Apple iPad-event 22 oktober: wat kun je allemaal verwachten?

Apple zal op dinsdag 22 oktober de nieuwe iPads aankondigen. In dit artikel lees je alles dat je moet weten.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPad event 560

Dinsdag 22 oktober om 19:00 uur Nederlandse tijd is het dan toch eindelijk zover: Apple zal dan tijdens een presentatie een reeks nieuwe Apple-producten aankondigen, waar naar alle verwachting ook de iPad 5 en iPad mini 2 tussen zitten. Het geruchtencircuit is inmiddels zo op dreef, dat we eigenlijk nu al een goed beeld hebben van wat Apple exact zal presenteren. In dit artikel lopen we alle mogelijke aankondigingen langs, en leggen we gelijkt uit hoe je het Apple-event het beste kunt volgen.

Hoe laat begint het?

Het evenement zal dinsdag 22 oktober om 19:00 uur Nederlandse tijd van start gaan. Dan is het in San Francisco, waar de pers bijeen is gehaald voor de presentatie, 10:00 uur ‘s ochtends.

Kan ik er bij zijn?

Helaas niet! Alleen media en bepaalde prominenten zijn voor het Apple-event uitgenodigd en het is niet mogelijk om een kaartje te kopen.

Hoe kan ik het evenement op iCulture volgen?

Wij streven er naar om wederom de snelste en beste Nederlandse berichtgeving over alle aankondigingen te bieden. Zodra Apple een nieuw product onthult, kun je daar gelijk over lezen in een duidelijk artikel, dat na verloop van de presentatie steeds meer wordt uitgebreid. Op Twitter doen we ook verslag van alle aankondigingen via @iCulture, waar we alle belangrijke hoofdpunten bespreken.

Is er een livestream?

Apple zal vanavond via een livestream het gehele evenement aan de rest van de wereld tonen. Deze stream kan via de Apple TV worden bekeken. Heb je geen Apple TV? Geen nood, op Apple’s website kun je ook terecht.

Hoe blijf ik zonder stream op de hoogte?

Je kunt onze artikelen volgen, maar er zijn ook de nodige internationale techbloggers in de zaal. Zij houden doorgaans liveblogs bij. Denk hierbij aan onder andere de volgende websites:

De mogelijke aankondigingen op een rij

Hieronder zetten we op een rij hoe groot de kans op bepaalde aankondigingen exact is.

Nieuwe iPads: 99 procent zeker

iPad 5 concept in de winkelBijna ieder gerucht lijkt er inmiddels wel op te wijzen: Apple zal tijdens de keynote de iPad vijfde generatie en de iPad mini 2 aankondigen, de opvolgers van de iPads die tot nu toe beschikbaar waren. Bij de twee nieuwe iPads hebben we de volgende verwachtingen:

iPad vijfde generatie

  • Vernieuwd ontwerp in lijn met de iPad mini
  • Snellere en sterkere A7X-chip gebaseerd op de A7 in de iPhone 5s
  • Waarschijnlijk geen Touch ID-vingerafdrukscanner
  • Beschikbaar in het zilver en spacegrijs, waarschijnlijk geen goud

iPad mini 2

  • Ontwerp grotendeels identiek aan voorganger
  • Retinascherm met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels
  • Snellere en sterkere (A7X?) chip
  • Waarschijnlijk geen Touch ID-vingerafdrukscanner
  • Beschikbaar in het zilver en spacegrijs, waarschijnlijk geen goud

Meer informatie: Dossier iPad 5 & Dossier iPad mini 2

Verschijningsdatum OS X Mavericks en Mac Pro: vrijwel zeker

MavericksHet kan niet anders: Apple heeft dit jaar zowel OS X Mavericks als de Mac Pro geïntroduceerd, twee producten die deze herfst moeten verschijnen. Het iPad-evenement vindt middenin deze zelfde herfst plaats, waardoor het de ideale plek voor Apple is om aan te kondigen wanneer de software-update en nieuwe Mac exact te koop zijn. Van OS X Mavericks is zelfs al de Golden Master beschikbaar, wat er op wijst dat de update al helemaal klaar voor release is.

