakers, wetenschappers, muziekproducenten en anderen die voor hun werk afhankelijk zijn van hun Mac. Er zitten de nieuwste 8-core processoren in, tot 64GB geheugen en nieuwe grafische chips met tot 8GB VRAM. Een nieuw thermisch design zorgt ervoor dat deze MacBook minder snel oververhit raakt.

Ook zit er een nieuw ‘Magic Keyboard’ in met een herontworpen schaarmechanisme. De toetsen kunnen 1mm ingedrukt worden, de zogenaamde travel. Er zitten verder zes speakers in, een Touch Bar, afgescheiden Touch ID-knop, een Force Touch trackpad en de Apple T2 Security Chip. Deze MacBook heeft ook een langere batterijduur.

Dit zijn de specificaties van de MacBook Pro 16-inch (basismodel):

 • 2,6-GHz 6-core Intel Core -7-processor van de 9e generatie
 • AMD Radeon Pro 5399M met 4GB GDDR6-geheugen
 • 16GB 2666-Mhz DDR4-geheugen
 • 512GB SSD-opslag
 • Vier Thunderbolt 3-poorten

Kies je voor de meest uitgebreide versie, dan ben je €7.139,- kwijt.

Wat echter ontbreekt is ondersteuning voor HDR. Bij de aankondiging was er een levertijd van 3-5 werkdagen, maar dit is inmiddels opgelopen.
De nieuwe MacBook werd aangekondigd in een tweet van Tim Cook:

Korte terugblik op MacBook Pro-formaten

Apple maakte sinds 2006 al een supergrote laptop met 17-inch scherm, maar stopte daar in 2012 mee. Sindsdien zijn 13- en 15-inch het standaardformaat geworden. Daar komt nu voor het eerst in tien jaar verandering in. De 16-inch MacBook is het eerste nieuwe schermformaat dat Apple sinds de introductie van het 13-inch formaat introduceert.

 • Eerste generatie (2006-2008, aluminium): 15- en 17-inch
 • Tweede generatie (2008-2012, unibody): 13-, 15- en 17-inch
 • Derde generatie (2012-2016, Retina): 13- en 15-inch
 • Vierde generatie (2016-nu, Touch Bar en USB-C): 13- en 15-inch

16-inch MacBook Pro

Waarom een 16-inch MacBook?

Het uiterlijk van de 16-inch MacBook komt overeen met het al bestaande 15-inch model. Wat daar positief aan is, is dat je de beschikking krijgt over een groter scherm, zonder dat de MacBook zelf groter wordt. De laptop is net zo gemakkelijk mee te nemen in je tas, neemt net zoveel ruimte in op je bureau en weegt ongeveer net zoveel.

Hoe dat kan? Het heeft vooral te maken met Apple’s voortdurende pogingen om de schermranden smaller te maken. De bezels van de 15-inch MacBook waren nog vrij breed en door nog wat meer vanaf te schaven lukt het om voortaan een 16-inch scherm te stoppen in een behuizing van hetzelfde formaat. Had Apple de behuizing groter gemaakt, dan was er meer materiaal nodig en dat had geleid tot een veel zwaarder apparaat.

16-inch MacBook Pro met Retina Display

Wel vinden we het jammer dat Apple nog steeds voor hetzelfde design kiest. Sinds 2008 is er eigenlijk niets veranderd aan het uiterlijk van de MacBook Pro. Het enige wat is veranderd, is dat alles net iets slanker is geworden. En dat heeft gevolgen gehad, want door Jony Ive’s aanhoudende drang om alles dunner te maken, ging de duurzaamheid van het toetsenbord achteruit. Vandaar dat alle nieuwe MacBooks tegenwoordig standaard al onder een reparatieprogramma vallen.

16-inch MacBook Pro met nieuw Magic Keyboard

Nieuw toetsenbord in de 16-inch MacBook Pro

Waarom zou je voor deze nieuwe 16-inch MacBook kiezen? Een van de redenen is dat er een nieuw type toetsenbord in zit. In plaats van het vlindertoetsenbord gaat Apple terug naar het schaartoetsenbord, dat nu ‘Magic Keyboard’ wordt genoemd. Zit je hierop te wachten, maar vind je de 16-inch MacBook Pro te groot of te duur, dan zul je tot 2020 moeten wachten. Dan krijgen de andere modellen naar verwachting ook het verbeterde toetsenbord. Volgens The Verge is het toetsenbord in ieder geval een stuk verbeterd.

Het schaartoetsenbord is het mechanisme dat Apple vóór 2016 gebruikte en waar gebruikers best tevreden over waren. Bij het vlindertoetsenbord dat tussen 2016 en 2019 werd toegepast, zijn er voornamelijk klachten geweest. Apple heeft wel gaandeweg geprobeerd om het vlindermechanisme te verbeteren, maar dit is eigenlijk nooit goed gelukt.

16-inch MacBook meer geheugen voor video

Is dit het juiste moment voor een 16-inch MacBook Pro?

Zat je altijd al te wachten op een MacBook met een groter scherm en een beter toetsenbord, dan kan dit het juiste moment zijn. Maar besef wel dat nog veel gelijk is aan de 15-inch MacBook en dat Apple ondertussen druk bezig is met andere ontwikkelingen. Dit zou wel eens de eerste én de laatste MacBook kunnen zijn met een Intel-processor, voordat overstapt naar in eigen huis ontworpen chips. Apple zou plannen hebben om in 2020 over te stappen op ARM-gebaseerde Mac-chips van eigen fabrikaat. Apple zal deze chips waarschijnlijk het eerst gaan toepassen in de MacBooks (en niet in de iMacs) omdat deze het meest kunnen profiteren van verbeteringen in batterijduur en performance.

16-inch MacBook meer geheugen voor fotografie

Apple zou er ook voor kunnen kiezen om de MacBook Air als eerste te voorzien van de ARM-gebaseerde eigen chips. Op dit moment is het nog niet zeker, maar we weten wel dat het eraan komt. Apple zou dan ook kunnen kiezen voor een iets ander design.

16-inch MacBook meer geheugen voor design

Toch is er een reden om juist nu voor de 16-inch MacBook Pro te kiezen. Niet alle software zal meteen werken op een Mac met ARM-processor, dus als je zekerheid wilt is het nog niet eens zo’n gek idee om nu nog voor een model met Intel-processor te kiezen.

Alles over een MacBook kopen lees je in onderstaand artikel:

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit drie formaten (13-, 14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De 2021-modellen zijn er in 14- en 16-inch en voorzien van de M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Ook hebben deze modellen een gloednieuw design en miniLED-display. De 13-inch MacBook Pro is vernieuwd in 2022 en heeft een M2-chip, maar nog wel hetzelfde design als de modellen van 2020 en ouder. Ook zit hier nog een Touch Bar in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.