Bos met bomen

Wat moet Apple met 1.500 hectare bos?

Apple is eigenaar van flinke bossen, die ze gebruiken voor de houtkap. Toch weet Apple er een positief verhaal van te maken, door bomen terug te planten.

Apple kocht twee jaar geleden bijna 1.500 hectare land in Brunswick County (North-Carolina). Je zou misschien denken dat Apple het zou willen gebruiken voor een gigantisch datacenter of voor zonnepanelen. Maar nee: het gaat om een bos, waarmee Apple papier kan produceren voor de verpakkingen. In de Amerikaanse staat Maine heeft Apple ook al een flinke lap bosgrond.

Bos met bomen

Gigantisch bos voor papierproductie

Apple staat erom bekend dat ze betrokken zijn bij het milieu. Toch worden verpakkingen niet van 100% gerecyclede materialen gemaakt. Het bevat gedeeltelijk nieuw hout uit Apple’s bossen in Brunswick County en Maine. Dagelijks zijn 30 mensen aan het werk om bomen te kappen, genoeg voor zo’n 30 procent van het nieuwe hout dat Apple in verpakkingen gebruikt.

Dat zijn cijfers uit 2015, geldend voor beide bossen. Sindsdien is Apple niet erg openhartig geweest over de activiteiten en misschien heeft dat er wel mee te maken “dat het niet zo’n goed verhaal is”. Apple vertelt in het jaarlijkse Environmental Responsibility Report graag dat 100% van de energie hernieuwbaar is, maar bij verpakkingen is dat nog niet het geval. 99% van het gebruikte papier is afkomstig uit recycling of duurzame bosbouw. Maar daarvoor moet wel worden gekapt: in 2016 ging het om 13.000 ton hout, dat werd verwerkt tot doosjes.

Tegelijk worden er ook weer bomen gepland: er zijn nu 185.000 bomen geplant op een lap grond van 121 hectare. Daarbij wordt goed opgelet dat het om geschikte soorten gaat. Zo werden er dennenbomen met lange naalden geplant en Amerikaanse schijncipressen (Chamaecyparis thyoides), een soort mini-kerstboompjes die aantrekkelijk zijn voor een zeldzame vlinder die in het gebied leeft.

De bossen worden beheerd door The Conservation Fund, die beweert dat dankzij de inspanningen van Apple 15.000 hectare duurzaam bos kan worden beschermd, dus het tienvoudige van het gebied in Brunswick County. Daarbij speelt mee dat Apple’s bos naast de Green Swamp Preserve ligt, een natuurgebied dat ook meeprofiteert van de milieuvriendelijke buurman. Er zouden zes zeldzame plant- en diersoorten te vinden zijn, waaronder de Venusvliegenvanger.

Dergelijke vleesetende plantjes zie je ook wel eens in tuincentra, maar ze komen oorspronkelijk uit de Verenigde-Staten. De enige natuurlijke habitat van dit plantje zijn de moerassen en natte dennenbossen van Noord-Carolina.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 maart 2017, 10:38
Categorie Apple
Onderwerpen apple, natuur, verpakking

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.