WWDC 2018 met Tim Cook op het podium.

Dit zijn onze verwachtingen van Apple’s maart-event

Nieuwe diensten én hardware?

Het is maart! Dus dat betekent dat Apple weer het één en ander aan te kondigen heeft. Er staan volgens de geruchten veel nieuwe dingen op de planning, zoals een videodienst en nieuwe producten. Dit verwachten we van Apple's maartevent!
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Verwachtingen Apple’s maart 2019-event

De afgelopen jaren stond het voorjaar telkens in het teken van de nieuwe iPads. Dit jaar lijkt het allemaal iets anders te gaan lopen. Apple staat namelijk op het punt om niet alleen nieuwe hardware maar ook nieuwe diensten aan te kondigen. Het lijkt erop dat Apple vooral de focus legt op de aankomende nieuwe diensten. Betekent dit dan helemaal geen aankondigingen van de iPad mini 5 of de iPad 2019? In deze vooruitblik van het maart 2019-event nemen we onze verwachtingen met je door.

Wanneer is het maart 2019-event?

De datum van het maart-event is zeer waarschijnlijk maandag 25 maart 2019. Diverse betrouwbare bronnen bij BuzzFeed en Bloomberg hebben vernomen dat Apple’s maart 2019-event op deze dag plaatsvinden. Dat ligt ook in de lijn der verwachting met voorgaande jaren. In 2018 was het event op dinsdag 27 maart en in 2016 op maandag 21 maart. De datum is nog niet officieel aangekondigd, maar we verwachten dat Apple het evenement één tot twee weken voor die tijd officieel aankondigt. Vanaf dat moment weten we dus ook de exacte datum.

Verwachtingen maart-event in het kort

Dit zijn onze verwachtingen voor Apple’s aankomende maart-event in het kort:

  • Apple’s videodienst: Apple onthult naar alle waarschijnlijkheid haar eigen streamingdienst, dat een combinatie is van bestaande diensten met eigen originele content.
  • Apple’s nieuwsdienst: De huidige Apple News-app krijgt vermoedelijk een upgrade naar een betaalde dienst in samenwerking met kranten en tijdschriften. Apple werkt hieraan na de overname van Texture.
  • Nieuwe hardware: iPad 2019, iPad mini 5, nieuwe iPod touch, AirPods 2 en AirPower worden allemaal nog verwacht, maar komen mogelijk niet tijdens het event.
  • Nieuwe software: iOS 12.2, macOS Mojave 10.14.4, watchOS 5.2 en tvOS 12.2 verschijnen waarschijnlijk kort na het event.

Apple’s videodienst: vrijwel zeker

Eén van de twee speerpunten van dit aankomende event is de introductie van Apple’s videodienst. Apple is al jaren bezig met het aankopen van eigen producties, zoals een show met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon. Apple’s videodienst wordt geen directe concurrent van Netflix, want het bundelt Apple’s eigen originele producties met reeds bestaande diensten. De laatste geruchten voorspellen dat Apple de dienst aan gaat kondigen tijdens het event, maar dat de introductie nog maanden op zich laat wachten. Bovendien is het nog maar de vraag of de dienst ook meteen naar Nederland komt. Uiteindelijk komt Apple’s videodienst in 100 landen beschikbaar, maar dat zal waarschijnlijk niet tegelijkertijd zijn. Enkele series van Apple zijn inmiddels in productie, maar het is nog maar de vraag in hoeverre de series op tijd af zijn.

Apple gaat de series vermoedelijk aanbieden via de TV-app. Deze is op dit moment nog niet beschikbaar in Nederland, maar daar zou met de introductie van de dienst verandering in kunnen komen. Apple wil haar eigen content mogelijk gratis gaan aanbieden aan Apple-gebruikers. Vermoedelijk grijpt Apple het evenement aan om de streamingdienst officieel te onthullen, maar het kan nog maanden duren voordat we echt naar Apple’s shows kunnen kijken.

Apple’s nieuwsdienst: vrijwel zeker

Een tweede belangrijke aankondiging is de introductie van Apple’s eigen nieuwsdienst. In maart vorig jaar nam Apple Texture over, een bestaande dienst waarbij je voor een vast bedrag per maand tijdschriften van allerlei uitgevers kan lezen. Apple wil Texture gebruiken om haar eigen tijdschriftendienst te starten. Toen Apple in 2014 Beats overnam was die insteek nagenoeg hetzelfde: Beats had al zijn eigen streamingdienst en na de overname is dit overgegaan in Apple Music.

Texture-app iPhone iPad

Apple is van plan om haar kranten en tijdschriftenbundel voor een vast bedrag per maand aan te bieden, mogelijk rond de $10. Apple wil hiervoor de News-app gebruiken. Deze is al jaren geleden geïntroduceerd, maar is alleen in een handjevol landen beschikbaar. Deze maand komt daar in ieder geval Canada bij. In iOS 12.2 zijn ook al verwijzingen naar Apple News Magazines gevonden. De kans dat we deze nieuwsdienst meteen in Nederland en België krijgen, lijkt klein. Apple moet daarvoor samenwerken met veel lokale uitgevers van kranten en tijdschriften en er zijn nog geen aanwijzingen dat dat al gaande is.

