WWDC 2018 met Tim Cook op het podium.

Dit zijn onze verwachtingen van Apple’s maart-event

Focus op Apple’s TV dienst, maar ook de AirPower?

Het is maart! Dus dat betekent dat Apple weer het één en ander aan te kondigen heeft. Er staan volgens de geruchten veel nieuwe dingen op de planning, zoals een videodienst en hopelijk toch nog wat nieuwe producten. Dit verwachten we van Apple's maartevent!

Verwachtingen Apple’s maart 2019-event

De afgelopen jaren stond het voorjaarsevent telkens in het teken van de nieuwe iPads. Dit jaar loopt het allemaal iets anders. Apple heeft inmiddels al de iPad Air 2019, iPad mini 2019, iMac 2019 en de nieuwe AirPods 2 aangekondigd. Wat blijft er dan over? Het aankomende event staat geheel in het teken van diensten. Betekent dit dan helemaal geen aankondigingen van nieuwe hardware meer? In deze vooruitblik van het maart 2019-event nemen we onze verwachtingen met je door.

Wanneer is het maart 2019-event?

De datum van het maart-event is maandag 25 maart 2019. Apple’s maart 2019-event vindt op deze dag plaats in het Steve Jobs Theater. Om 18:00 Nederlandse tijd staat Tim Cook op het podium om het startschot te geven voor de reeks aankondigingen.

Verwachtingen maart-event in het kort

Dit zijn onze verwachtingen voor Apple’s aankomende maart-event in het kort:

  • Apple’s videodienst: Apple onthult naar alle waarschijnlijkheid haar eigen streamingdienst, dat een combinatie is van bestaande diensten met eigen originele content.
  • Apple’s nieuwsdienst: De huidige Apple News-app krijgt vermoedelijk een upgrade naar een betaalde dienst in samenwerking met kranten en tijdschriften. Apple werkt hieraan na de overname van Texture.
  • Nieuwe hardware: Mogelijk nieuwe iPod touch en meer duidelijkheid over de AirPower.
  • Nieuwe software: iOS 12.2, macOS Mojave 10.14.4, watchOS 5.2 en tvOS 12.2 verschijnen kort na het event.

Reeds aangekondigd

De week voor het event heeft Apple alvast een reeks nieuwe producten aangekondigd. Apple zal tijdens het event de nieuwe producten wellicht kort noemen, maar nu de nieuwe toestellen al te bestellen zijn, is er meer tijd over voor andere aankondigingen. Deze producten heeft Apple al onthuld en zijn ook al te bestellen:

Apple’s videodienst: vrijwel zeker

Eén van de twee speerpunten van dit aankomende event is de introductie van Apple’s videodienst. Apple is al jaren bezig met het aankopen van eigen producties, zoals een show met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon. Apple’s videodienst wordt geen directe concurrent van Netflix, want het bundelt Apple’s eigen originele producties met reeds bestaande diensten. De laatste geruchten voorspellen dat Apple de dienst aan gaat kondigen tijdens het event, maar dat de introductie nog maanden op zich laat wachten. Bovendien is het nog maar de vraag of de dienst ook meteen naar Nederland komt. Uiteindelijk komt Apple’s videodienst in 100 landen beschikbaar, maar dat zal waarschijnlijk niet tegelijkertijd zijn. Enkele series van Apple zijn inmiddels in productie, maar het is nog maar de vraag in hoeverre de series op tijd af zijn.

Apple gaat de series vermoedelijk aanbieden via de TV-app. Deze is op dit moment nog niet beschikbaar in Nederland, maar daar zou met de introductie van de dienst verandering in kunnen komen. Apple wil haar eigen content mogelijk gratis gaan aanbieden aan Apple-gebruikers. Vermoedelijk grijpt Apple het evenement aan om de streamingdienst officieel te onthullen, maar het kan nog maanden duren voordat we echt naar Apple’s shows kunnen kijken. Bekijk ook onze Apple Shows verwachtingen, waarin de meest recente voorspellingen op een rijtje staan.

Apple’s nieuwsdienst: vrijwel zeker

Een tweede belangrijke aankondiging is de introductie van Apple’s eigen nieuwsdienst. In maart vorig jaar nam Apple Texture over, een bestaande dienst waarbij je voor een vast bedrag per maand tijdschriften van allerlei uitgevers kan lezen. Apple wil Texture gebruiken om haar eigen tijdschriftendienst te starten. Toen Apple in 2014 Beats overnam was die insteek nagenoeg hetzelfde: Beats had al zijn eigen streamingdienst en na de overname is dit overgegaan in Apple Music.

Texture-app iPhone iPad

Apple is van plan om haar kranten en tijdschriftenbundel voor een vast bedrag per maand aan te bieden, mogelijk rond de $10. Apple wil hiervoor de News-app gebruiken. Deze is al jaren geleden geïntroduceerd, maar is alleen in een handjevol landen beschikbaar. Deze maand komt daar in ieder geval Canada bij. In iOS 12.2 zijn ook al verwijzingen naar Apple News Magazines gevonden. De kans dat we deze nieuwsdienst meteen in Nederland en België krijgen, lijkt klein. Apple moet daarvoor samenwerken met veel lokale uitgevers van kranten en tijdschriften en er zijn nog geen aanwijzingen dat dat al gaande is.

