‘Apple onderhandelt met Nuance over spraakherkenningstechnologie’

Apple zou volgens TechCrunch in onderhandeling zijn met de spraakherkenningstechnologie van Nuance om de personal assistant-software van Siri te kunnen gebruiken.

NuanceLangzamerhand wordt duidelijk welke kant Apple op wil met de aankomende grote update voor het iOS-besturingssysteem, iOS 5. In april vorig jaar kocht Apple al het bedrijf Siri, de ontwikkelaar van gratis personal assistant-software voor de iPhone en iPod touch. Met de software, die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, kun je via gesproken opdrachten bijvoorbeeld restaurants reserveren en filmkaartjes aanschaffen. De software van Siri is echter voor een groot deel afhankelijk van de spraakherkenningstechnologie van de firma Nuance, marktleider op dat gebied. Volgens de laatste geruchten heeft ook Apple daar zijn zinnen op gezet.

TechCrunch weet vrijdag te melden dat Apple en Nuance al enkele maanden met elkaar onderhandelen. Na de overname van Siri moest Apple opnieuw om tafel met alle partners van Siri, waaronder ook Nuance. Volgens de bronnen van TechCrunch zou het zowel om een overname als een samenwerking kunnen gaan, maar dit laatste lijkt het meest waarschijnlijk. Een overname zou om verschillende redenen onwaarschijnlijk zijn, met name vanwege de kosten die ermee gepaard gaan. Nuance is een publiek bedrijf met een waarde van meer dan 6 miljard dollar, grotendeels bepaald door de licentieovereenkomsten die beëindigd zouden worden als Apple het bedrijf zou kopen.

Als we de bronnen van TechCrunch mogen geloven ligt een samenwerking tussen de twee bedrijven op dit moment wel voor de hand, maar is de CEO van Nuance, Paul Ricci, nogal een “harde onderhandelaar” die in de onderhandelingen zoveel eist dat de twee bedrijven nu lijnrecht tegenover elkaar staan. Apple zou natuurlijk zijn eigen spraakherkenningsdienst kunnen maken, maar het zou veel tijd kosten om op het niveau te komen waar Nuance nu is. Bovendien zou dit waarschijnlijk gepaard gaan met een hevige juridische strijd, omdat Nuance de patenten op dit specifieke gebied bezit.

Niet te vergeten nadert de WWDC met rasse schreden. Apple heeft zelf al duidelijk gemaakt dat het daar de toekomst van iOS (en Mac OS X) wil tonen. Het wordt algemeen aangenomen dat de spraakdienst van Siri (en bijbehorende technologie van Nuance) een belangrijk aspect van het nieuwe iOS 5-besturingssysteem zal vormen. In dat geval zal Apple dus voor de WWDC op 6 juni van start gaat een oplossing willen hebben. Een samenwerking en licentie op de technologie van Nuance lijkt gezien het tijdstip dan ook de meest logische optie.

Overigens ligt het wel voor de hand dat de bedrijven uiteindelijk nader tot elkaar zullen komen. Zoals MG Siegler van TechCrunch al aangeeft kan ook Nuance niet zonder Apple. Het bedrijf voelt niet alleen de hete adem van Google in haar nek, de technologie betekent ook weinig zonder de juiste software zoals Siri (dat nu eigendom van Apple is). Veel van de software die van Nuance’s technologie gebruikmaakt verschijnt bovendien voor iOS. Een samenwerking met Apple zou het bedrijf nieuwe kansen en mogelijkheden kunnen bieden.

Via: MacStories

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 mei 2011, 13:37
Categorieën Geruchten, iDevices, iOS
Onderwerpen geruchten, ios 5, nuance, siri, spraak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.