Software-updates: vrijwel zeker

Apple test momenteel onder andere de beta van iOS 12.2. Ook voor watchOS, tvOS en macOS Mojave worden de nieuwe versies al twee maanden getest. Apple brengt altijd in maart de nieuwste updates uit, dus dat is dit jaar waarschijnlijk niet anders. Er is tijdens de bespreking op het podium waarschijnlijk plek om de nieuwe HomeKit-tv’s en AirPlay 2-televisies onder de aandacht te brengen. Het podium is een mooie plek om dit te demonstreren, zeker in combinatie met bijvoorbeeld Apple’s videodienst.

Samsung smart-tv met AirPlay-2

We verwachten iOS 12.2, watchOS 5.2, macOS Mojave 10.14.4 en tvOS 12.2 vlak na het aankomende event. Weet je niet meer zo goed wat er allemaal nieuw is? Check dan ons artikel met nieuwe iOS 12.2-functies, waarin alle nieuwe opties opgesomd staan.

iPad 2019: mogelijk

De geruchten dat Apple aan een nieuwe iPad 2019 werkt zijn hardnekkig. Het is de opvolger van de 9,7-inch iPad van vorig jaar, maar dan met een iets groter scherm. Het zou gaan om een nieuwe budget iPad met een 10,2-inch scherm. Ondersteuning voor de Apple Pencil verwachten we in ieder geval en mogelijk komt daar een nieuwe versie van het Smart Keyboard nog bij. Het is niet zozeer de vraag of de iPad 2019 komt, maar vooral wanneer. Apple zou van plan zijn om tijdens het event alleen te focussen op de nieuwe diensten. Toch kun je niet ontkennen dat een nieuwe iPad een prima toestel is om een nieuwsdienst op te demonstreren. De kans is ook zeker aanwezig dat Apple nieuwe hardware alleen via een persbericht aankondigt. Lees ook onze iPad 2019 verwachtingen.

iPad mini 5: mogelijk

Wat voor de iPad 2019 geldt, geldt eigenlijk ook voor de iPad mii 5. De geruchten gaan al lange tijd en een update voor de iPad mini-lijn is hard nodig. De vorige versie verscheen alweer in 2015, waardoor deze flink achterloopt qua specificaties. Volgens de geruchten is dat ook precies waar het bij de iPad mini van 2019 om draait: betere specs in hetzelfde jasje. Verwacht dus geen grote spectaculaire onthulling, want een dergelijke update kan prima in een los persbericht aangekondigd worden. Lees ook onze verwachtingen van de iPad mini 2019.

Nieuwe iPod touch: mogelijk

Het is 2019, maar toch lijkt er een nieuwe iPod touch in het verschiet te liggen. Dit is ook zo’n update waarvoor Tim Cook niet per se het podium op hoeft te klimmen. De geruchten wijzen vooral op betere specificaties, vergelijkbaar met de iPad mini 5. Hou er wel rekening mee dat Apple waarschijnlijk niets zal vertellen over deze iPod touch en daarom denken we eerder dat Apple deze update op een onverwacht moment aankondigt. Wat er dan mogelijk nieuw is, lees je in ons artikel met mogelijke iPod touch verbeteringen.

AirPods en AirPower: mogelijk

Tijdens een event waarbij diensten centraal staan, zijn de komst van de AirPods 2 of de AirPower een beetje misplaatst. Bovendien hebben beide apparaten iets gemeen: ze werden eerder al beloofd (in ieder geval de draadloze oplaadcase), maar zijn tot op heden nog niet beschikbaar. Apple zal waarschijnlijk niet terug willen komen op het uitstel, wat nagenoeg onvermijdelijk is als ze de introductie op het podium zouden aankondigen. Een release via een persbericht is daarom de meest logische keuze. Apple heeft dat de afgelopen jaren veel vaker gedaan, zoals vorig jaar met de MacBook Pro 2018. De beschikbaarheid van de originele AirPods werd ook vanuit het niets aangekondigd, dus dat is waarschijnlijk ook nu het geval.

Overige aankondigingen

Hoewel er nog veel meer Apple-producten voor 2019 op de planning staan, hoef je ze waarschijnlijk niet deze maand te verwachten. De nieuwe Mac Pro en andere nieuwe Macs komen mogelijk tijdens de WWDC 2019. Ook een nieuwe HomePod hoef je nog niet te verwachten en Apple zal ook geen aankondiging voor Apple Pay in Nederland doen.

Wat kun je van iCulture verwachten?

apple keynoteBij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Alles over de nieuwe diensten en andere nieuwe producten lees je in onze gratis app en op de site terug in uitgebreide artikelen zodra het nieuws bekendgemaakt wordt. Zo houden we je op de hoogte van alle onderwerpen die tijdens de presentatie langskomen en je kunt meteen meepraten met andere iCulture-lezers in de reacties onder de artikelen. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons Twitter-account @iCulture en onze iCulture-app doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws. De Apple Event livestream kun je ook vanuit dit artikel terugkijken of op onze spoilervrij-pagina.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 maart 2019, 8:12
Categorie Apple
Onderwerpen apple event, keynote, verwachtingen
Devices AirPods, AirPower, iPad 2019, iPad mini 5

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.