Apple TV met remote, foto via Shutterstock (shutterstock_372008458)

Apple Shows verwachtingen: voorspellingen voor Apple’s videodienst

Apple staat op het punt om zijn videodienst aan te kondigen. Wat zijn de nieuwste Apple Shows-verwachtingen? In dit artikel zetten we de meest recente verwachtingen en voorspellingen op een rij.

Apple Shows-verwachtingen: vijf voorspellingen op een rij

De afgelopen jaren is Apple veelvuldig bezig geweest met het binnenhalen van producers, regisseurs en acteurs voor hun eigen Apple Shows. Tijdens het Apple maart 2019-event op 25 maart onthult Apple eindelijk zijn plannen voor zijn videodienst. Maar wat zijn de nieuwste verwachtingen van Apple Shows? We zetten de vijf voorspellingen voor je op een rij.


#1 Aanbod eigen series
Apple gebruikt de dienst voor het aanbieden van eigen geproduceerde en aangekochte series. Volgens recente geruchten zijn zeker vijf series al klaar met filmen, waaronder Are You Sleeping met Octavia Spencer, een science-fiction serie van Ronald D. Moore en een thriller van M. Night Shyamalan. Laatstgenoemde is bekend van de hitfilm The Sixth Sense, maar de verhaallijn van de nieuwe serie is nog niet bekend. De eigen shows zijn echter maar een fractie van het totale aanbod. De eigen shows zijn waarschijnlijk gratis te kijken voor Apple-gebruikers, maar belangrijker is de samenwerking met andere partijen.

#2 Verkoop van tv-bundels van derden
Belangrijker dan Apple’s eigen aanbod is dat Apple van plan is om bundels van derden te verkopen. Amazon doet al iets soortgelijks en nu zou Apple ook van plan zijn om diensten van anderen te combineren met eigen series. Apple gaat bundels van onder andere CBS, Viacom en Starz, grote Amerikaanse netwerken waar allerlei films en series uitgezonden worden. Doordat de diensten van deze netwerken samenwerken met Apple, kan Apple zelf de prijs bepalen. Volgens Recode is dat, zeker bij de start van de dienst, de meest belangrijke functie. Apple’s eigen shows moeten dienen als publiekstrekkers, zodat gebruikers via Apple’s dienst gebruikmaken van de externe netwerken waar Apple mee samenwerkt. De betalingen lopen dan via Apple in plaats van direct via de netwerken. In ruil daarvoor host Apple de streams zelf via zijn eigens servers.

Op dit moment worden soortgelijke diensten nog via de apps van de netwerken zelf aangeboden. Ook dan verdient Apple hier een aardig zakcentje aan, omdat een klein deel van de transacties via de App Store direct naar Apple gaan. Door alles met elkaar te combineren in één dienst, heeft Apple meer controle en is het makkelijker voor gebruikers. Je hebt namelijk maar één app nodig, wat ons brengt bij de volgende voorspelling.

#3 Kijken via de TV-app
Apple heeft al een paar jaar een eigen TV-app in een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten. In deze app kunnen gebruikers al zien wat er zoal aangeboden wordt in verschillende diensten. Het abonneren verloopt nog wel via de netwerken zelf. In de nieuwe vorm wordt alles in de TV-app gestopt: van het totale aanbod tot het daadwerkelijk kijken van de dienst. Het voordeel voor gebruikers is dat je zo niet meer hoeft te wisselen tussen meerdere apps. De TV-app is beschikbaar op iPhone, iPad en Apple TV.

Apple TV 4K

Heb je geen Apple TV, dan kan je natuurlijk ook streamen via AirPlay. Het is niet voor niets dat Apple met ingang van iOS 12.2 ondersteuning voor tv’s met HomeKit aanbiedt. Merken als Samsung, LG en Sony komen dit jaar met tv’s waar standaard AirPlay 2 in zit, zodat je alle content eenvoudig kan streamen vanaf je iPhone of iPad naar je televisie.

#4 Netflix doet niet mee
Zoals het er nu uit ziet wordt de dienst dus totaal anders dan Netflix. Netflix biedt alleen aangekochte en eigen geproduceerde films en series. Apple Shows wordt dus geen directe concurrent van Netflix, omdat de insteek anders is. Het is ook al bekend dat Netflix niet mee gaat doen aan Apple’s plannen. De Netflix CEO heeft al laten weten dat er geen Netflix-series bij Apple’s videodienst te zien zijn. Netflix houdt liever alle content zelf in zijn eigen app, omdat ze dan minder afhankelijk zijn van Apple. Ook hoeven ze op die manier geen percentage van de inkomsten af te dragen aan Apple. Het is niet voor niets dat je sinds kort geen Netflix-abonnee meer kan worden via de iOS-app.

#5 Aankondiging en release
De aankondiging van de dienst met de tijdelijke naam Apple Shows is op maandag 25 maart. Dan houdt Apple zijn grote It’s Show Time-event maart 2019-event. Het event begint om 18:00 Nederlandse tijd en we zullen je de hele avond op de hoogte houden van de aankondigingen.

Maar wanneer gaat de dienst dan van start? Daar is nog wel wat onduidelijkheid over. Waarschijnlijk volgt de start van de dienst pas later dit jaar, mogelijk pas in het najaar. Het is bovendien de vraag hoe het zit met uitrol in Nederland. Aangezien de dienst vooral leunt op de samenwerking met (Amerikaanse) netwerken, betwijfelen wij dat de dienst meteen in Nederland en België beschikbaar komt. Eerder gingen er geruchten dat Apple de dienst start in april en dat er in 2019 honderd landen bij komen, maar aangezien de beschikbaarheid mogelijk vertraging opgelopen heeft, zou het zomaar kunnen dat wij er nog wat langer op moeten wachten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.