Oog-Emoji

Waarom maakt Apple deze mysterieuze emoji? (update)

Apple heeft zelf een emoji toegevoegd aan iOS 9.1 en OS X El Capitan. Wat heeft dit mysterieuze zwarte oogje te betekenen?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Oog-Emoji
‘Apple en het mysterie van de oog-emoji’, het klinkt bijna als de titel van een Suske en Wiske stripboek. We wisten al dat iOS 9.1 een flinke lading nieuwe emoji met zich meebrengt, die door het Unicode Consortium zijn goedgekeurd. Apple heeft zelf ook één mysterieus icoontje toegevoegd, maar niemand weet waarom of wat het precies is.

Het zwarte oog-icoontje maakt zijn opwachting in iOS 9.1 en OS X El Capitan en heet ‘Eye in speech bubble’. Opvallend genoeg is het geen compleet nieuw ontwerp, maar een samenvoeging van twee bestaande Unicode logo’s: het oog en de left speech bubble.

Samenvoeging-Oog-Emoji

Update 22 oktober 2015: Het raadsel met deze mysterieuze emoji is opgelost, maar blijkt wat minder spannend te zijn dan vele dachten. De nieuwe emoji is niet gemaakt door Apple zelf, maar wordt breed ondersteund door Facebook, Twitter, Snapchat en meer. De emoji staat namelijk voor de strijd tegen pesten en is afkomstig van Ad Council. Het is de bedoeling dat je deze emoji gebruikt zodra je een geval van online pesten ziet. Je geeft hiermee aan dat je het opneemt voor de gepeste persoon en dat de pester gewaarschuwd moet zijn. If you see something, say something, zo luidt de slogan.

Samenvoeging
Vervolgens is er een zogenaamde Zero Width Joiner gebruikt om de twee samen te voegen, een techniek die Apple eerder gebruikte voor andere emoji. Bij Family bijvoorbeeld, dat eigenlijk een combinatie is van de Woman, Woman en Girl emoji.

Emoji-expert Jeremy Burge ontdekte het zwarte oogje in de beta van iOS 9.1. Op de plek waar nu drie puntjes staan, kun je het oogje selecteren door de puntjes langer ingedrukt te houden.

Oog-Emoji-Plaats

‘Eye Message’ = iMessage

We weten dus waar het zwarte oog vandaan komt, maar waarom Apple deze ene emoji toegevoegd heeft, is nog de vraag. Op Reddit wordt er al wild gespeculeerd. Zou het een nieuw icoon voor iMessage zijn (Eye Message), of kan het gebruikt worden om te laten zien als een bericht gelezen is door de ontvanger, in de stijl van de blauwe vinkjes van WhatsApp.

Zodra iOS 9.1 beschikbaar komt, kun jij de nieuwe emoji ook proberen. Heb je haast, dan kun je nu alvast de publieke beta van iOS 9.1 installeren.

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 22 oktober: De betekenis van het zwarte oog is opgehelderd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 oktober 2015, 22:18
Categorieën Apple, Geruchten
Onderwerpen emoji, ios 9.1

Emoji

Emoji zijn kleine afbeeldingen in je toetsenbord. Ze worden gebruikt om een bepaalde emotie over te brengen in bijvoorbeeld een berichtje, tweet of een online post. Er zijn duizenden soorten emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten. Elk jaar komen er weer tientallen nieuwe emoji bij, bepaalt door het Unicode Consortium.

Emoji

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.