Apple brengt iBooks Author uit: zelf interactieve e-books maken

Apple heeft iBooks Author aangekondigd - een nieuw softwarepakket voor Mac OS X waarmee iedereen e-books, interactieve studie- of lesboeken en andere digitale leeswaar kan produceren. iBooks Author wordt ook wel de Garageband voor iBooks genoemd vanwege het grote gemak.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update juni 2020: Apple gaat stoppen met iBooks Author.

iBooks AuthorApple gaat het met iBooks Author makkelijk maken om zelf e-books te maken. iBooks Author is nieuwe software voor OS X, waarmee je iedereen zijn eigen bestseller kan uitbrengen in de iBookstore. Je hebt er wel een auteursaccount en iTunes 10.5.3 voor nodig. De app iBooks Author bevat standaard al een aantal templates, gevuld met lorem ipsum-tekst en stockfoto’s. Je kunt ze vervangen door eigen content door erop te klikken.


Ook kun je foto’s en video’s naar een pagina slepen om ze toe te voegen. Apple kondigt daarmee min of meer de ‘Garageband for Books‘ aan, waarover eerder werd gesproken. Maar de manier waarop wordt gewerkt lijkt ook wel op Pages, de tekstverwerker voor Mac en iOS.

iBooks Author screenEr zijn twee manieren om een boek te schrijven: rechtstreeks in iBooks Author zelf, of door een bestaand (Word-)bestand erin te slepen. Secties en koppen worden automatisch toegevoegd en de tekst valt vloeiend om de plaatjes heen. Voor interactieve functies kun je widgets uit een toolbar inschakelen. Hierbij geldt het WYSIWYG-principe: wat je ziet, is wat je krijgt.

Je kunt ook Keynote-presentaties toevoegen aan een boek of met JavaScript/HTML aan de slag gaan. Met een woordenboektool zorg je ervoor dat moeilijke begrippen vanuit het boek meteen op te zoeken zijn. Deze woordenboekfunctie zagen we al bij de nieuwe studieboeken, die Apple vandaag ook aankondigde.

Is het boek klaar, dan kun je deze met behulp van iTunes Producer publiceren in de iBookstore. Eventueel kun je eerst op de iPad een preview bekijken. De grootste pluspunten ten opzichte van bestaande tools zoals Calibre, zijn de aanpasbare widgets, multitouch-widgets, ondersteuning voor foto’s en video’s en ondersteuning voor HTML5.

Een overzicht van Apple met allerlei voorbeeldfilmpjes van iBooks Author vind je op deze pagina: iBooks Author Gallery.

Apple kondigde vandaag ook iBooks 2 en een vernieuwde iBookstore aan, met interactieve studieboeken.

Downloaden: iBooks Author (gratis, Mac App Store)

iBooks Author

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.