Apple TV vierde generatie: grote kans

apple tv nieuw modelEr zijn nog wat twijfels over hoe groot de volgende hardware-update voor de Apple TV is, maar veel tekenen lijken er op te wijzen dat de Apple TV vierde generatie tijdens het iPad-event in oktober wordt onthuld. Deze nieuwe Apple TV wordt waarschijnlijk net zo groot qua formaat als de laatste twee modellen, maar we weten nog niet of het ontwerp verder zal veranderen. Geruchten over een televisie van Apple blijven vooralsnog even in de vrieskast: alleen de Apple TV-settopbox staat ditmaal op de planning. Een kleine korrel zout kan echter geen kwaad bij deze mogelijke aankondiging: hoewel we van meerdere kanten het één en ander horen over de Apple TV vierde generatie, zijn er geen gelekte onderdelen online verschenen.

Meer informatie: Dossier Apple TV

iOS 7.1 of iOS 7.0.3: redelijke kans

ios7-updateZelfs als Apple een nieuwe update voor iOS 7 tijdens de presentatie niet bij naam noemt, zit het er dik in dat de Apple-keynote de volgende versie van iOS 7 zal bevestigen. De komst van nieuwe iOS-apparaten betekent vaak dat er ook een nieuwe iOS-versie beschikbaar wordt gesteld die ondersteuning biedt voor de betreffende iDevices. Wij vermoeden dat Apple gelijk de stap naar iOS 7.1 zal maken, zodat er tijdens de presentatie ook wat nieuwe functies getoond kunnen worden. De kans bestaat echter ook dat iOS 7.0.3 de iPad 5- en iPad mini 2-ondersteuning zal toevoegen. De update is hoe dan ook goed nieuws voor gebruikers die last hebben van de iMessage-bug, die hoogstwaarschijnlijk door Apple wordt opgelost. Dat Apple de update al een tijdje intern test bleek eerder al.

iOS 7-gamecontrollers: redelijke kans

logitech controller evleaksDe ene na de andere game voegt ondersteuning voor de gamecontrollers in iOS 7 toe, maar tot nu toe maakt geen één accessoire gebruik van deze nieuwe API. Logitech plaagt ons al een tijdje met een controller die ze willen aankondigen, maar om één of andere reden is deze nog steeds niet verkrijgbaar. We hebben daarom een vrij voor de hand liggende theorie: Logitech’s gamepad zal tijdens het iPad-event worden gepresenteerd, om daarmee gelijk de komst van iOS 7-controllergames in te luiden. We hopen na het event dan ook te horen wanneer de gamepad wordt verkocht en hoeveel hij zal kosten.

Meer informatie: iOS 7 uitgelicht: Ondersteuning game-controllers kan van iPhone spelcomputer maken

Nieuwe Macs: redelijke kans

macbookpro-rdVerwachting is dat Apple een nieuwe MacBook Pro zal presenteren, die dankzij het gebruik van Haswell-chips een stuk zuiniger is dan zijn voorgangers. De FaceTime-camerra zal op zijn beurt ook een HD-upgrade krijgen, waardoor je in 1080p kunt videochatten. We zien een update voor de Mac Mini ook wel gebeuren: dan zou Apple de twee Macs die al lange tijd niet zijn bijgewerkt hebben voorzien. De iMac werd onlangs nog bijgewerkt en de MacBook Air kreeg een paar maanden terug een nieuwe versie, dus die zien we Apple nog niet zo snel aanpassen. de MacBook Pro, zoals hierboven genoemd, is al aangekondigd en moet één dezer dagen op de markt verschijnen.

Nieuwe iPods: kleine kans

iPod touch 16GBHet is al dik een jaar geleden sinds de iPod touch vijfde generatie en de nieuwste iPod nano werden aangekondigd, dus het lijkt hoog tijd voor een nieuwe iPod-onthulling. In de geruchtenkring is het alleen angstig stil rond Apple’s muziekspeler. We rekenen daarom niet echt op een nieuwe iPod, ook al lijkt de timing ideaal: op 23 oktober 2001 werd de eerste iPod door Apple gepresenteerd, een dag na het iPad-evenement exact 12 jaar geleden.

iWatch: zeer onwaarschijnlijk

iWatch c 1De afgelopen maanden komt er af en toe een gerucht over de iWatch voorbij, maar het lijkt er niet op dat deze in oktober door Apple wordt aangekondigd. We denken dat het horloge pas in 2014 op de markt komt, en dat we daarom dan pas een apart horloge-evenement kunnen verwachten. Is de iWatch er opeens toch, dan zou dat een complete verrassing zijn. Er zijn namelijk helemaal geen onderdelen uitgelekt, en analisten rekenen niet op een release dit jaar.

Meer informatie: iWatch

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2014, 12:59
Categorie Round-up
Onderwerpen apple, apple tv, ipad air, ipad air 2, ipad mini 2

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.