Apple-creditcard: zeer waarschijnlijk

De afgelopen weken is er een aantal geruchten geweest over een Apple-creditcard, in samenwerking met het Amerikaanse Goldman Sachs. Al in 2018 schreven we over de komst van een Apple Pay-creditcard, maar het lijkt er nu echt op dat deze eraan zit te komen. Er zijn in iOS 12.2 al aanwijzingen gevonden die wijzen op een soort activiteitenringen voor je betalingen. Volgens Bloomberg is de codenaam voor de creditcard Project Cookie. Apple heeft al journalisten uit de financiële wereld uitgenodigd voor het event. De nieuwe kaart is vooral bedoeld om de nieuwe diensten verder te pushen. Apple verdient steeds meer met diensten en door betalingen te laten verlopen via haar eigen creditcard, kunnen ze nog meer verdienen.

In Nederland hebben we hier hoogstwaarschijnlijk niets aan. Apple werkt samen met een Amerikaanse partij en bovendien is Apple Pay in Nederland nog steeds niet beschikbaar. Deze kaart lijkt voor ons dan ook vooral toekomstmuziek te zijn, maar het is desalniettemin interessant om de ontwikkelingen te volgen.

Software-updates: vrijwel zeker

Apple test momenteel onder andere de beta van iOS 12.2. Ook voor watchOS, tvOS en macOS Mojave worden de nieuwe versies al twee maanden getest. Apple brengt altijd in maart de nieuwste updates uit, dus dat is dit jaar waarschijnlijk niet anders. Er is tijdens de bespreking op het podium waarschijnlijk plek om de nieuwe HomeKit-tv’s en AirPlay 2-televisies onder de aandacht te brengen. Het podium is een mooie plek om dit te demonstreren, zeker in combinatie met bijvoorbeeld Apple’s videodienst.

Samsung smart-tv met AirPlay-2

We verwachten iOS 12.2, watchOS 5.2, macOS Mojave 10.14.4 en tvOS 12.2 vlak na het aankomende event. Weet je niet meer zo goed wat er allemaal nieuw is? Check dan ons artikel met nieuwe iOS 12.2-functies, waarin alle nieuwe opties opgesomd staan.

Nieuwe iPod touch: mogelijk

Het is 2019, maar toch lijkt er een nieuwe iPod touch in het verschiet te liggen. Dit is een update waarvoor Tim Cook niet per se het podium op hoeft te klimmen, maar desondanks is deze in de week voor het event nog niet aangekondigd. De geruchten wijzen vooral op betere specificaties, vergelijkbaar met de iPad mini 5. Hou er wel rekening mee dat Apple waarschijnlijk niets zal vertellen over deze iPod touch en daarom denken we eerder dat Apple deze update op een onverwacht moment aankondigt. Wat er dan mogelijk nieuw is, lees je in ons artikel met mogelijke iPod touch 2019 verbeteringen.

AirPower: mogelijk

Tijdens een event waarbij diensten centraal staan, is de komst van de AirPower misschien wat onlogisch. Toch blijven de aanwijzingen zich opstapelen dat de AirPower er spoedig aankomt. In de code van iOS 12.2 is de AirPower toegevoegd en Apple plaatste per ongeluk een nieuwe afbeelding van de AirPower op de Apple-website. Daarop zien we voor het eerst een iPhone XS in combinatie met de AirPower. Ook is daarop het ietwat aangepaste scherm voor de batterijstatus te zien. Apple heeft ook de rechten voor het AirPower-handelsmerk verkregen, dus in principe lijkt niets meer Apple in de weg te staan om de AirPower uit te brengen. Wellicht dat ze tijdens het event toch nog een momentje willen vrijhouden om de AirPower nog uitvoeriger te bespreken, maar het zou ook goed kunnen dat de komst van de oplaadmat via een persbericht ergens de komende maanden aangekondigd wordt.

Overige aankondigingen

Hoewel er nog veel meer Apple-producten voor 2019 op de planning staan, hoef je ze waarschijnlijk niet deze maand te verwachten. De nieuwe Mac Pro komt mogelijk tijdens de WWDC 2019. Ook een nieuwe HomePod hoef je nog niet te verwachten en Apple zal ook geen aankondiging voor Apple Pay in Nederland doen.

Wat kun je van iCulture verwachten?

apple keynoteBij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Alles over de nieuwe diensten en andere nieuwe aankondigingen lees je in onze gratis app en op de site terug in uitgebreide artikelen zodra het nieuws bekendgemaakt wordt. Zo houden we je op de hoogte van alle onderwerpen die tijdens de presentatie langskomen en je kunt meteen meepraten met andere iCulture-lezers in de reacties onder de artikelen. Je kan uiteraard ook zelf naar de Apple-event livestream kijken, zodat je zelf getuige bent van de onthullingen. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons Twitter-account @iCulture en onze iCulture-app doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws. De Apple Event livestream kun je ook vanuit dit artikel terugkijken of op onze spoilervrij-pagina.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.